سدگتوند، موزه عبرت آموزی محیط زیست کشور

به گزارش هورنیوز – ساخت نخستین سنگ بنای سدگتوند از همان ابتدا در میان مخالت های بی شمار کارشناسان و اساتید دانشگاه نهاده شد چرا که تنها دستاورد آن شور شدن آب کارون بود از همین رو بسیاری آن را “موزه عبرت محیط زیست” می خوانند.

سدگتوند به عنوان پر هزینه ترین سد کشور، اکنون با حل کردن نمک پشت سد در خود، باعث شوری آب کارون تا ۱۰ برابر شوری آب اقیانوس شده است این درحالیست که شوری رودخانه کارون پیش از این بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلی موس بود اما از زمان آبگیری سد گتوند تقریبا ۱۷میلیون تن نمک از این سد خارج شده و وارد کارون می‌شود.

زمین‌هایی که تحت آبیاری سد گتوند هستند بیش از ۴۲۰ هزار هکتار است که محصولات متنوع از قبیل گندم، ذرت و نیشکر در این زمین‌ها کشت می‌شوند. تداوم شور شدن آب سد گتوند و آبیاری با آب شور تولید و عملکرد کشاورزی منطقه را نابود می‌کند و در کمتر از چند سال زمین‌های زراعی پایین دست سد گتوند شور و غیرقابل کشت می‌شوند.

در همین راستا مسعود اسدی رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی خوزستان با انتقاد از شیوه ساخت سد گتوند و تأثیر منفی آن بر کشاورزی منطقه اظهار کرد: متأسفیم که وزارت نیرو در رابطه با مطالعات علاج‌بخشی سد گتوند به نظرات جامعه کشاورزی خوزستان بی‌توجه است.

وی با اشاره به اظهارات اخیر معاون وزیر نیرو در خصوص پروژه انتقال آب سد گتوند به حوضچه‌های تبخیری و کناره‌ای خلیج‌فارس و ضمن مخالفت با این راهکار افزود: صراحتاً اعلام می‌کنم که مردم منطقه اجازه ایجاد این حوضچه‌ها و دریاچه‌های تبخیری را نخواهند داد زیرا طبق نظر کارشناسان اجرای این پروژه‌ها نه تنها مشکل سد گتوند را حل نمی‌کند بلکه منجر به شوری اراضی نیز خواهد شد.

اسدی تصریح کرد: ایجاد حوضچه‌های تبخیری موجب شوری اراضی و ایجاد شوره‌زارهایی خواهد شد و از یک سو با وقوع طوفان گردوغبار این شوره‌زارها بلند شده و همراه طوفان‌ها بر سطح زمین‌های کشاورزی می‌نشیند و به دیگر اراضی کشاورزی منطقه آسیب خواهد رساند.

وی عنوان کرد: اگر علاج‌بخشی سد گتوند از طریق انتقال آب این سد به حوضچه‌های تبخیری انجام شود، اراضی کشاورزی پایین‌دست به صورت کامل نابود خواهند شد. بر اساس نظرات و یافته‌های کارشناسان تنها راهکار علاج‌بخشی سد گتوند که مقبول جامعه کشاورزی خوزستان نیز است، انجام عملیات “بای پس” است.

رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی خوزستان خاطرنشان کرد: اظهارات اخیر آقای میدانی، معاون وزیر نیرو در خصوص علاج‌بخشی سد گتوند صراحتا اجرایی نخواهد بود و کشاورزان منطقه نسبت به اجرای این پروژه‌ها مقاومت خواهند کرد.

 

https://hoorkhabar.ir/625341کپی شد!
97
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.