افزایش سرعت قطارهای مسافربری مسیرهای سه گانه تا ۱۶۰ کیلومتر در دستور کار است

به مناسبت هفته دولت، پایگاه خبری تحلیلی هورنیوز سعی در منعکس نمودن دستاوردها، عملکردها و برنامه های پیش روی مدیران استان خوزستان دارد.

در همین زمینه “عبدالکریم درویش زاده مدیرکل راه آهن جنوب” میهمان هورنیوز بود تا گزارشی از دستاوردهای این اداره کل به عموم مردم شریف خوزستانی ارائه نماید که در ادامه می خوانیم:

 

هورنیوز: درخصوص عملکرد اداره کل راه آهن جنوب در یکسال گذشته توضیح بفرمایید؟

طرح های راه آهن زمانبر و هزینه بر هستند و معمولاً در قالب طرح های بزرگ و طولانی مدت گنجانده می شوند، که برای ساخت آنها بیشتر از یکسال زمان نیاز است.

شبکه ریلی راه آهن خوزستان شامل دو اداره کل راه آهن زاگرس از جنوب ایستگاه تنگه هفت در استان لرستان شروع و تا ایستگاه هفت تپه استان خوزستان با ۲۲۵ کیلومتر خط اصلی است و اداره کل راه آهن جنوب هم از ایستگاه هفت تپه به سمت اهواز، بندرامام و از سویی دیگر به سمت خرمشهر امتداد دارد.

تا سال جاری ۳۹۳ کیلومتر خط اصلی داشتیم که امسال خط دوم اهواز به بندرامام نیز به طول ۸۱ کیلومتر آماده بهره برداری است و جمعاً شبکه ریلی استان خوزستان درحال حاضر ۶۹۹ کیلومتر است.

هورنیوز

هورنیوز: مهم ترین طرح هایی که در دست اجرا دارید کدامند؟

از مهم ترین طرح های دوخطه، راه آهن اهواز به بندرامام به طول ۱۱۰ کیلومتر و با اعتبار ۱۳۱ میلیارد تومان است که حد فاصل ایستگاه میاندشت و سربندر به طول ۸۱ کیلومتر آماده بهره برداری است و هم اکنون به صورت آزماشی با سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت درحال انجام است.

کارهای زیرسازی خط راه آهن سربندر تا بندرامام انجام و به زودی هم کار روسازی شروع می شود و از میاندشت تا ایستگاه کارون خط موجود نیاز به بازسازی دارد.

خط راه آهن اهواز به اندیمشک به طول ۱۴۰ کیلومتر و با اعتبار اولیه ۲۴۰ میلیارد تومان درحال ساخت است که عملیات زیرسازی و ابنیه فنی حدود ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و امیدواریم در روزهای آینده عملیات ریل گذاری خط دوم از سمت اندیمشک به اهواز را آغاز کنیم.

همچنین یکی دیگر از طرح ها، کمربند نظامیه به میاندشت به طول ۳۷ کیلومتر و با اعتبار ۶۰ میلیارد تومان می باشد که ۸۰ درصد زیرسازی و ابنیه طرح به اتمام رسیده است و امیدواریم تا پایان سال و یا حداکثر خرداد سال ۹۶ انجام دهیم. ضمن آنکه ساخت ایستگاه راه آهن ماهشهر هم آماده بهره برداری است.

 

هورنیوز: چه برنامه هایی برای افزایش سرعت قطارها دارید؟

سال گذشته به علت ریل باس هایی که در داخل استان داشتیم تابستان با مشکل مواجه می شدیم به همین جهت از ستاد درخواست کردیم تا از بهترین دیزل هایی که در کشور ساخته می شود جایگزین کنیم، چراکه به دنبال افزایش سرعت در خط راه آهن و رسیدن مسیرهای سه گانه به ۱۶۰ کیلومتر در ساعت هستیم.

دیزل ها و ریل باس های موجود در منطقه سرعتی حداکثر معادل ۱۱۰ کیلومتر داشتند و در خواست شش دستگاه دیزل زیمنس و ۱۱ سالن دو طبقه با ظرفیت هر سالن ۱۰۸ نفر با ارزش ۱۲۰ میلیارد تومان دادیم و از سال گذشته تاکنون هم در مسیرهای سه گانه مورد استفاده قرار می گیرند.درحال حاضر ۴۳۲۰ نفر ظرفیت برای جابجایی مسافران در درون استان ایجاد شده که قابل افزایش هم است.

سرعت قطارهای ما تا دوسال پیش حداکثر ۱۲۰ کیلومتر بود و برای افزایش سرعت باید عملیات بهسازی روی خط ها حاصل شود تا خط راه آهن به حالت اولیه خود باز گردد از همین رو ۱۲۰ کیلومتر خط راه آهن با اعتبار ۲۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان در اداره کل راه آهن جنوب بهسازی شده است.

