میراث فرهنگی خوزستان، اندر خم کوچه اول

به گزارش هورنیوز ؛ میراث فرهنگی بیان کننده پیشینه تاریخی، تمدن و فرهنگ و جاذبه های طبیعی هر کشور و استانی بوده که شکلگیری و به وجود آمدن آن در طی سالیان متمادی صورت گرفته است.
استان خوزستان نیز با قدمتی چند هزار ساله و دارا بودن آثار باستانی فراوان که میراث تمدن گذشتگان است، به عنوان یکی از قطب های اصلی گردشگری در کشور شناخته می شود که به صورت بالقوه ظرفیت فراوانی در جذب توریست دارد، اما آنچه در این بین حائز اهمیت است تبدیل آن به ظرفیت های بالفعل است.
توسعه صنعت گردشگری، راهی برای اقتصاد پایدار
در شرایط بد اقتصادی کشور که بخش عمده ای از آن نشأت گرفته از تحریم ها و کاهش قیمت نفت است، باید به دنبال راهکارهایی بود تا ضمن پویایی اقتصاد، فرهنگ و تمدن اقوام مختلف ایرانی نیز نشان داده شود از همین رو برخی استان ها با الگو قرار دادن کشورهای پیشرفته جهان، گام های مطلوبی در جهت معرفی نقاط گردشگری و میراث فرهنگی خود برداشته اند.
جالب آنکه بسیاری از استان های پیشتاز در این مقوله در مرکز کشور قرار گرفته و با مشکلات اقلیمی و کمبود آب دست و پنجه نرم می کنند اما در سایه مدیریتی واحد و تدوین سند چشم اندازی واقع بینانه موفق به جذب گردشگران زیادی از اقصی نقاط کشور و حتی کشورهای دیگر شده اند.
اما استان خوزستان با دارا بودن روزهای فراوان، سدهای گردشگری، آثار باستانی بجا مانده از گذشتگان، بقعه های زیارتی، دشت های گل و حتی ظرفیت عظیمی همچون سرزمین های دفاع مقدس و کاروان های راهیان نور نتوانسته به جایگاه حقیقی خود دست یابد و جای تأسف آنکه سال به سال از تعداد گردشگران نیز کاسته می شود.
استان های مرکزی کشور، پیشرو در جذب گردشگر
محمود وفایی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان در همین راستا اظهار کرد: در سال گذشته کمتر از ۱۰ هزار نفر توریست به استان کرمان آمده و در پنج ماهه امسال این تعداد از مرز ۱۵ هزار نفر عبور کرده است. پیش بینی میشود تعداد گردشگران خارجی که به استان می آیند، تا پایان سال جاری به ۳۰ هزار نفر برسد و امیدواریم بیش از این نیز محقق شود، زیرا استان این ظرفیت را دارد. با توجه به رویکرد دولت تدبیر و امید در کشور و استاندار، صنعت گردشگری می رود در استان کرمان به جایگاه خودش برسد.
محمد مهدی شرافت مدیرکل میراث فرهنگی یزد نیز از برنامه های این استان برای جذب گردشگر می گوید و می افزاید: استان یزد در بحث گردشگر خارجی وضعیت خوبی دارد و در کشور رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. همچنین نماینده یکی از شهرهای یزد در مجلس در اقدامی کاملا هماهنگ با سیاست های استان مربوطه، اقدام به دعوت از خبرنگاران پارلمانی برای بازدید از نقاط گردشگری یزد می کند که همین امر می تواند در آینده به معرفی هرچه بیشتر این جاذبه ها کمک کند.
از سه آثار باستانی مهم و بزرگ کشور که به ثبت جهانی رسیده اند، نام چغازنبیل نیز در کنار تخت جمشید و میدان امام به چشم می خورد اما بررسی تعداد گردشگران، تهیه امکانات متناسب با نیاز گردشگران، توسعه زیرساخت ها، معرفی اثر و شرایط نگهداری از بنا نشان می دهد که مسئولان و مردم استان هنوز به اهمیت واقعی این اثر تاریخی پی نبرده اند.
