سالمندان، قشری که به دست فراموشی سپرده شده اند
به گزارش هورنیوز – سالمندان در هر جامعه ای به عنوان گنجینه ای ارزشمند از تجارب شناخته می شوند از همین رو یکی از دغدغه مسئولان فراهم امکاناتی برای این قشر از جامعه است.
طبق سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۰، حدود ۶۱۵۹۶۷۶ نفر سالمند در کشور وجود دارد که حدود ۲/۸ درصد جمعیت را تشکیل می دهند اما این درحالیست که جمعیت سالمند بالای ۶۰ سال استان خوزستان بالغ بر ۲۷۶۱۳۲ نفر است که حدود ۹/۶ درصد جمعیت استان را تشکیل می دهد.
تعداد بالای سالمند در استان خوزستان از سویی به زنگ خطری تبدیل شده چراکه نشان از سالخوردگی استان دارد و از سویی دیگر این آمار نشان از آن دارد که باید امکانات رفاهی و درمانی متناسب با نیاز این افراد در استان فراهم شود.
بی شک یکی از ساده ترین و در عین حال ضروری ترین نیاز سالمندان وجود اماکن تفریحی مانند پارک ها، فضاهای سبز مختص به خود و به عبارتی ایجاد پاتوق است تا سالمندانی که توانایی های جسمی و روحی مناسبی دارند بخشی از زمان خود را در چنین محیط هایی سپری کنند.
امروزه در بیشتر استان های کشور، چنین پاتوق هایی با برخورداری از امکاناتی همچون فضای سبز و ست های ورزشی برای سالمندان تهیه شده است اما به گفته مسئولان و کارشناسان، در استان خوزستان هیچ گونه امکانات رفاهی و مبلمان شهری مختص این افراد تعبیه نشده است.
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان چند روز پیش با انتقاد از نبود برنامه ریزی منسجم برای قشر سالمند در استان خطاب به مسئولان متذکر شد: آنچه برای سالمندان ضروری است برنامه ریزی برای آنها طی یک برنامه ۵ ساله است چراکه در این صورت است که می تواند علاوه بر اینکه شاهد پویایی و سلامت جامعه باشیم، افسردگی را در بین سالمندان کاهش و سبب بالا رفتن امید به زندگی در آنها می شود.
شریعتی با بیان اینکه برای بهبود مراکز نگهداری سالمندان میتوان از نهادهای اجتماعی مثل شهرداری کمک گرفت تاکید کرد: برای حل مشکلات سالمندان نباید به جلسات اکتفا کرد و با یک برنامهریزی مثلا ۵ ساله مشکلات سختافزاری و نرمافزاری آنها را حل کرد و در غیر اینصورت با چالش جدی جمعیت روبهرو هستیم.
متأسفانه امروزه بجای قرار داشتن سالمندان در کنار سایر اعضای خانواده و در سایه بی توجهی مسئولان در فراهم کردن نیازهای این قشر، برخی از این افراد به مراکز نگه داری سالمندان سپرده می شوند.
به مناسبت روز جهانی سالمند به یکی از مراکز نگه داری سالمندان در اهواز سری زدیم تا ضمن بازدید از این افراد با مشکلات این بخش از جامعه نیز آشنا شویم. خانه سالمند، جایی که باید به عنوان خانه اصلی پدربزرگ ها و مادر بزرگ ها فراهم کننده نشاط و تعالی برای سالمندان باشد بیش از همه به یک خوابگاه با چند تخت شباهت دارد.
اگرچه در این مراکزپدریاران و مادریارانی هستند که سعی می کنند جای خالی کمبود امکانات را برای سالمندان پر کنند اما نمی توان انکار کرد که مراکز سالمندانی با امکانات درجه ۴ و ۵ و استفاده از پرستارانی که بعضا تحصیلات و تجربه مرتبط را ندارند می تواند زمینه ساز بروز افسردگی و یا مشکلات دیگر برای سالمندان شود.
به گزارش هورنیوز – یکی از بزرگترین مشکلات سالمندان در استان خوزستان آنست که به چشم افرادی ناتوان و از کارافتاده به آنها نگریسته می شود درحالی که این افراد سرشار از تجربه های گرانقدری هستند که باید آنها را بکار بست. از سویی دیگر باید مبلمان شهری و بخشی از امکانات شهری به سمتی پیش برود که برای این افراد هم سهمی تدارک دیده شود چراکه داشتن یک پاتوق برای گفتگو با همسالان، روزنامه خواندن در آن و یا نرمش در چنین فضاهایی آرزوی دست نیافتنی نیست که سالمندان خوزستانی باید در حسرت آن بسوزند.