«چهل دزد بغداد» در ریو!
هورنیوز – روز یازدهم المپیک، روز آخر رقابتهای کشتی فرنگی و وزنهبرداری بود، پس از کسب دو طلای کیانوش رستمی و سهراب مرادی در وزنهبرداری همه نگاه به بهداد سلیمی بود و در کشتی هم بعد از تکبرنز سعید عبدولی در روزهای اول و دوم، همه در روز پایانی به امید نوروزی و قاسم رضایی دو طلایی ایران در المپیک لندن امید داشتند تا طلسم طلا در ریو برای فرنگی بشکند.
روز یازدهم با رقابتهای کشتی برای کاروان کشورمان آغاز شد. امید نوروزی اولین نماینده ایران بود، اما دارنده مدال طلای المپیک لندن خیلی زود از دور رقابتها کنار رفت تا ناکامی فرنگیکاران ادامه داشته باشد. نوروزی پس از پیروزی در دور اول مقابل حریفش از ونزوئلا، در دور دوم به شامالی بولاکوادزه از گرجستان باخت تا با المپیک خداحافظی کند. در حالی کشتیگیر وزن ۵۶ کیلوگرم کشورمان حذف شد که مانند گذشته باز هم مشکلات داوری در این نتیجه بیتأثیر نبود. نوروزی پس از شکست مقابل حریف گرجستانی در مرحله یکچهارم نهایی المپیک گفت: «این بار اول و دوم لالوویچ نیست که دست به چنین کارهایی میزند، کشتی را داوران از دست من درآوردند چون رئیس فدراسیون جهانی نمیخواست من به کشتیگیر هموطنش بخورم. مردم من را ببخشند، تمام تلاشم را کردم، شرایطم خوب بود اما المپیک مسابقات کشوری یا استانی نیست که با اختلاف به پیروزی برسیم بلکه همین یک امتیازها تکلیف را مشخص میکند.
مردم بدانند که کشتیگیران ما تک و تنها به مصاف همه دنیا رفتند. آنقدر حقخوری شده است که مردم فکر میکنند ما همیشه این موضوع را تکرار میکنیم، نمیخواهم هیچ بهانهای بیاورم، کشتی را باختم اما اگر منطقی نگاه کنید متوجه میشوید که اخطار و امتیاز آخر برای من بود.»
قاسم رضایی، کشتیگیر وزن ۹۸ کیلوی کشورمان آخرین نماینده ایران در کشتی فرنگی بود که سهشنبه شب روی تشک رفت. رضایی، شروع خوبی داشت و بعد از یک دور استراحت با نتیجه ۸ بر صفر مقابل پرز مورا از ونزوئلا به پیروزی رسید، اما یکچهارم نهایی با نتیجه ۴ بر صفر مغلوب دنیل لوگو از کوبا شد تا شانس تکرار طلای لندن را از دست بدهد. با این حال به دلیل صعود نماینده کوبا به دیدار نهایی، رضایی وارد جدول شانس مجدد شد تا برای کسب برنز بجنگد. او در نخستین دیدار خودش در این قسمت از جدول مقابل نماینده چین ۷ بر صفر برنده شد و به دیدار ردهبندی راه یافت. نماینده وزن ۹۸ کیلوگرم ایران در نهایت با برتری مقابل حریف سوئدی موفق شد، مدال برنز بازیهای المپیک ریو را کسب کند. رضایی هم پس از کسب مدال برنز از داوریها انتقاد کرد. رضایی پس از کسب مدال برنز المپیک ریو گفت: «کار بسیار سنگینی بود، داوریها علیه ما بود و تمام کشورها جمع شده بودند تا مانع موفقیت ما شوند. بهرغم موفقیتهای لندن در ریو، همه ظاهراً میخواهند که ما موفق نباشیم، اما خوشحالم که توانستیم دو مدال برنز بگیریم. برخی کشورها نمیخواهند ما مدال بگیریم؛ تمام تیم تلاش کردند، اما مسائلی که در کشتی دنیا وجود دارد، نمیخواهند موفقیت کشتی ایران را ببینند و نمیخواهند ما مدال بگیریم.»