عبدالکریم-درویش-زاده

هورنیوز: درخصوص قطارها و مسیرهای برون استانی هم توضیح دهید.

۴ قطار برون استانی روزانه به سمت تهران و ۲ قطار نیز به سمت مشهد حرکت می کنند. باتوجه به اینکه میزان تقاضا از سوی مسافران برای سفر به مشهر زیاد بود از ابتدای تیرماه امسال یک قطار ۴ تخته به سمت مشهد اضافه کردیم و هم اکنون درحال سرویس دهی است.

از سویی دیگر برخی از مسافران هم تقاضای حمل خودروهای شخصی خود به وسیله قطار را داشتند که درحال حاضر برای یک روز در هفته این امر میسر شده است.

به علت جلوگیری از ایجاد ترافیک شهری اهواز، ناشی از قطارهای باری که از جنوب به سمت تهران اعزام و یا از شمال خوزستان وارد استان می شود ایستگاه نظامیه جدیدی با شش خط و هزینه ۲۰ میلیارد تومان احداث که تا ۱۶ خط نیز قابل گسترش است و نقش یک ایستگاه توزیع کننده را ایفا می کند.

پروژه بزرگ مرکز ctc محور جنوب و احداث ساختمان کنترل مرکزی در اهواز از دیگر دستاوردهای این اداره کل است. علائم الکتریکی مانند چراغ قرمز برای تردد قطارها علائم سیگنالی ارسال و به آنها اجازه حرکت و یا توقف را می دهد که سیستم پیشرفته ای می باشد و مرکز آن در اهواز قرار دارد. به دو روش، کنترل مرکزی و کنترل محلی می توان از این سیستم استفاده کرد.

 

هورنیوز: باتوجه به اهمیت محور راه آهن جنوب چه برنامه ای برای احداث مراکز تعمیر قطارها دارید؟

محور راه آهن جنوب به لحاظ حجم بار یکی از محورهای مهم است و همینطور محور حد فاصل درود – اندیمشک به لحاظ موقعیت خاص جغرافیایی، گلوگاه محور جنوب تلقی می شود و از همین رو ساخت یک مرکز تعمیر دیزل در اولویت کاری ما بود که این مرکز با اعتبار ۲۲ میلیارد تومان درحال ساخت است، که یکی از دپوهای تعمیراتی دیزل در سطح شبکه راه آهن است.

و همچنین گاهی خرابی دیزل ها و بروز سانحه در محورهایی رخ می دهد که راه جاده ای به آن خط وجود ندارد. از سویی دیگر وزن واگن های حامل بار بسیار بالا است از همین رو نیاز به جرثقیل های خاص با تناژ بالا احساس می شود که تمام این عوامل بر ضرورت احداث این مراکز تعمیر دیزل می افزاید.

 

هورنیوز: از اهمیت خط راه آهن اندیمشک-درود و موقعیت استراتژیک این منطقه گفتید؛ چه اقداماتی برای اصلاح خط در راستای کاهش سوانح انجام داده اید؟

این خط با ریل گذاری معادل ۲۱۰ کیلومتر و ۱۳۳ تونل، این منطقه را حساس کرده و باتوجه به سوانحی که گاها تا ۴۸ ساعت باعث مسدود شدن خط راه آهن می شد درصدد برآمدیم تا این خطوط را اصلاح کنیم.

سال گذشته ۷۵ کیلومتر بازسازی شد و حدود ۱۵۵ کیلومتر باقی مانده که ۱۰۰ کیلومتر آن در سال جاری انجام خواهد شد. بازسازی هر کیلومتر خط دست کم یک میلیارد تومان اعتبار لازم است از همین رو برای بهسازی همین خط به ۲۲۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

درحال حاضر سرعت قطار مسافربری در خط اندیمشک-درود ۵۰ کیلومتر و قطارهای باری ۵۵ کیلومتر بر ساعت است.

 

هورنیوز: چرا سرعت قطار باری در این مسیر بیشتر از قطار مسافربری است؟

حدود ۸ سال پیش به واسطه سوانحی که در این مسیر پیش آمد، کمیسیون عالی پیشگیری از سوانح و اداره کل خط تصمیم گرفته برای حفظ جان مسافران در زمان بروز سانحه، سرعت را به ۵۰ کیلومتر کاهش دهند اما پس از عملیات بازسازی، این امکان وجود دارد که سرعت را به ۶۵ الی ۷۰ کیلومتر در ساعت برسانیم اما در سایر مسیرها افزایش سرعت قطعی خواهد بود.

 

هورنیوز: چه برنامه هایی برای آینده راه آهن جنوب دارید؟

یکی از اهداف مهم ما پیگیری احداث راه آهن اهواز-ایذه-شهرکرد-اصفهان با طول ۵۳۵ کیلومتر است که سال ها راکد مانده بود اما چندماه پیش تفاهم نامه ای با یک شرکت کُره ای انجام و قرار شد مطالعات آن ظرف ده ماه صورت گیرد و پیشنهاد قیمت از طرف شرکت کُره ای ارائه شود.

