زمین های کشاورزی که یکی پس از دیگری به دیم تبدیل می شوند
به گزارش هورنیوز اگرچه در گذشته های نه چندان دور، همواره نام خوزستان را به عنوان یکی از قطب های اصلی تولید محصولات کشاورزی می شناختند اما امروزه به دلیل مشکلات ناشی از خشکسالی، بی مهری های مسئولان نسبت به خوزستان، ساخت سدهای غیر کارشناسانه و از همه مهم تر طرح های ناپخته انتقال آب رودخانه های خوزستان،هر روز شاهد به خطر افتادن کشاورزی یکی از شهرستان های استان هستیم.
از مهم ترین حوزه هایی که هم اکنون دچار بحران تأمین آب کشاورزی شده اند مارون و زهره در شهرستان بهبهان هستند که روزگاری کشاورزان با دو یا گاها سه کشت در سال از اراضی این منطقه ارتزاق می کردند اما باوجود مشکلات پیش آمده نه تنها قادر به انجام کشت تابستانه نیستند بلکه در کشت پاییزه نیز با مشکل مواجه شده اند.
شبه معاون بهرهبرداری و حفاظت از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان چندی پیش اظهار داشت: تمام برنامهریزیهای ما در حوضه زهره و خیرآباد بر اساس میزان آورد رودخانه زهره صورت میگیرد و آورد رودخانه نیز تابع بارشها و شرایط جوی است. بنابراین در این حوضه نمیتوانیم برای کشت پاییزه برنامهریزی کنیم و به علت اینکه آب موجود در این حوضه، آبی قابل برنامهریزی نیست، متعهد به تأمین آب کشت پاییزه در حوضه زهره و خیرآباد نیستیم.
معاون بهرهبرداری و حفاظت از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان، با اشاره به مشکلات و محدودیتهای حوضه زهره و خیرآباد بیان کرد: سد کوثر جهت ذخیره و تأمین آب شرب چند استان احداث شد. بنابراین رهاسازیهایی که از محل این سد صورت میگیرد برای تأمین آب شرب و دیگر مسائل زیستمحیطی است و این آب جهت آبیاری اراضی کشاورزی، رهاسازی نمیشود.
شبه، در خصوص پروژه انتقال آب رودخانه زهره به بندر دیلم استان بوشهر، گفت: اگر سد انحرافی در این محل احداث شود، مشکلات حوضه زهره و خیرآباد تشدید خواهد شد و این پروژه میتواند تهدیدی برای این رودخانه باشد.
حال به تازگی نیز سیاوش فریدونی مسؤول نظام صنفی کشاورزی رامهرمز با اشاره به اینکه براثر بیتدبیری زمینهای آبی کشاورزی در حوزه مربچه به زمینهای دیم تبدیلشده است، خاطر نشان کرد: آب زمینهای کشاورزی حوزه مربچه از سالیان نهچندان دور از محدوده چشمههای اراضی روستاهای کمتوله تأمین میشد که متأسفانه به دلیل حفر چندین حلقه چاه عمیق بهمنظور تأمین آب شرب رامهرمز ضرر هنگفتی به کشاورزان وارد شده است.
فریدونی در پایان خواستار جلوگیری از انتقال آب رودخانههای خوزستان شد و گفت: متأسفانه با احداث آببند و تأسیسات پمپاژ در منطقه دیشموک در استان کهگیلویه و بویر احمد، در حال انتقال آب از رودخانه علا هستند که خواهان جلوگیری از این انتقال آب هستیم.
آنچه مسلم است آنکه، با ادامه این روند کشاورزی استان دچار بحران شده و بسیاری از کشاورزان با از دست دادن اراضی خود راهی حاشیه شهرهایی همچون اهواز خواهند شد.