نفس هایی که در پشت ماسک ها به شماره می افتند!
به گزارش هورنیوز نفس ها به سختی دم و بازدم می شوند، چشم ها می سوزنند و آرام اشک می ریزند و ماسک ها جای لبخندها را بر چهره ها گرفته اند، این تنها بخشی از عوارض ظاهری ناشی از پدیده واروونگی هواست و وای به روزی که شخصی در کلانشهر اهواز ساکن باشد و جزء دسته بیماران پر خطر، سالمند و یا زن باردار هم باشد!
شهروندان اهوازی، تابستانی داغ توأم با ریزگردها را به امید پاییز و بهتر شدن هوا سپری می کنند غافل از آنکه قرار گرفتن در زیر باد کولرها و یا حتی تابش مستقیم نور آفتاب به مراتب بهتر از فرو بردن آلودگی صنایع فرسوده ای است که دود، تنها ارمغان آنها برای مردم اهواز است.
پدیده وارونگی که این روزها بار دیگر بر سر زبان ها افتاده، نقش اساسی در آلودگی هوا دارد چراکه سبب پایداری جو و در نتیجه پایداری در برابر حرکت عمودی آلاینده ها می گردد همچنین انرژی باد را میرا کرده و در نتیجه مانع پراکنش عمودی و افقی آلاینده های می شود.
سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۳ اهواز را آلوده ترین شهر جهان معرفی کرد. در گزارش منتشر شده از سوی این سازمان، میزان آلودگی هوای اهواز که در اثر آن هزاران نفر در سال جاری روانه بیمارستان شدند، ۳۷۲ میکروگرم در متر مکعب است. این میزان ۱۸ برابر حد مجاز است.
این آمار تامل برانگیز و غافلگیر کننده بیانگر این واقعیت تلخ است که باوجود هشدارهای مطرح شده طی سال های پیشین مبنی بر احتمال بحرانی شدن آلودگی هوای اهواز، تصمیم های لازم در خصوص پیشگیری و کنترل این بحران اتخاذ نشده است و توجه نهادهای مسوول به معضل آلودگی اهواز، تنها بعد از انتشار خبرهای نگران کننده از آلودگی و تهدید جان ساکنان، به این شهر معطوف شده است.
حتی بعد از انتشار این اخبار نیز تلاش های ثمربخش و قابل توجهی در جهت رفع این بحران صورت نگرفته و راهکارهای مبارزه با بحران آلودگی هوا منحصر به برگزاری نشست و میزگردهایی بوده است که نمایندگان نهادهای مختلف در آن بیش از هر چیز تلاش کرده اند مسوولیت این بحران را از دوش خود برداشته و متوجه سایرین کنند.
براساس گزارش های رسانه ای، حدود هزار تُن مواد آلاینده سمی در شهر اهواز تولید می شوند. میزان آلودگی در این شهر تا حدی است که حتی بارش باران نیز کمکی به کاهش آن نمی کند؛ برعکس، ترکیب قطرات باران با ذرات آلاینده ای که تحت تاثیر پدیده وارونگی دما در آسمان اهواز تجمع کرده اند باعث افزایش آلودگی و بعضا مسمومیت شیمیایی ساکنان شهر می شود. تا جایی که در پی بارش نخستین باران پاییزی امسال در اهواز، نزدیک به ۱۲ هزار تن به دلیل تنگی نفس و مسمومیت روانه بیمارستان شدند./ایرنا
از سهم خودورهای فرسوده، صنایع آلاینده اطراف و یا درون شهر، توزیع بنزین و گازوئیل بی کیفیت برای سالیان متمالی که بگذریم نمی توان از نقش سازمان محیط زیست به عنوان یک نهادحامی حقوق منافع شهروندان گذشت کرد، نقشی که دست کم در استان خوزستان تنها در حد سیاهی لشکری بیش ظاهر نشده است!
نمایندگان مردم در خانه ملت در مجلس شورای اسلامی نهم آبانماه امسال در جریان بررسی لایحه هوای پاک توافق کردند که سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت کشور مسئول تعیین محدودیت های زمانی و مکانی در موقع بروز آلودگی هوا در کشور باشند و در مواقع اضطرار، سازمان با همکاری وزارت کشور ممنوعیتها یا محدودیتهای موقت زمانی، مکانی و نوعی را برای پیشگیری از اثرات زیانبار و مقابله با منابع آلودهکننده هوا برقرار نموده و بلافاصله مراتب را از طریق رسانههای همگانی، بهاطلاع عمو برسانند.
اما عباس پاپی نماینده مردم دزفول از دست های پشت پرده ای گفت که مانع از تصویب این لایحه شده و با یادآوری اینکه لایحه هوای پاک صنایع آلاینده را ملزم به رعایت استانداردهای زیست محیطی می کند، افزود: صنایع و برخی در بیرون مجلس تصویب این لایحه را مانع ادامه فعالیت های خود می دانند بنابراین سر راه تصویب آن سنگ اندازی می کنند.
وی با بیان اینکه منافع برخی با تصویب این لایحه به خطر می افتد، ادامه داد: شاهدیم که برخی صنایع آلاینده تلاش میکنند تا از تصویب آن در مجلس جلوگیری کنند در حالی که تصویب و اجرای ضوابطی که در لایحه مذکور ذکر و قید شده تاثیر زیادی در کاهش آلودگی هوای کشور خواهد داشت.
آذر زمانپور عضو شورای شهر اهواز نیز در گفتگو با هورنیوز با انتقاد از انفعال مسئولان شهر اهواز یادآور شد: اگر آلودگی شهر اهواز بیشتر از تهران نباشد به طور قطع کمتر هم نیست اما با این وجود هیچ گونه حساسیتی در مسئولان شهر اهواز به ویژه سازمان محیط زیست ایجاد نشده است.
به گزارش هورنیوز امروز خوزستان درگیر کمبودها و مشکلات بی شماری است اما به جرأت می توان گفت که هیچ کدام از آنها به اندازه هوای آلوده، سلامت شهروندان را به خطر نمی اندازد. بی توجهی مسئولان دولتی و سکوت مدیران استانی سبب شده تا اهواز هر روز بیشتر در آلودگی فرو رود که همین امر در آینده ای نه چندان دور صدمات غیرقابل جبرانی به مردم وارد خواهد کرد.
اگرچه تعطیل کردن مدارس در روزهای آلوده تاحدودی گروه های حساس را از قرار گرفتن در معرض مستقیم با آلودگی ها حفظ می کند اما این اقدام تنها راه حلی موقت است که بعضا به درستی نیز اجرا نمی شود. انتظار مردم آنست که نمایندگان مجلس، استانداری، سازمان حفاظت محیط زیست و هیأت دولت توجه بیشتری به سلامت شهروندان اهوازی نشان دهند و راهکاری برای حل این معضل بیابند.