ساز ناکوک صنعت نیشکر در ضرب آهنگ توسعه استان

به گزارش هورنیوز ؛ وجود تعداد بالایی از صنایع گوناگون در یک استان به همان اندازه که مایه مباهات و افتخار مردم آن استان است، زمینه رشد، توسعه و اشتغال را نیز فراهم می کند تا از این طریق بخشی از اثرات سوء این صنایع بر محیط زیست و سلامت شهروندان جبران شود.امری که در استان زرخیز و نفتخیزی مانند خوزستان طور دیگری رقم خورده است.

آنچه در شرایط کنونی بیش از همه مردم استان را دلخور و آزرده خاطر کرده آنست که صنایع کوچک و بزرگ استان مانند پتروشیمی، فولاد، بنادر، توسعه نیشکر و… نه تنها راهگشای مشکل بیکاری کشور نبوده اند بلکه در کمال تأسف از عوامل تشدید کننده بیکاری در استان نیز به شمار می آیند.

۴۴۹۱۰_۷۴۵

صنعت نیشکر در استان خوزستان سابقه ای به درازای نیم قرن دارد اما وقوع برخی مسائل مانند ناکارآمدی مدیران، استفاده از مدیران پروازی ونیروهای غیربومی، آلودگی رودهای استان توسط زهاب های این صنعت، سوزاندن مزارع و مشکلات آلایندگی بسیار و… همه و همه از عواملی است که به قصه پر غصه مردم این استان در همجواری با صنعت نیشکر تبدیل شده است.

اثر سوء صنعت نیشکر بر اشتغال خوزستان

آیت الله محسن حیدری عضو مجلس خبرگان رهبری اجرای طرح‌های ملی همچون نیشکر را از عوامل تشدید کننده فقر در استان برشمرد و افزود: متاسفانه در یکی از این موارد ۱۰۰ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی مردم به واسطه احداث صنایع نیشکر از مردم گرفته شد و آنها را از زمین‌هایشان بیرون کردند و این در حالی است که تعداد قلیلی از مردم آن منطقه توانستند در صنایع نیشکر جذب شوند.

آتش زدن مزارع نیشکر و تهدید سلامتی شهروندان

بسیاری از مناطق و شهرهای نزدیک به واحدهای «کشت و صنعت‌ نیشکر» همواره بر اثر آتش زدن نیشکرها به زیر خاکستر می‌روند.عده زیادی تنها به خاطر راه‌اندازی این طرح‌های کشت و صنعت مجبور شدند روستاهای خود را ترک کرده و در شمال و جنوب استان پراکنده شوند و برخی نیز به خارج استان رفتند.

اسماعیل ارزانی رئیس شورای سلامت اهواز  اعلام کرد که خاکستر نیشکر سلامت اهوازی‌ها را تهدید می‌کند. این مقام مسئول با اخطار به کشت و صنعت‌های نیشکر بابت سوزاندن مزارع گفت: دود و خاکستر ناشی از سوزاندن مزارع نیشکر سلامت شهروندان اهوازی را تهدید می‌کند.

وی با تأکید بر پیگیری این مسئله از طریق مراجع قضایی افزود: سوزاندن مزارع نیشکر باوجود اعتراض و مخالفت مسئولان و مردم همچنان ادامه دارد و مدیران این کشت و صنعت‌ها نسبت به عملکرد خود پاسخگو نیستند.

به گفته کارشناسان آتش زدن مزارع علاوه بر اینکه هوا را با انتشار گاز مونواکسید کربن آلوده می‌کند، تشدید پدیده گازهای گلخانه‌ای، انهدام بافت خاک، کاهش رطوبت خاک و درنتیجه افت محصول، از بین رفتن موجودات زنده محیط، فرسایش شدید خاک، کاهش حاصلخیزی زمین و کاهش تحمل گیاهان زراعی در برابر آفات، بیماری‌ها و خشکی، همچنین از بین رفتن زیستگاه‌های پرندگان را نیز به دنبال دارد.

