بیش از ۹۰ درصد نیروهای منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر بومی هستند/ اولویت ما توسعه صنایع پایین دستی است
به گزارش هورنیوز – سید امید شهیدی نیا مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر در حاشیه نمایشگاه دستاوردهای دولت درخصوص این منطقه، در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر در سال ۷۶ و براساس مصوبه دولت تأسیس شد.
وی با اشاره به اینکه این منطقه در مساحتی حدود ۲۶۰۰ هکتار و در پنج سایت تشکیل شده، افزود: درحال حاضر ۱۲ طرح بالا دست پتروشیمی با ظرفیت حدود ۲۶ میلیون تن فعالیت می کنند که از این مقدار ۱۸ میلیون تن تولید دارند و بخشی هم به تأمین خوراک های بین مجتمعی اختصاص دارد.
شهیدی نیا تصریح کرد: ۱۴ صنایع میانی، ۱۹ واحد صنعتی پایین دستی، ۱۴ صنایع سبک تولیدی، ۲۵ صنایع خدماتی و در مجموع ۸۴ واحد صنعتی فعال هستند که در مجموع ۳۰هزار فرصت شغلی ایجاد کرده اند.
وی در پاسخ به اینکه چه میزان از این اشتغال به نیروهای بومی اختصاص دارد، یادآور شد: بالغ بر ۹۰درصد از نیروهای شاغل در این منطقه را بومی های استان خوزستان تشکیل می دهند و طبیعی است که در صنعت حساسی مانند پتروشیمی تمام تخصص ها در استان نباشد.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر در ادامه گفت: بخش زیادی از نیروهای غیربومی نیز کسانی هستند که بیش از ۳۰ سال از عمر خود را در صنعت پتروشیمی استان سپری کرده اند.
وی با اشاره به اینکه نیروهای بومی استان در مشاغل حساس و تخصصی بسیاری فعالیت می کنند، یادآور شد: نیروهای سطح رؤسای مجتمع بهره برداری و تعمیرات عمدتا در خود منطقه ساکن هستند.
شهیدی نیا با بیان اینکه مشوق هاو مزیت هایی در منطقه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر وجود دارد، خاطر نشان کرد: دسترسی به آب های آزاد، خوراک مناسب و زیرساخت هایی مانند آب برق و گاز همه به عنوان مزیت برای صنایعی است که به امر صادرات می پردازند.
وی با اشاره به معافیت های مالیاتی و گمرکی منطقه تصریح کرد: تمام این موارد سبب می شود تا تمایل به سرمایه گذاری در منطقه ایجاد شود.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر درخصوص طرح توسعه اظهار کرد: ۹۷درصد از اراضی سازمان به صنایع اختصاص داده شده و به دلیل درخواست سرمایه گذاران در تولیدات جدید، طرح توسعه در ضلع شرقی منطقه در زمینی بالغ بر ۳هزار هکتار متر انتخاب شد.
وی ادامه داد: دلیل این انتخاب دسترسی به زیرساخت های لازم ، انتقال راحت سرویس های جانبی و عدم وجود موانع طبیعی بود و درحال حاضر نیز در مرحله انتخاب مشاور برای بررسی ابعاد اجرایی آن و بررسی مسائل زیست محیطی هستیم.
شهیدی نیا با بیان اینکه پیش بینی می شود در آینده ۱۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در این منطقه حاصل شود، اظهار کرد: این حجم از سرمایه گذاری توانایی ایجاد اشتغال برای ۱۰ تا ۱۵هزار دارد به شرط آنکه مجوزهای لازم از سازمان محیط گرفته شود و استان نیز برای تحقق طرح توسعه ما را یاری کند.
وی ادامه داد: درحال حاضر سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر بررسی های اقتصادی ۷طرح در صنایع بالادست را انجام داده که نیازمند سرمایه گذاری ۱۰ تا ۱۱ میلیون دلار است.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر درخصوص لزوم توجه به صنایع پایین دست هم تصریح کرد: سرمایه گذاری در این بخش باعث افزایش ارزش افزوده و اشتغال می شود از همین رو ۲۶ طرح در صنایع پایین دست آماده شده که به حدود یک میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.
وی با اشاره به اینکه این ۲۶ طرح توانایی ایجاد زمینه شغلی مستقیم برای ۱۳۰۰نفر ایجاد کند، یادآور شد: درحال حاضر اولویت ما فراهم کردن شرایطی برای توسعه صنایع پایین دستی است که امیدواریم با کمک دولت محقق شود.
شهیدی نیا یکی از موانع توسعه طرح های پایین دست را عدم تخصیص تسهیلات از سوی بانک ها دانست و گفت: در سال های گذشته خود سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر مجوزی از دولت داشت و می توانست تسهیلات مادی پرداخت کند که این امکان برداشته شد.
وی با بیان لزوم ورود دولت در بحث پرداخت تسهیلات بانکی تصریح کرد: نکته مهم دیگر در توسعه صنایع پایین دست بحث خوراک است زیرا باتوجه به قوانین موجود محصولات پتروشیمی از طریق بورس تهیه می شود اما شرکت های کوچک صنایع پایین دست در تهیه این نوع خوراک دچار مشکل هستند.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر افزود: باید مکانیزمی طراحی شود تا صنایع پایین دستی در یک قرارداد بلند مدت خوراک مورد نیاز خود را به طور مستقیم از صنایع بالا دستی تهیه کنند تا قیمت تمام شده ارزانتر شود چراکه الان مدعی هستند به واطه خرید از واسطه گران قیمت افزایش می یابد.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود به امکانات این منطقه اشاره و خاطر نشان کرد: ۷ پست اسکله مایعات و جامدات با ظرفیت ۱۵ میلیون تن وجود دارد که یک فرصت کم نظیر برای شرکت های منطقه است تا بخشی از تولیدات منطقه را صادر و یا محصولات مورد نیاز خود را وارد کنند ضمن آنکه شامل معافیت های مالیاتی هم می شوند.
شهیدی نیا با اشاره به اینکه مساحت زیادی از خور حراکاری شده، اظهار کرد: همین امر اثر مثبتی در اکوسیستم منطقه داشته است.
وی یکی از دغدغه های این سازمان را توجه به توسعه پایدار دانست و تصریح کرد: همواره توجه به محیط پیرامون و مسئولیت اجتماعی توسط شرکت پتروشیمی مدنظر بوده است. در گذشته کمک هایی برای توسعه زیرساخت های شهری می شد اما در حال حاضر شورای راهبردی با حضور تمام شرکت های پتروشیمی در منطقه ایجاد شده و سالانه بودجه ای برای این امر اختصاص داده می شود.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر افزود: ۸۰درصد این بودجه برای مسائل عمرانی و زیرساختی و ۲۰درصد در مسائل اجتماعی فرهنگی هزینه می شود که تصمیم گیری در این زمینه هم به فرمانداری ماهشهر و امام جمعه این شهر داده شده است.
وی در ادامه هم گریزی به دوران پسابرجام زد و تأکید کرد: در دوران پساتحریم شرکت های خارجی بسیاری اعلام آمادگی کردند اما هنوز مسائل مکانیزم بانکی و تأمین مالی حل نشده است که امیدواریم با رفع موانع شاهد حضور شرکت های معتبر باشیم.
شهیدی نیا درخصوص فروش محصولات شرکت های پتروشیمی توضیح داد: مکانیزم فروش این محصولات از طریق بورس است که مزایای فراوانی دارد اما ایرادی که به این روش می شود آنست که برخی تولیدکنندگان ضعیف نمی توانند از طریق بورس مواد خود را تهیه کنند که این روش باید اصلاح شود.