اظهارات ضد نقیض مقامات اروپایی و آمریکایی؛ ترامپ می تواند یا نمی تواند؟

هورنیوز – جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید در رابطه با توافق هستهای ایران تلویحا گفت تصمیم گیری در این خصوص بر عهده ترامپ است.
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید درباره اینکه آیا توافق هستهای ایران در دوران ترامپ رئیس جمهور آینده اجرا خواهد شد گفت: دولت فعلی آمریکا متعهد به اجرای آن سیاستها تا بیستم ژانویه است و ما به تعهداتی که در این خصوص دادهایم عمل خواهیم کرد همان طور که تا کنون عمل کردهایم.
وی در ادامه افزود: مسئله دیگر اینکه در رابطه با توافقات و قراردادهایی که قوه مجریه آمریکا امضا میکند سنتی وجود دارد که رؤسای جمهور بعدی برخی از عناصر تدوام در این توافقات را حفظ میکنند. البته من نمیدانم که آیا در این مورد همین طور خواهد شد یا خیر. اما به عنوان بخشی از این انتقال آرام و هموار (قدرت)، رئیس جمهور اوباما این فرصت را خواهد داشت تا با ترامپ رئیس جمهور منتخب درباره برخی از این سیاستها و منافع آنها صحبت کند.
ارنست ادامه داد: تیم رئیس جمهور منتخب نیز فرصت خواهد داشت تا کارشناسان امنیت ملی دولت اوباما که روی اجرای این سیاستها کار میکردهاند، توضیحات و گزارشهایی به آنها بدهند. اما در نهایت این رئیس جمهور منتخب است که مسئول تعیین مسیر سیاست خارجی آمریکا برای چهار سال آینده خواهد بود و احتمالا برخی از سیاستهایی که او دنبال خواهد کرد شامل اطمینان بخشی به متحدان آمریکاست که امنیت ملی آمریکا را تقویت میکند.
سخنگوی کاخ سفید گفت: این بخشی از مسیر سیاست خارجی رئیس جمهور اوباما بود و رؤسای جمهور قبلی نیز همین کار را کرده بودند. اما مطمئنا رئیس جمهور منتخب ترامپ باید این تصمیم را خودش اتخاذ کند.
موگرینی: نمی گذاریم
از سوی دیگر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در راس پایه گذاری توافق هسته ای بود بر ناتوانی ترامپ در برهم زدن توافق هستهای ایران تاکید کرد و گفت: این توافقی چندجانبه است که من به شخصه در آن مسئولیتی مستقیم داشتم و هنوز هم ریاست کمیسیون مشترکی را که ناظر بر اجرای توافق است بر عهده دارم و باید اجرای آن را از سوی همه طرف های درگیر تضمین نمایم.
موگرینی افزود: از سوی دیگر توافق ایران در قالب قطعنامه شورای امنیت در سازمان ملل تصویب شده و لذا مسئله ای دوجانبه یا یک جانبه نیست بلکه توافقی چندجانبه است که در چارچوب سازمان ملل قرار دارد.»
روز گذشته محمد جواد ظریف هم پیامی را به آمریکا مخابره کرد که ایران و آمریکا روابط سیاسی ندارند، اما آن چه آمریکا به عنوان یک تعهد بین المللی چند جانبه در برجام پذیرفته است را باید اجرا کند.
جالب توجه ترین واکنش به سرنوشت برجام پس از اوباما را سخنگوی کاخ سفید داشت که تلویحا تصمیم گیری درباره برجام را بر عهده دولت ترامپ گذاشت.
جاش ارنست گفت: در رابطه با توافقات و قراردادهایی که قوه مجریه آمریکا امضا میکند سنتی وجود دارد که رؤسای جمهور بعدی برخی از عناصر تدوام در این توافقات را حفظ میکنند. البته من نمیدانم که آیا در این مورد همین طور خواهد شد یا خیر. اما به عنوان بخشی از این انتقال آرام و هموار (قدرت)، رئیس جمهور اوباما این فرصت را خواهد داشت تا با ترامپ رئیس جمهور منتخب درباره برخی از این سیاستها و منافع آنها صحبت کند.
رسانه های بین المللی هم نسبت به این موضوع واکنش منفی نشان دادند که از جمله آن می توان به تحلیل رویترز اشاره کرد.
رویترز در تحلیل خود که از اظهار نظر «ریچار نفیو» از مقامهای سابق دولت اوباما حاضر در مذاکرات اتمی استفاده کرده است آورده است: با توافق اتمی ایران خداحافظی کنید. احتمال کمی وجود دارد که برجام باقی بماند زیرا شاید ترامپ تصممی عمدی برای پاره کردن توافق بگیرد یا این که آمریکا گامی بردارد که ایران را ترغیب به عقب گرد از برجام نماید.
روزنامه انگلیسی تلگراف هم در یادداشتی نوشت به نظر میرسد اولین تلفات اصلی در سیاست خارجی دولت دونالد ترامپ، توافق بحثبرانگیزی بود که دولت باراک اوباما رئیس جمهور پیشین آمریکا در موضوع هستهای با ایران امضا کرد.