بنا: من مقصرم
با مدال برنز رضایی پرونده کشتی فرنگی ایران در حالی با دو مدال برنز در ریو بسته شد که شاگردان بنا در المپیک گذشته با سه مدال طلا، بهترین عملکرد را در بین تیمهای کشورمان داشتند. نزول فرنگیکاران در المپیک برزیل آنقدر برای محمد بنا سخت بود که پس از این ناکامیها بغضش ترکید و شبکههای اجتماعی و سایتهای خبری از عکسهای تکاندهنده گریههای سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی کشورمان در بیرون از سالن پر شد، عکسهایی که دل هر کسی را به درد میآورد و نشان میداد، بنا چقدر از این شکستها ناراحت است. بنا پس از پایان کار کشتیگیران فرنگی گفت: «لندن برای من شیرین تمام شد و ریو بسیار تلخ؛ اگرچه همین دو مدال برنز برای کشتی فرنگی ایران بسیار خوب است، اما به هر حال من شرمندهام.»
سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی درباره اینکه اشکهای او مردم را ناراحت کرده، گفت: «کشتی فرنگی مثل بچه من است. در لندن من به همراه تعدادی مربی زحمتکش نتیجه گرفتیم الان هم بعضیها ممکن است به من بگویند بعد از آن موفقیت چه تاجی به سرت زدند. من دنبال تاج و آقای خاص شدن نبودم، من عاشق کشتی فرنگی هستم و این بچهها مثل بچههای خودم هستند و با هر باختشان انگار که یک تکه از گوشت مرا میکنند.» بنا مسئولیت شکست را برعهده گرفت و گفت: «من سه سال از کشتی دنیا دور بودم و نتوانستم به درستی کشتی دنیا را رصد کنم. من فقط در این ۱۰ ماه توانستم یکسری مسائل را رصد کنم و اصلاً زمان نداشتم. اینها بهانه است که بگوییم داوری یا امکانات ضعیف بوده است. هرچه تقصیر است را گردن میگیرم و از مردم عذرخواهی میکنم.»
عدالت رو سیاه شد
ریو سنتر شهر ریو هم بامداد دیروز شاهد رقابتهای وزنهبرداران مثبت ۱۰۵ کیلوگرم بود و بهداد سلیمی قهرمان المپیک لندن به عنوان آخرین نماینده کشورمان در وزنهبرداری روی تخته رفت. او که بعد از یک مصدومیت سخت آماده حضور در ریو شده بود در یک ضرب توانست با مهار وزنه ۲۱۶ کیلوگرم رکورد یکضرب المپیک و جهان را بشکند. او در حرکت دوضرب با ناداوری مواجه شد. سلیمی برای نخستین حرکت دوضرب خود وزنه ۲۴۵ کیلوگرمی را درخواست کرد و در حالیکه این وزنه را به راحتی لیفت و بالای سر برد، اما داوران با دو چراغ قرمز این وزنه را از او قبول نکردند. وی در حرکت دوم بار دیگر وزنه ۲۴۵ کیلوگرمی را انتخاب و در حالیکه این بار هم به راحتی آن را مهار و ثبت کرده بود و داوران سه چراغ سفید دادند، اما ژوری که دو عضو آن عراقی بودند رأی را برگرداندند تا کار برای وزنهبردار کشورمان سخت شود. سلیمی در سومین حرکت بار دیگر درخواست وزنه ۲۴۵ کیلوگرمی را داد اما نتوانست آن را بالای سر ببرد و بدین ترتیب از گردونه مسابقات وزنهبرداری حذف شد. بهداد سلیمی در پایان حرکت دوضرب دسته ۱۰۵+ کیلوگرم وزنهبرداری در حالی که اشک میریخت به داوران مسابقات اعتراض میکرد و ناداوری صورت گرفته به حدی محرز و آشکار بود که تماشاگران حاضر در سالن به شدت نسبت به این تصمیم غیرورزشی داوران اعتراض کردند. در پی اعتراضات هواداران ایرانی، تنشها افزایش یافت و به همین علت، نیروهای امنیتی وارد سالن برگزاری رقابتها شدند، اما پس از مدتی آرامش به سالن بازگشت.