حدود ۱۱ ماه از انتصاب مدیرکل جدید میراث فرهنگی و گردشگری استان خوزستان می گذرد، آقای نشان در روز معارفه خود از تحقق وعده های بزرگ در زمینه گردشگری سخن گفت و افزود: مدیریت فقط مدیریت امروز نیست بلکه ایجاد فضاهای جدید است که تا بحال به وجود نیامده است. خوزستان استان ذخائر متعدد است، ولی گردشگری حوزه مغفول استان است که اندک نگاهی به این حوزه شده است.
اگرچه این سخنان آقای مدیرکل موجی از شور و خوشحالی را در بین علاقه مندان و صاحبنظران این حوزه ایجاد کرد اما کارشناسان معتقدند با گذشت قریب به یک سال جزء برگزاری جشن های اقوام، جُنگ های شادی و معرفی چند شخصیت معروف به عنوان سفیران میراث فرهنگی استان که مشخص نیست چه مقدار شناخت از ظرفیت های استان دارند، تاکنون شاهد اقدامی که باعث جذب گردشگر، حفظ آثار باستانی و ایجاد اشتغال در این زمینه شود، صورت نگرفته است.
میراث فرهنگی خوزستان، اندر خم کوچه اول
چندی پیش در جلسه ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر؛ هفت شهر برتر گردشگری در ایام نوروز معرفی شدند و اینبار نیز نام شهرهای خوزستان در لیست غایب است. در این میان با نام هفت شهر مشهد، اصفهان، ساری، خرم آباد، نیشابور، مریوان و رامسر مواجه می شویم و از بین شهرهای قابل تقدیر همچون تبریز، شیراز، ایلام، سنندج، مراغه و بانه، نام آبادان را هم می بینیم که کلیه برنامه های انجام شده در ان نتیجه زحمات شهرداری توانمند این شهر و منطقه آزاد اروند است.
البته از سازمان میراث فرهنگی کشور که نام هفت شهر برتر ایران را در حوزه گردشگری انتخاب کرده انتظار نمی رود که نام شهرهای خوزستان را که برنامه هایشان با حداقل امکانات و با قرض و رو زدن به دیگران و حتی وعده های تو خالی برگزار می شود را در رتبه شهرهای کشور گذاشت.
اما باید متاسف بود که چرا خوزستان با برخورداری از سه اثر ثبت جهانی و چندین اثر شاخص دیگر که قابلیت ثبت جهانی دارند و با طبیعت بکر و رودخانه ها، تالاب ها، جنگل ها، چشمه ها، بناها، موزه ها، تنوع قومی، تنوع گویش و لباس و… همچنان در لیست برترین ها قرار نمی گیرد. اگرچه سلطانی فر؛ رییس سازمان میراث فرهنگی کشور معتقد است که استان های مازندران، گیلان، خراسان رضوی، فارس، خوزستان که همه ساله مقصد مسافران نوروزی هستند، پس چگونه است که خوزستان همواره در لیست برترین ها قرار نمی گیرد.
به گزارش هورنیوز ؛ از سویی دیگر کمبود اعتبار و محدودیت های مالی در این حوزه همواره یکی از چالش ها به شمار می رفته است چراکه نگه داری از میراث فرهنگی و ترمیم آنها، ایجاد زیرساخت های لازم و معرفی جاذبه های گردشگری نیازمند وجود منابع مالی است اما آنچه در این بین بسیار مهم است مدیریت بهینه از همین منابع موجود است.
بی شک برگزاری برخی مراسم و همایش ها به میزان هزینه های انجام شده بازخورد مناسب را نداشته و به نوعی با بودجه قطره چکانی سازگار نیست از همین رو انتظار می رود مدیرکل این سازمان با در پیش گرفتن روندی مناسب در جهت معرفی هرچه بیشتر میراث گرانقدر استان و جذب گردشگر گام بردارد.