رسمی که سورها را به سوگ تبدیل می کند

هورنیوز – زن جوانی در حالی که کودکش را در آغوش گرفته است دست دیگرش را نیز محکم سپر گوش کودکش کرده که از وحشت شنیدن صدای تیراندازی مدام گریه می کند و مادر نیز دنبال مکانی برای آرام گرفتن کودکش می گردد.

مادری که می گوید دوران نقاهت بعد از جراحی قلب را می گذراند از تپش قلبش با هر صدای شلیک اسلحه می گوید و داماد نیز که چهره در هم کشیده ، با دلواپسی دختر خردسال برادرش را به جای امنی از صدای تیراندازی هدایت می کند.

موارد متعددی از اتفاقاتی که بدنبال به کارگیری اسلحه و تیراندازی در مراسم عروسی منجر به حوادث و اتفاقات ناگواری همچون مرگ یکی از انبوه جمعیت شرکت کنندگان در مراسم عروسی شده است را بسیاری از مردم استان لرستان در خاطر خود دارند.

مواردی که وقتی پای صحبت بزرگان و ریش سفیدان این دیار می نشینی نیز داستان های فروانی با این موضوع برایت در خاطرات دور و نزدیک خود دارند و این رسم تاکنون هم تداوم پیدا کرده و همچنان افرادی را قربانی می کند.

شنیدن خبر کشته شدن یکی از شرکت کنندگان در جشن عروسی که اخیرا بر اثر تیراندازی جان خود را از دست داده است و موارد مشابه که به راحتی در خاطرات کهنسالان و قدیمی ترهای این منطقه وجود دارد ، نشانگر این است که گرچه بنابر تاکید جامعه شناسان باور غلطی است ولی از میان برداشتن آن مشکل است.

**زندگی در جامعه مدرن و دلبستگی به رفتارهای سنتی
رییس انجمن جامعه شناسی استان لرستان درگفت و گو با ایرنا علت تیراندازی در مراسم جشن را ناسازگاری فرهنگی و تاخیر فرهنگی در تطابق با جامعه مدرن عنوان کرد و گفت: جامعه به لحاظ اجتماعی و به کارگیری برخی عناصر ظاهری مدرن شده است اما همچنان به برخی ارزش های خاص جوامع سنتی دلبستگی وجود دارد.

دکتر مجتبی ترکارانی افزود: به عبارتی می توان گفت در ارتباط با رفتارهایی همچون تیراندازی در جشن های عروسی در این استان در عین حالی که جامعه مدرن شده اما هنوز برخی رفتارها به سبک زندگی سنتی و عشایری است.

**آشنا نبودن با شیوه های جمعی شادی علت دیگر گرایش به تیراندازی درعروسی ها
رییس انجمن جامعه شناسی لرستان تصریح کرد:زمانی که فضاهای مناسب برای ابراز شادی جمعی و بروز شادی و تحرک و پویایی جوانان و نوجوانان نیست آنها به دنبال فرصتی هستند تا این انرژی نهفته خود را نشان دهند.

وی افزود: این عده که به دنبال دریافت مقبولیت جمعی هستند در مراسمی همچون عروسی اقدام به تیراندازی می کنند تا هم هیجان خود را بروز دهند و هم با ابزار اسلحه که نمادی از قدرت و مقبولیت و خودنمایی و برتری است توجه دیگران را جلب کنند.

به گفته وی آشنا نبودن با مهارت های شادی و سرگرمی های جمعی نیز باعث شده تا افراد شادی کردن را بلد نباشند.

**ایجاد فضاهای شادی با برگزاری کنسرت ها ،راهکاری بر کنترل خشونت
رییس انجمن جامعه شناسی استان لرستان همچنین گفت: ایجاد فضاهای شادی بخش و از جمله برگزاری کنسرت ها توسط متولیان فرهنگی جامعه راهکار مناسبی در راستای جایگزینی رفتارهای شادی بخش سالم و فرصتی برای بروز شادی و هیجان جوانان است بدون اینکه منجر به آسیبی به سایرین شود.

این پژوهشگر مسائل اجتماعی گفت: در گذشته استفاده از اسلحه در موقعیت های مختلف و از جمله جشن ها نمادی از قدرت طلبی و برتری به شمار می رفت و در کنار آن بازی هایی همچون چوگان و یا چوب بازی که خود مجالی برای بروز هیجان و پویایی است انجام می شد که در زندگی مدرن امروز مهیاکردن شرایط ابراز شادی و بازی فراموش شده و در مقابل تمایل به تیراندازی و استفاده از اسلحه باقی مانده است.