سلیمی حتی در گفتوگو با خبرنگاران داخلی و خارجی مدام گریه میکرد و اشکهایش از گونه سرازیر میشد: «مردم دیدند که چطور حق من را به راحتی خوردند. هر قدر هم اعتراض کردیم، میگفتند حق با شماست. حتی آیان گفت حق با تو است، اما کاری از دستم برنمیآید. چرا رئیس فدراسیون جهانی باید این حرف را بزند؟ تمام این مسائل به خاطر دشمنی جلود جلاد و همسرش است که در ژوری نشسته بودند و به خاطر دشمنی با مرادی نخواست من مدال بگیرم. وزنههای من هیچ مشکلی نداشت و به راحتی خطا گرفتند، اما روحیه و جانی برایم نماند تا وزنه سوم را بزنم. خیلی آماده بودم و خیلی تمرین کرده بودم؛ رکورد یکضرب را زدم، اما اجازه ندادند مدال بگیرم.» قهرمان المپیک لندن در پاسخ به این سؤال که به نظر میرسد فدراسیون جهانی موافق سه طلایی شدن ایران نبوده، تصریح کرد: «احتمالاً، وقتی آیان میگوید حق با تو است، اما کاری از دستم برنمیآید؛ مگر میشود رئیس فدراسیون جهانی که حق وتو دارد و تمام تصمیمها با اوست، نتواند کاری کند؟ در تمرینات هم تا وزنه ۲۵۵ کیلویی را زده بودم و اگر اجازه میدادند و در رقابت قرار میگرفتم اجازه نمیدادم رکورد مجموع جهان و المپیک را از ایران بگیرند. رقابت سالمی نبود و مدال کثیفی بود؛ جلاد سر من را برید.»
علی مرادی، رئیس فدراسیون وزنهبرداری هم پس از اتمام کار بهداد سلیمی در رقابتهای سنگینوزن و مسائلی که به خاطر داوری به وجود آمد، اظهار داشت: «این ظلم بود. واضح و روشن است که نمیخواستند ایران مدال بگیرد. تصمیم هیئت ژوری ظلمی بود که در تاریخ ثبت میشود. آنها میگویند دوبار دستش در ناحیه آرنج خم شده است. بار اول، حرفشان درست بود ولی در بار دوم، سه داور اصلی حرکت سلیمی را قبول کردند اما هیئت ژوری رأی آنها را مردود اعلام کرد. ورزش جهان با این شرایط دچار مشکل شده و روح ورزش را خدشهدار کردهاند.» سجاد انوشیروانی، سرمربی تیم ملی وزنهبرداری ایران نیز پس از ناداوری در حق بهداد سلیمی در مسابقات وزنهبرداری بازیهای المپیک ریو گفت: «رقبا و دشمنان ما در ژوری بودند و علناً حق ما را خوردند، اما مجبوریم احترام بگذاریم.» انوشیروانی ادامه داد: «چون در یکضرب خوب کار کرد میخواستند نتیجه نگیریم. بهداد این همه مصیبت کشید؛ شب و روز در سختترین شرایط تمرین کرد، اما خیلی راحت سر ما را بریدند و میدانستند که باید چه کار کنند. مدتهاست این کارها را میکنند و بلد هستند چکار کنند. ژوری را طوری چیده بودند که ما مدال نگیریم.» پس از حذف بهداد سلیمی با ناداوری در مسابقات وزنهبرداری دسته سنگینوزن، با اتمام مسابقات، کاربران ایرانی در صفحه اینستاگرام فدراسیون جهانی وزنهبرداری با ثبت بیش از ۲۰۰ هزار کامنت اعتراضشان را نشان دادند. همچنین کاربران ایرانی با هشتگهای مختلف از جمله بهداد سلیمی، ایران، خداقوت پهلوان، دست مریزاد قهرمان و… حمایت خود را در این صفحه از بهداد سلیمی اعلام کردند.
آغاز کشتی آزاد و ادامه مسابقات تکواندو
کشورمان در حالی در پایان روز دوازدهم المپیک با دو طلا و دو برنز در رده سی و یکم قرار گرفته که نمایندگان کشورمان امروز و فردا در رشتههای تکواندو و کشتی رقابتشان را برگزار میکنند. در ادامه رقابتهای تکواندو روز پنجشنبه کیمیا علیزاده، تکواندوکار وزن منهای ۵۷ کیلوگرم کشورمان از ساعت ۱۶:۳۰ روی شیاپ چانگ میرود. روز جمعه هم با آغاز رقابتهای کشتی آزاد، حسن رحیمی در وزن ۵۷ کیلو و حسن یزدانی و در ۷۴ کیلو روی تشک میروند و در تکواندو نیز مهدی خدابخشی در وزن ۸۰- کیلوگرم مبارزه میکند.