 

هورنیوز: برآورد اولیه شما از هزینه ساخت این خط چه میزان است؟

طبق برآوردهای اولیه حدود ۴٫۴ میلیون یورو تا ۵٫۴ میلیون یورو هزینه ساخت راه آهن خواهد بود.

البته باتوجه به حجم زیاد بار و مسافری که از استان خوزستان جابجا می شوند، محور خط راه آهن اندیمشک-درود جوابگو نیست از همین رو سال ها پیش یک شرکت فرانسوی مطالعه و عملیات اجرایی این طرح را آغاز اما با پیروزی انقلاب اسلامی ناتمام ماند. و اکنون بار دیگر در این طرح اصلاحاتی صورت گرفت و کلنگ عملیات اجرایی درود –خرم آباد بر زمین زده شد اما پیشرفت فیزیکی زیادی نداشته است.

مدیرکل-راه-آهن-جنوب

هورنیوز: برنامه دو خطه کردن راه آهن اهواز به خرمشهر به کجا رسید؟

این خط بازسازی شده و قطارهای این مسیر با سرعت ۱۱۰ کیلومتر بر ساعت تردد می کنند اما پس از بررسی ها مشخص شد که حجم بار و مسافر قابل توجهی در این مسیر وجود ندارد بنابراین ضرورتی به ساخت خط دوم نبود اما از آنجایی که اعتبار این طرح قبلا مصوب شده بود رایزنی هایی با وزیر راه و شهرسازی، نمایندگان استان خوزستان و استاندار سابق صورت گرفت تا اعتبار این طرح به بندرامام-شادگان –خرمشهر اختصاص پیدا کند.

دیدگاه ما اینست که در گام بعد بندر امام و بندر خرمشهر را به بصره متصل کنیم . پیشنهاد ما مورد تأیید قرار گرفت اما از آنجایی که مصوبه برای یک خط دیگر بود باید در هیئت وزیران بررسی و دولت جابجایی این اعتبار را تصویب می کرد از همین رو پیگیری ها انجام و پیش نویس به هیئت دولت تقدیم شده است.

 

هورنیوز: با احداث این خط راه آهن جدید چه میزان بر حجم جابجایی بار استان افروده می شود؟

با اجرای این طرح  می توان فولاد شادگان را هم به خط ریلی وصل کرد ضمن آنکه کارخانه فولادی در منطقه آزاد اروند ساخته می شود از همین رو در آینده خوراک کارخانجات فولاد ما به بالای ۱۵میلیون تن درسال خواهد رسید، بنابراین باید مقدمات کار را فراهم کرد تا بخش اعظمی از این بارها به وسیله خطوط ریلی جابجا شوند.

اعتبار اولیه ساخت خط آهن بندر امام – شادگان – خرمشهر ۱۵۰ میلیارد بود اما تکمیل آن به اعتباری حدود ۴۰۰ میلیارد تومان نیاز دارد. از همین رو قرار شد یک شرکت کنسرسیومی متشکل از منطقه آزاد اروند، فولاد خوزستان و راه آهن تشکیل شود تا طرح را اجرایی کنند.

 

هورنیوز: ساخت راه آهن شلمچه – بصره به کجا رسید؟

قرارداد ساخت این راه آهن سال گذشته بین وزیر راه و شهرسازی ایران و وزیر حمل و نقل عراق منعقد شد. درحال حاضر خط ما تا شلمچه مستقر است.

طول مسیر راه آهن شلمچه به بصره ۳۴ کیلومتر است و قرار شد که کشور عراق این مسیر را انجام دهد از سویی دیگر تعهد به ساخت پلی بر روی رودخانه اروند با برآورد اعتبار ۱۵۰ میلیارد تومان به ما واگذار شد اما چون کشور عراق به تعهدات خود عمل نکرده ما نیز فعلا به شناسایی پیمانکار و طراحی اولیه پل اکتفاء کرده ایم.

 

هورنیوز: در هفته دولت به طور خاص چه پروژه هایی افتتاح می شوند؟

پروژه ایستگاه ماهشهر، ایستگاه نظامیه و خط دوم اهواز – بندر امام را داریم که قرار بود باحضور وزیر راه و شهرسازی و یا معاون اول به بهره برداری برسند که با عدم حضور آنان هیج کدام از این طرح ها افتتاح نخواهد شد. البته خط دوم اهواز – بندر امام به صورت آزمایشی مورد استفاده قرار می گیرد.

درحال حاضر از دو بندر شهید رجائی و ماهشهر مازت توسط خطوط راه آهن حابه حا می شوند. حجم صادرات از ۵۰ واگن به روزی ۱۲۰ واگن رسیده است که درصدد هستیم تا حجم تخلیه مازت را افزایش دهیم.

 

ادامه دارد…

https://hoorkhabar.ir/619290کپی شد!
285
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.