۴۲ هزار هکتار از اراضی خوزستان زیرکشت خرما/ ۵۰ درصد صادرات خرمای کشور از خوزستان

به گزارش هورنیوز ؛ نخستین نشست ملی استان های خرماخیز صبح امروز با حضور رئیس اتاق بازرگانی اهواز، مدیر کل جهاد کشاورزی خوزستان، تولید کنندگان برتر خرما و تعدادی از مدیران استان در جهادکشاورزی خوزستان برگزار شد.
۴۲ هزار هکتار از اراضی خوزستان زیرکشت خرما
شهلا عموری رئیس اتاق بازرگانی اهواز در ابتدای این جلسه با اشاره به اهداف برگزاری این نشست اظهار کرد: بهبود وضعیت نخلستان های کشور، اصلاح روش های کشت نخیلات، آشنایی مردم درخصوص فواید مصرف خرما، بالا بردن سرانه مصرف، ایجاد دبیرخانه مشترک بین استان های خرماخیز و بهبود شرایط صادرات خرما از مهم ترین اهداف این جلسه است.
وی با بیان اهمیت کاشت خرما و مقدس بودن این نعمت الهی، افزود: نام این میوه ۴۲ بار در قرآن کریم ذکر شده است.
عموری با اشاره به اینکه یکی از مهم ترین تولیدات استان خوزستان خرما است، تصریح کرد: بیش از ۴۲ هزار هکتار از اراضی خوزستان زیر کشت نخیلات خرما است که معادل ۱۵/۵ درصد مساحت زیر کشت استان می باشد.
وی ادامه داد: استان خوزستان با تولید ۱۸۵هزار تن خرما حدود ۱۴/۴ درصد خرمای کشور را تولید می کند.
رئیس اتاق بازرگانی اهواز درخصوص مهم ترین ارقام تولیدی خرما در خوزستان یادآور شد: حدود ۶۸/۸ درصد تولید استان را اقلام ثمران و نوعی زاهدی تشکیل می دهند.
عموری گفت: درحال حاضر ۶۴ واحد صنایع تبدیلی با ظرفیت اشتغالزایی برای ۲۵ هزار نفر فعال هستند.
۵۰ درصد صادرات خرمای کشور از خوزستان
در ادامه این نشست کیخسرو جنگلوایی مدیرکل جهاد کشاورزی استان خوزستان با اشاره به تتوع اقلیم و خاک استان خوزستان اظهار کرد: خوزستان به دلیل وجود زیرساخت هایی مانند احداث سد، شبکه های زهکش و عملیات درون مزرعه به یکی از قطب های اصلی تولید محصولات تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه حدود ۱۴/۵ میلیون تن محصول در استان تولید می شود، افزود: حدود ۱۲ درصد کل محصولات کشور در خوزستان تولید می شود.
چنگلوایی با اشاره به اینکه استان خوزستان برای ۵ سال متوالی به عنوان تولید کنتده برتر گندم شناخته شده است، یادآور شد: گندم مورد نیاز بیش از ۱۱/۵ میلیون نفر در خوزستان کشت می شود.
وی ادامه داد: استان ما در تولید چغندر قند پاییزه پیشتاز است و در تولید سبزی و صیفی جات، گل رز و ماهیان گرمابی در رتبه دوم قرار داریم.
مدیرکل جهاد کشاورزی استان خوزستان خاطر نشان کرد: حدود ۱۳۸ نوع محصول زراعی، باغی، دام و طیور، شیلات و … در خوزستان تولید می شود.
وی با بیان اینکه حدود ۶۲ درصد سطح زیر کشت باعات استان به کاشت نخیلات اختصاص یافته، تصریح کرد: سالانه حدود ۱۹۰ هزار تن خرما در استان تولید می شود که حدود ۶۳ درصد تولیدات باهی را به خود اختصاص داده است.
چنگلوایی با اشاره به اینکه خوزستان پس از جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان سومین تولید کننده خرما است، افزود: صادرات خرما نقش مهمی در اقتصاد استان و افزایش صادرات غیر نفتی دارد.
وی گفت: حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد صادرات خرمای کشور از خوزستان صادر می شود از همین رو باید به سمت افزایش صادرات و ارزآوری بیشتر پیش برویم.
مدیرکل جهادکشاورزی استان خوزستان با بیان اینکه بیشتر باغات نخیلات استان در مرزها قرار گرفته اند، افزود: این امر باعث بالا رفتن امنیت اقتصادی در مرزها شده است.
وی اظهار کرد: طبق پیش بینی های انجام شده سطح زیر کشت باغات استان از ۶۹ هزار هکتار در برنامه هفتم توسعه باید به ۱۱۵ هزار هکتار برسد.
