عدم حضور پررنگ اداره کل کار خوزستان در عرصه رفع بیکاری/ آیا عزم جدی برای نظارت بر قراردادهای کار و حمایت از کارگران وجود دارد؟
هورنیوز – نام خوزستان برای همه یادآور دفاع مقدس و دلاوری، نفت، پتروشیمی و صنایع بزرگ و کوچک است اما برای شهروندان خوزستان با صدها مشکل بزرگ و کوچک گره خورده است. یکی از مشکلاتی که چششم نوازی می کند و از همه مهمتر است افزایش آمار بیکاری جوانان ومعضلات اجتماعی درکنار تأسیسات، صنایع بزرگ و… می باشد.
برهیچ کس پوشیده نیست که بیکاری چه تأثیرات منفی در ایجاد معضلات اجتماعی دارد، اما آنچه در این بین نیاز به بررسی دارد سهمی کم خوزستان از درآمدهای استان و حتی اعتبارات دولتی دارد. ضمن آنکه در سایه عدم نظارت جدی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی نه تنها شغل جدیدی ایجاد نمی شود بلکه فرصت های شغلی خوزستان هم با وجود نیروهای غیربومی از بین می رود.
امید حاجتی رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان نیز در جلسه شورای اداری یادآور شد: نرخ بیکاری در خوزستان براساس آمار سال ۹۰ معادل ۲۵٫۷ درصد است.
وی افزود: شهرستان های مسجدسلیمان، باوی، دشت آزادگان و کارون بیش از سایر شهرستان ها با معضل بیکاری مواجه هستند.
اما سؤالی که در ذهن تمام خوزستانی ها وجود دارد آنست که چرا جوانان این استان باید در کنار لوله ها و مخازن فراوان نفتی و پالایشگاهی شاهد حضور نیروهای غیربومی و تصاحب موقعیت های شغلی باشند؟ نقش اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی بعنوان یک سازمان ناظر بر عملکرد دستگاه ها در این خصوص چیست؟
اداره کل تعاون، کارورفاه اجتماعی بعنوان دبیر کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری وظیفه پیگری و رصد اشتغال ایجاد شده را دارد ضمن آنکه در بخش روابط کار، مسئول تنظیم روابط کار و در بخش تعاونی مسئول اشتغالزایی و تولید است. اما بررسی عملکرد سه ساله مدیرکل این سازمان نشان می دهد که نه تنها پیگیری برای اشتغال از طریق تشکیل بنگاه های اقتصادی و زودبازده وجود ندارد بلکه هیچ گونه عزم جدی برای نظارت بر قراردادهای کار و حمایت از کارگران هم وجود ندارد که نمونه بارز این امر استخدام فراوان نیروهای غیربومی و تعدیل نیروهای گاه و بیگاه ادارت است.
طبق آماری که پیش از این مراجع رسمی از جمله رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اعلام کرد، استان خوزستان دومین اقتصاد کشور با احتساب نفت و چهارمین بدون احتساب آن است، اما تنها شش درصد از سهم درآمدهای نفتی به این استان اختصاص می یابد تا قصه پر غصه نفت و محرومیت همیشه در این خطه روایت شود.
در همین راستا آیت الله ابوالحسن حسن زاده امام جمعه موقت اهواز چندی پیش با انتقاد از محرومیت و بیکاری خوزستان اظهار کرد: وضعیت بیکاری در استان نگران کننده است.
وی با اشاره به اینکه بزرگترین مشکل استان در این برهه، بیکاری است، افزود: انتظار می رود تمام مسئولان برای کاهش آمار بیکاری استان تلاش کنند.
پیش از این آیت الله موسوی جزایری نماینده ولی فقیه در استان نیز از مسئولان خواسته بود که برای رشد فزاینده بیکاری در استان اهتمام بیشتری به خرج دهند.
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان هم در چهارمین گردهمایی شهرداران استان با بیان اهمیت موضوع اشتغال تصریح کرد: همه دستگاه های اجرایی خوزستان برای رفع معضل بیکاری باید اقدام کنند.
وی افزود: مهمترین مساله استان خوزستان ایجاد اشتغال، تولید و رفع موانع سرمایه گذاری است؛ همه مسئولان در بالا بودن نرخ بیکاری استان خوزستان مقصر هستند و باید با تلاش مضاعف، وحدت و همدلی رفع معضل بیکاری را در اولویت خود قرار دهند.
اگرچه حل مشکل بیکاری خوزستان مسئله دیروز و امروز نیست اما انتخاب اشتباه مدیرانی که توانایی اجرایی متناسب را ندارند سبب شده که نه تنها اوضاع اشتغال در این استان بهبود نیابد بلکه هر روز شاهد غرق شدن در مشکلات تازه تری باشیم تا آنجا که به مدد متولیانی مانند اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، استان خوزستان در قعر جدول اشتغال کشور قرار می گیرد، آن هم در شرایطی که طبق آمار موجود استان سمنان که در میزان صنایع و ظرفیت ها قابل مقایسه با خوزستان نیست، بیشترین میزان اشتغال را به خود اختصاص داده است.
در انتها برهیچ کس پوشیده نیست که اوضاع کنونی استان نتیجه عملکرد مدیرانی است که خواسته یا ناخواسته گام در راه فرصت سوزی و نخبه سوزی جوانان گذاشته اند که نتیجه ای جز انزوای روزافزون برای مردم این استان نخواهد داشت، لذا انتظار می رود دولت در فرصت باقی مانده نیم نگاهی به استان داشته باشد تا دست کم بخشی از ضعف های مدیریتی در حوزه اشتغال را جبران کند.