جولان بیکاری و تولید ثروت، دو روی اقتصاد خوزستان
به گزارش هورنیوز – نام استان خوزستان همواره با صنعت نفت، پتروشیمی، گاز، فولاد سازی و … گره خورده است. همین نام بلند آوازه باعث مهاجرت گسترده متقاضیان کار در دهه های گذشته از تمام نقاط کشور به خوزستان و محروم ماندن جوانان بومی استان از موقعیت های شغلی شده است.
خوزستان دومین استان در تولید ناخالص ملی با نفت و چهارمین بدون نفت است اما با این وجود جزو سه استان بیکار کشور محسوب می شود ضمن آنکه بر اساس سرشماری سال ۹۰ نرخ بیکاری در خوزستان ۲۵ درصد بوده است.
به گفته کارشناسان، از مهم ترین عوامل افزایش نرخ بیکاری در خوزستان وجود نیروهای غیربومی و پروازی از یکسو، و عدم بکارگیری پیمانکاران بومی از سویی دیگر در صنایع و پروژه ها است.
مدیرن پروازی برای خوزستان تهدید هستند
احمد میدری معاون وزیر کار با اشاره به شاغل بودن افراد غیر بومی در خوزستان گفت: خوزستان در قبل و بعد از انقلاب همواره مهاجر پذیر بوده به این منظور که افراد استانهای دیگر در خوزستان مشغول به کار میشوند؛ این پدیدهای متعلق به امروز خوزستان نیست.
میدری درباره راه حل مشکل به کار گیری افراد غیر بومی در خوزستان عنوان کرد: طبق قانون ۵۰ درصد از استخدامی باید نیروی بومی باشد؛ برای اجرایی کردن این موضوع استفاده از کاریابیها است. کسانی که در خوزستان شاغل میشوند با توجه به اینکه شماره بیمهاشان را سازمان تامین اجتماعی دارد باید فرد شاغل با هدف اینکه در کجا ساکن است، چک شود.
وی افزود: پیمانکاران بخش خصوصی درون استان پیمانکاران بزرگی نیستند ولی اگر تشکیل کنسرسیون دهند و یا پیمانکارانی باشند که بتوانند مورد حمایت قرار بگیرند و کارها پیمان بگیرند در نتیجه از نیروهای انسانی بومی و استانی استفاده میکنند ولی وقتی که پیمانکار غیربومی باشد نیروها را نیز از بخش خارجی و غیربومی جذب میکند.
وضعیت بیکاری جوانان نگران کننده است
سیدنور محمدپور مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی خوزستان در همایش تعاونیهای برتر با تأکید بر لزوم توسعه تعاونی اظهار کرد: در بخش اشتغال مشکلات بسیاری داریم و آمار و وضعیت بیکاری در استان واقعاً نگرانکننده است و بخش دولتی و دیگر مراکز قادر به جذب این حجم از افراد بیکار جویای کار نیستند.
وی ادامه داد: اشتغال در خوزستانی که یگانه بنگاه اقتصادی دولت است و دولت برای نفت آن برنامهریزی میکند با وضعیت کنونی نمیتواند توسعه یابد. به همین دلیل نرخ بیکاری به صورت روزافزون افزایش مییابد؛ بنابراین باید با ارائه تسهیلات کمبهره جوانان را در تعاونیها سازماندهی و برای آنها اشتغالزایی کنیم زیرا تعاونیها ظرفیت بالایی در اشتغالزایی دارند.
آمار واقعی در زمینه نرخ بیکاری وجود ندارد
حجتالاسلام والمسلمین حسنزاده با بیان اینکه چند سال است که آمار واقعی در زمینه اشتغال وجود ندارد، عنوان کرد: خوزستان با وجود این همه منابع، رتبه دوم در بالاترین نرخ بیکاری را دارد. اگر این منابع از جمله منابع آبی از خوزستان گرفته شود آمار بیکاری در استان بیشتر میشود بنابراین نیازمند به امنیت پایدار در این زمینه هستیم.
وی افزود: خوزستان با وجود بهرهمندی از منابع ارزشمند ولی استانی فقیر و نیازمند است. باید بدانیم که رشد و اعتلای خوزستان با توجه به همه فداکاریهای که در دوران دفاع مقدس داشته، رشد و اعتلای کشور به حساب میآید.
سیاست غلط برخی وزارتخانه ها، عامل بیکاری جوانان خوزستانی است
آیت الله حیدری عضو خبرگان رهبری نیز با انتقاد از بکارگیری گسترده نیروهای غیربومی در استان و با اشاره به اینکه سیاستهای غلط برخی وزارتخانهها با استفاده از نیروهای غیر بومی عامل بالا رفتن نرخ بیکاری در خوزستان است، اظهار کرد: ۷۰ درصد کارشناسان پتروشیمی غیر بومی، ۸۵ درصد مدیران میانی غیر بومی و ۱۰۰ درصد مدیران اصلی غیربومی هستند و همین واقعیت سبب مشکلات زیادی شد.
وی ادامه داد: اقتصاد مقاومتی بر اساس تربیت نیروی انسانی استوار است و بدون تربیت نیروی انسانی اقتصاد مقاومتی هرگز نمیتواند شکل بگیرد.
به گزارش هورنیوز – آنچه در این بین بیش از نرخ بالای بیکاری جوانان استان آسیب زا است، ارائه آمارهای متناقض از سوی مسئولان و یا انکار چنین معضلی است که همین امر باعث شده در سایه بی توجهی مسئولان خوزستان و بالا رفتن آمار بیکاری در بین قشر جوان، شاهد شیوع گسترده ناهنجاری های اجتماعی مانند طلاق و بزهکاری ها باشیم.
تعداد بالای صنایع آلاینده در گوشه و کنار شهرهای خوزستان باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی و تنفسی بسیاری برای مردم این استان شده از همین رو انتظار می رود رود مسئولان مربوطه با رویکردی دقیق و پذیرش این معضل، گامی مؤثر در جهت بکارگیری جوانان بومی استان برداشته تا آنان نیز درکنار آسیب های بی شمار این صنایع آلاینده، سهمی از درآمدهای خوزستان ببرند.