وی افزود: با ایده گرفتن از همان چوگان که در گذشته متداول بوده ، می توان فرصت هایی برای بازی و هیجان و بروز شور و نشاط در مراسم جشن و عروسی در نظر گرفت.

رئیس انجمن جامعه شناسی لرستان بیان کرد: برای جلوگیری از استفاده از اسلحه در مراسم شادی باید نیروی انتظامی برخوردی قاطعانه و قانونی داشته باشد در حالیکه مشاهده می شود آن میزان که برخورد منعی با سایر برنامه ها همچون موسیقی و نحوه رفتارهای ظاهری و پوششی افراد می شود با استفاده از اسلحه در جشن های عروسی برخورد صورت نمی گیرد.

این پژوهشگر مسائل اجتماعی یادآور شد: در عین حال نگاه فرهنگی جامعه نیاز به تغییر دارد به اینصورت که نگاه فعلی جامعه ، شادی را معادل سبکسری و غم را نشان دهنده وقار می داند که این امر باعث سرکوب انرژی و هیجان در جوانان می شود.

**استفاده از اسلحه ایجاد حس ناامنی در جامعه می کند
رئیس انجمن جامعه شناسی لرستان همچنین گفت: در حالی که استفاده از تفنگ در جامعه سنتی ارزش بوده اما در جامعه مدرن امروزی این کارکرد را به هیچ وجه ندارد و می تواند ایجاد احساس ناامنی در جامعه کند.

به گفته وی به لحاظ روانشناسی صدای شلیک اثرات روانی مخربی را بدنبال دارد و در کودکان، زنان و سالمندان بیشتر می تواند احساس ناامنی را ایجاد کند.

** تیراندازی در مراسم های شادی و جشن نمادی از قدرت نمایی و جلب توجه
یک جامعه شناس وپژوهشگر مسایل اجتماعی لرستان نیز گفت: ریشه تیراندازی در جشن عروسی به دوران قاجاریه می رسد زمانی که بدنبال شکل گیری ملوک الطوایفی هر طایفه ای برای اعمال قدرت و نشان دادن میزان قدرت در محدوده خود اعمال حاکمیت می کند تا میزان قدرت و برتری خود را بر طایفه دیگر نشان دهد.

فرهاد طهماسبی با بیان اینکه رسم تیراندازی در عروسی در بسیاری از استان های کشور از جمله لرستان، خوزستان، کرمانشاه، ایلام ، کردستان و حتی کرمان و هرمزگان هم وجود دارد گفت: این رسم که مظهر نشان دادن قدرت بوده به مرور زمان تبدیل به یک عادت شده و تاکنون نیز ادامه دارد و در مراسم جشن و عزا میزان قدرت و توانمندی اقتصادی و اجتماعی میزبان با تعداد مهمانان ، تعداد اتومبیل ها و تعداد تیراندازان در مراسم محاسبه می شود.

استاد دانشگاه پژوهشگر مسائل اجتماعی ادامه داد: تا زمانی که چنین موارد ظاهری نشان دهنده دایره قدرت افراد در روابط اجتماعی به شمار رود و ساختار اجتماعی جامعه بر مبنای توانایی ها و شایستگی های واقعی افراد نباشد همچنان چنین رفتارهایی خودنمایی می کنند و تبعات و عواقب بسیاری نیز بدنبال دارد.

وی گفت: اگر قشربندی اجتماعی بر مبنای قانون باشد ، لیاقت های اجتماعی افراد جامعه تعیین کننده جایگاه اجتماعی آنها خواهد شد و افراد برای نشان دادن این حس برتری جویانه کاذب دست به اقداماتی همچون تیراندازی در جشن ها نمی شوند.

این استاد دانشگاه یادآور شد: زمانی که عدالت اجتماعی در جامعه محقق نباشد و طبقه بندی افراد و رسیدن برخی به موقعیت های برتر مالی ، اقتصادی و اجتماعی بر اساس لیاقت آنها صورت نگیرد سایر افراد این احساس سرخوردگی خود را با رفتارهایی ظاهری به منظور خودنمایی و جلب توجه به میزان قدرت خود، نشان می دهند.

معاون مدکل امور اجتماعی استان لرستان اضافه کرد: برای از میان برداشتن رفتارهایی همچون تیراندازی در مراسم شادی و عزا باید یک تغییر ساختاری در روابط و جایگاه های اجتماعی جامعه صورت گیرد که بخشی از آن به مردم مربوط می شود و بخش قابل توجهی نیز به جامعه و مسئولین برمی گردد.

https://hoorkhabar.ir/624668کپی شد!
119
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.