جلوگیری از بروز بحرانهای امنیتی با حل مشکلات زیست محیطی
هاجر چنارانی در خصوص سفر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به استان خوزستان، اظهار داشت: در پی برگزاری همایش تشکل های زیست محیطی کشور که در نیشابور برگزار شد وعده کردم که به استان خوزستان سفری داشته و در جریان مشکلات زیست محیطی این استان قرار گیرم که این امر در هفته جاری محقق شد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: مشکلات زیست محیطی استان خوزستان حول محورهای طرحهای انتقال آب و سدسازی و آلودگی های نفتی است. مشکلات، تهدیدها و ناپایداری زیست محیطی خوزستان در این نشست با فعالین محیط زیست مطرح شد که عدم توجه به این موضوعات میتواند پیامدهای امنیتی ایجاد کند.
نماینده مردم نیشابور و فیروزه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: توقف کامل طرح انتقال آب از رودخانه کارون موسوم به ‘بهشت آباد’ و هر نوع طرح انتقال آب میان حوضهای را مهم ترین خواسته تشکل های زیست محیطی در حوزه آب دانست. تحقیق و تفحص از طرح های وزارت نیرو در زمینه طرح های انتقال آب و سدسازی از خواسته های فعالین محیط زیست است.
چنارانی متذکر شد: بر اساس اعلام وزارت نیرو هم اکنون ۶۹ درصد از ظرفیت سدهای کشور خالی است بنابراین اجرای سدهای جدید به ویژه در بالادست رودخانه های خوزستان هیچگونه توجیهی نمی تواند داشته باشد.
وی با بیان اینکه نتیجه اجرای طرح های سد کارون ۳ و سد گتوند در خوزستان آثار منفی را به بار آورده است، افزود: با وجود اینکه شهر ایذه در نزدیکی دو سد بزرگ قرار دارد مردم این شهر حتی به آب شرب دسترسی ندارند و تخریب محیط زیست عامل برهم خوردن معیشت مردم شده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه خواسته دیگر فعالین محیط زیست تسریع اجرای طرح علاج بخشی سد گتوند و اعلام برنامه زمانبندی اجرای این طرح است، گفت: به دلیل شور شدن آب رودخانه کارون اراضی کشاورزی پایین دست این سد با ۱۵ تا ۳۰ درصد کاهش محصول مواجه بودهاند.
چنارانی بیان کرد: تشکیل صندوق غرامت و ضمانت های زیست محیطی خوزستان می تواند تا حدودی خسارت ها را جبران و مانع اجرای طرح های توسعه ای بدون ارزیابی زیست محیطی شود.
وی ادامه داد: وزارت نفت باید برنامه زمانبندی خود را برای حذف مشعل ها و کاهش آلودگی های زیست محیطی اعلام کند و قراردادهای صوری نمی تواند مشکل خوزستان را حل کند. مساله تالاب هورالعظیم و تخریب این تالاب به واسطه فعالیت های نفتی نیز از دیگر مسائل مهم زیست محیطی استان خوزستان است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: تغییر رویکرد وزارت جهاد کشاورزی و افزایش راندمان آب نیز از خواستههای ما است زیرا در صورت صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی دیگر نیازی به اجرای طرح های انتقال آب میان حوضه ای نخواهیم داشت.