میراث فرهنگی استان، میراث دار مشکلات بی شمار
به گزارش هورنیوز – استان خوزستان با قدمتی چند هزار ساله و دارا بودن اماکن تاریخی مانند معبد چغازنبیل، سنگ نگاره های ایلامی ایذه، سازه های آبی تاریخی شوشتر، محوطه باستانی جندی شاپور بعنوان تنها دانشگاه ایران باستان، منطقه “بریم” و “بوارده” در آبادان قدیمیترین تلمبه خانه نفت خاورمیانه در دارخوین، وجود چهار رودخانه بزرگ و سواحل نیلگون خلیج همیشه فارس، چهار تالاب بزرگ، دشت “شیمبار” در مسجدسلیمان، دریاچه سد “دز” در اندیمشک و آبشار شوی در دزفول و صدها آثار باستانی دیگر به عنوان یک موزه طبیعی شناخته می شود.
امروزه نقش ورود گردشگران داخلی و خارجی به استان و اهمیت معرفی جاذبه های طبیعی و ساخته شده در توسعه این صنعت بر هیچ کس پوشیده نیست از همین رو بسیاری از استان ها در این خصوص گام های جدی برداشته اند.
شاید بتوان استان کرمان را در زمینه جذب گردشگر پیشتاز معرفی کرد، تخفیف های ویژه برای تورهایی که از کرمان بازدید می کنند، ایجاد محله گردشگری با حفظ بافت سنتی در هتل ها، شناسنامه دار کردن صنایع دستی استان و هنرمندان بومی و زنده کردن بخشی از هنر این استان که به فراموشی سپرده شده بخشی از اقداماتی است که در جند ساله گذشته باعث جذب توریست به این استان کویری و کم آب شده است.
اما این درحالیست که به گفته کارشناسان و صاحبنظران عمده فعالیت میراث فرهنگی استان خوزستان به برگزاری جُنگ شادی، جشنواره اقوام با کیفیتی نه چندان مطلوب، برنامه های شهرگردی و … معطوف می شود که همگی تا رسیدن به نقطه مطلوب بسیار فاصله دارند.
هر روز تصاویر تازه ای از تخریب آثار باستانی، ورود احشام به محوطه های تاریخی و دستبرد سودجویان به این بناها منتشر می شود که بی شک در کاهش ورود گردشگر تأثیر بسزایی دارد.
اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان خوزستان در خردادماه امسال چند تن از شخصیت های مطرح کشور را به عنوان سفیران گردشگری خوزستان معرفی کرد اما در این مدت هیچگاه اقدام شاخصی در این خصوص صورت نگرفته است.
مجتبی گهستونی فعال میراث فرهنگی در همین خصوص و با انتقاد از وضعیت موجود می گوید: از اداره کل میراث فرهنگی خوزستان که پس ماهها همچنان در رکود است و صرفا به برگزاری جشن هایی زودگذرا و نه بنیادین دلخوش است درخواست می شود واقع بینانه به اطراف نگاه کند و سری به محوطه های تاریخی شهرهای مختلغف خوزستان و بناهای رها شده و بی سامان بیندازد.
وی می افزاید: فارغ از کار نمادین اداره کل میراث فرهنگی خوزستان، این پرسش پیش می آید که آیا از این پس این هنرمندان نامبرده که برخی از آنها خوزستانی هستند ولی سالیان سال از این استان دور بوده و کمتر شناختی از جاذبه های تاریخی و طبیعی و مذهبی خوزستان دارند قرار است اقدامی مؤثر و آگاه بخشانه انجام دهند یا با مسئولان به گفت وگو بپردازند و برای نجات میراث فرهنگی از دست مخبران آه و ناله کنند؟
از زمان معرفی پنج سفیر میراث فرهنگی کشور به نام سفیران میراث فرهنگی خوزستان که خردادماه معرفی شدند سه ما می گذرد و اینبار قرار است به مناسبت روز گردشگری حافظ ناظری خواننده سنتی کشور به استان سفر کند و باید منتظر ماند و دید خروجی این گونه جشن ها چه خواهد بود؟
جالب آنست که هربار صحبت از عدم تخریب آثار باستانی، تقویت گارد حفاظت، زیباسازی محوطه های باستانی و … می شود این اداره کل با استناد به اعتبارات قطره چکانی خود سعی در توجیه دارد اما بی شک برگزاری چنین جشن هایی و دعوت از خوانندگان سرشناسی چون ناظری نه تنها هزینه های زیادی بر استان تحمیل می کند بلکه خروجی مؤثری نیز نخواهد داشت.
به گزارش هورنیوز – داشتن برنامه ای منسجم برای معرفی و حفظ آثار باستانی، توسعه زیرساخت هایی مانند هتل و فروشگاه در نزدیکی محوطه های باستانی، استفاده از نیروهای بومی برای حفط آثار باستانی و در نهایت جذب گردگشر داخلی و خارجی از جمله وظایف میراث فرهنگی است که امروزه در خوزستان به فراموشی سپرده شده است.
انتظار می رود اداره کل میراث فرهنگی استان خوزستان باوجود ظرفیت های گردشگری بی شمار آبی، طبیعی و ساخته دست بشر، از جمود کاری خارج شده و با داشتن ابتکار عمل گامی در جهت اعتلای این صنعت در استان خوزستان بردارد.