۳۸۷۴۱_۲۶۴

آلودگی رودخانه ها توسط صنعت نیشکر

باوجود همه انتقادات منتقدان به تبعات و پیامدهای زیست محیطی و اجتماعی نیشکر در خوزستان، اما تبعات زیست محیطی و اجتماعی این طرح با گذشت زمان گسترش و عمق بیشتری مییابند و گاهی ابعاد بین المللی به خود میگیرد.

بررسی عملکرد شرکت نیشکر نشان میدهد که این شرکت با وجود معضلاتی که ایجاد کرده، به جای حل آنها به دنبال شریک جرمی برای مشکلات خود بوده است که نمونه بارز این امر را میتوان در شریک دانستن صنایع دیگر و همچنین سد گتوند از طرف آن شرکت در مقوله شوری آب در نشست خبری هفتم خرداد سال گذشته عنوان کرد و صادقی – مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی – در این خصوص گفته بود که “ما یک تولیدکننده هستیم. مگر می‌شود واحدی در کشور ایجاد شود که آلایندگی نداشته باشد.

چندی پیش نیز بهنام کرمی، فعال محیط زیست به بیان مسائل و مشکلاتی که شرکت توسعه نیشکر برای رودخانه کارون ایجاد کرده است پرداخت و اظهار کرد: صنعت نیشکر از طریق زه آب های بخش کشاورزی، فاضلاب های بخش صنعت (شکر، الکل سازی، خوراک دام و کاغذ سازی)، مصرف نهاده های کشاورزی (کودهای شیمیایی، سموم دفع آفات) و فاضلاب های بهداشتی باعث ایجاد آلودگی هایی برای آب می شود.

وی با بیان اینکه شرکت توسعه نیشکر تصفیه فاضلاب های بهداشتی را ندارد، تصریح کرد: فعالیت های کشاورزی و فاضلاب های صنعتی و شهری از مهمترین عوامل آلودگی آب هستند.

اعتراضات گسترده کارگران واحدهای نیشکر

متأسفانه اعتراضات صنفی کارگران نیشکر دیگر به یک رویه معمول تبدیل شده و هر از چندگاهی خروجی سایت های خبری و روزنامه ها پُر می شود از صدای مظلومیت قشری که برای احقاق حق خود چاره ای جزء فریاد و اعتراض ندارند.

بی شک یکی از عوامل بی اعتنایی به کارگرانی که کمترین پشتوانه را در این صنعت ندارند، وجود سهام داران پراوزی و مدیران غیربومی است که تیشه به ریشه اقتصاد استان زده اند چراکه تاریخ نشان داده به خوزستان جزء به چشم یک صندوق پول نمی نگرند.

به گزارش هورنیوز ؛ بی شک در دنیای صنعتی امروز هیچ کس نه تنها به وجود صنایع در شهر و استان محل زندگی خود خُرده نمی گیرد بلکه آن را فرصتی برای توسعه و افزایش اشتغال می داند اما آنچه سبب دلزدگی مردم خوزستان از صنایعی همچون نیشکر شده ساز ناکوک آنها با مردم این دیار است که جزء بیکاری، ورود نیروهای غیربومی، آلودگی زیست محیطی و… برایشان ارمغانی نداشته اند. اتفاقی که بخشی از آن به مدیریت ناکارآمد استان طی سال های گذشته باز می گردد و قسمتی از آن نیز به نمایندگان استان مرتبط است که همواره نسبت به ای مسائل بی توجه بوده اند.

انتظار می رود صنعتی که سابقه چندی دهه فعالیت در استان خوزستان را دارد بیش از پیش در جهت استفاده از نیروهای کارآزموده بومی در سطح مدیریتی بهره جوید و با بکارگیری شیوه های نوین کاشت و برداشت محصول بخشی هرچند کوچک از مشکلات ایجاد شده را از دوش شهروندان بردارد.

 

 

https://hoorkhabar.ir/630491کپی شد!
169
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.