چنگلوایی با اشاره به آسیب های جنگ تحمیلی به نخیلات استان تصریح کرد: بخش عمده ای از پتانسیل های تولید خرما در دوران دفاع مقدس از بین رفت و باقی نخیلات هم به علت نبود بهره وران درحال نابودی است.
وی با بیان اینکه انتقال فرهنگ نخل داری در خوزستان کمرنگ شده است، افزود: دیگر عاملی که به عنوان یک تهدید شناخته می شود، ریزگردها هستند که بر روی کیفیت و کمیت محصول تاثیر می گذارند.
مدیرکل جهاد کشاورزی استان خوزستان بیان داشت: در برخی شهرستان ها که در انتهای رودخانه قرار دارند در تابستان ها با کمبود آب و کاهش کیفیت آب مواجه هستیم، در شهرستان هایی مانند آبادان و خرمشهر میزان شوری آب تا ۱۰ هزار میکرو موس هم می رسد که در کوتاه مدت هم مشکل ساز خواهد بود.
چنگلوایی با انتقاد از اثرات آسیب زای سد گتوند تاکید کرد: میزان شوری آب کارون پس از آبگیری سد گتوند بسیار افزایش یافت که این امر روی کیفیت محصول تاثیر منفی دارد.
وزارت جهاد کشاورزی نیاز به جراحی دارد
همچنین در ادامه رشید فرخی رئیس انجمن ملی خرمای ایران ضمن انتقاد از گستردگی بدنه وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: بدنه دولت به ویژه در بخش جهاد کشاورزی نیاز به جراحی دارد.
وی افزود: در کشوری مانند کانادا که به عنوان انبار غله جهان شناخته می شود ۶ هزار و ۵۰۰ کارمند فعالیت میکنند این درحالیست که بیش از ۱۵۶ هزار کارمند در جهاد کشاورزی کشور مشغول به کار هستند.
فرخی با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی باید سیاست گذار باشد، تصریح کرد: امور اجرایی باید برون سپاری شوند.
وی گفت: هیچ کدام از کشاورزان توسعه یافته حق ندارند نوع محصول خود را انتخاب کنند زیرا نتیجه این امر فساد محصولات زراعی نازاد مصرف می شود.
رئیس انجمن ملی خرمای ایران با اشاره به بحران آب کشور خاطر نشان کرد: نباید به شیوه گذشته به دنبال آزمون و خطا بود، شیرین سازی و انتقال آب دوای درد کشور نیست و باید به دنبال افزایش بهره وری بود.
وی گفت: هزینه شیرین کردن آب هر مترمکعب ۸ هزار تومان است درحالی که در شرایط فعلی به مبلغ ۲۰۰ تومان به کشارز فروخته می شود.
فرخی با اشاره به اینکه مخالف افزایش سطح زیر کشت هستم و باید به دنبال افزایش بهره وری بود، یادآور شد: تاکنون ۸۸/۵ میلیارد دلار آب برای کشت پسته صرف شده درحالی که تنها ۲۸ میلیارد دلار از صادرات پسته درآمدزایی شده است.
رئیس انجمن ملی خرمای ایران با بیان اینکه امنیت آبی مهم تر از امنیت غذایی است، ادامه داد: یکی از اهداف ما تعادل بخشی بین مصرف و صادرات است و با صادرات بیش از ۳۰ درصد مخالف هستم زیرا ظرفیت های داخلی مناسب است.
شوری آب مشکل عمده نخیلات کاران خوزستان است
سپس مهرداد نیکو معاون هماهنگی و امور اقتصادی استانداری خوزستان با اشاره به اینکه درخت نخل درکنار خرما یکی از نمادهای خوزستان است، اظهار کرد: اهمیت این درخت به مسائل فرهنگی و اقتصادی استان باز می گردد.
وی افزود: استان خوزستان به طور بالفعل ظرفیت بی نظیری در تولید خرما دارد.
نیکو یکی از مشکلات تولید خرما در استان را شوری آب دانست و تصریح کرد: بالا رفتن شوری آب مشکلات زیادی برای بهره بردارن به وجود آورده است.
وی ادامه داد: ساخت سه سد تنظیمی بر روی رودخانه کارون از برنامه هایی است که با انجام آنها می توان شوری آب را کاهش و مانع ورود آب دریا به رودخانه شد.
معاون هماهنگی و امور اقتصادی استانداری خوزستان دیگر راه توسعه کشاورزی را احداث شهرک های کشاورزی عنوان کرد و ادامه داد: دولت موظف است تا زیرساخت های این شهرک ها را ایجاد کند.
وی تصریح کرد: قابلیت های کشاورزی زیادی در استان وجود دارد که اما باید به سمتی حرکت کنیم تا ارزش آفرینی شود.