سوء مدیریت عامل گسترش کانون های ریزگرد در خوزستان

سارا اردو دکترای مدیریت محیط زیست در گفتگو با هورنیوز درخصوص مشکل ۱۴ ساله پدیده گرد و خاک در خوزستان و عدم حل آن اظهار کرد: برای حل مشکل ریزگردها باید دو راهکار کوتاه و بلند مدت بکار گرفت تا این مهم حل شود.

وی افزود: راهکار کوتاه و بلندمدت باید در راستای هم اجرا شوند و تزریق مسکن های کوتاه مدت بدون برنامه راهگشا نخواهد بود که تاکنون درخصوص حل این مشکل با سوء مدیریت مواجه بوده ­ایم.

اردو ضمن تأکید بر برنامه های بلند مدت گفت: در یکی از مقالات خود به خدشه دار شدن هویت شهری بعلت کوتاهی مدیریت­ها اشاره کرده ­ام چراکه من عامل اصلی عدم مبارزه با ریزگردها را سوء مدیریت می دانم.

سارا-اردو

وی تصریح کرد: شاید در این بخش با کمبود بودجه مواجه باشیم اما مسئله ای تحت عنوان عدم بودجه وجود ندارد. کشورهای توسعه یافته وقتی دچار کمبود بودجه هستند سرمایه خود را در بخش بهداشت و تغذیه مردم هزینه می کنند نه آنکه اجازه دهند جامعه بیمار شود و بعد بدنبال درمان باشند.

این پژوهشگر با انتقاد از برخی بهانه­ های مسئولان یادآور شد: عده ای از مدیران مربوطه به وجود جنگ در کشورهای همسایه و عدم امکان کاشت نهال در حاشیه مرزها اشاره می کنند اما مگر کاشت نهال تنها راه مقابله با این پدیده است؟

وی با بیان اینکه اگر این روند ادامه یابد خوزستان دچار بحران می شود، ادامه داد: مدیران بدنبال حل این معضل در برنامه بلند مدتی هستند که پنج یا شش دهه زمان نیاز دارد و این به معنای فدا شدن این نسل ها است نکته بعدی آنست که چه تضمینی وجود دارد در پایان برنامه بلند مدت کشورهای منطقه به ثبات و آرامش رسیده باشند.

اردو ایجاد ترس و بحران در بین شهروندان را یکی دیگر از آسیب های پدیده گرد و خاک دانست و عنوان کرد: استان خوزستان بعلت فراگیر شدن پدیده ریزگردها به جایگاهی تنزل پیدا کرده که در دید مردم تنها به یک استان برای کسب درآمد و نه زندگی تبدیل شده است.

وی خاطر نشان کرد: خوزستان در سالهای گذشته بعنوان یکی از مقاصد مردم کشور برای زندگی به شمار می رفت اما درحال حاضر بعلت فشارهای روحی و روانی ناشی از گرد و غبار و به خطر افتادن سلامت بسیاری درحال مهاجرت از خوزستان هستند.

این دکترای مدیریت محیط زیست در پاسخ به این پرسش که آیا گیاه کونوکارپوس می تواند علت بحران تنفسی مردم در زمان بارش پاییزی باشد گفت: بسیاری از اساتید گیاه شناسی معتقدند هنوز توجیه علمی برای اثبات این قضیه وجود ندارد چراکه این گونه گیاهی نمی تواند برای حجم عظیمی از مردم ایجاد حساسیت کند.

وی با بیان اینکه قد این درخت کوتاه است و توان گرده افشانی در لایه های بالا را ندارد، افزود: در جامعه علمی تا زمانیکه امری به اثبات نرسد نمی شود آن را بیان کرد؛ این گیاه در سایر شهرهای کشور و حتی عربستان نیز کاشت می شود و در هیچ کدام مشکلی برای تنفس مردم ایجاد نکرده است.

اردو درخصوص خشک شدن تالاب های استان و گسترش کانون های داخلی هم اظهار کرد: تالاب ها یکی از منابع مهم در راستای کاهش گرد و خاک هستند به همین جهت برای حفظ آنها باید تلاش کرد.

وی افزود: یکی از دلایل گسترش کانون های ریزگرد در خوزستان تجاوز به تالاب های مهمی همچون هورالعظیم و شادگان است. تالاب هورالعظیم بدلیل مداخلات کشور عراق و ترکیه از بین رفت اما متاسفانه مدیریت تالاب شادگان هم که در اختیار مدیران بومی بود به درستی محافظت نشد.

این محقق حوزه مدیریت محیط زیست ضمن انتقاد از ریخته شدن حجم عظیم زباله در تالاب شادگان گفت: ارزشی که شایسته نگه داری و محافظت از تالاب شادگان است وجود ندارد و همچنان درحال از بین بردن آنها هستند.

وی در ادامه گریزی نیز به مشکلات حوزه رودخانه کارون زد و یادآور شد: درکنار از بین بردن تالابها، استفاده از حق آبه کارون یکی دیگر از عوامل ایجاد کانون های ریزگردها و تشدید این پدیده است.

اردو تصریح کرد: در تمام جهان وقتی رودخانه ای از میان شهر می گذرد باعث آبادانی و چشم انداز زیبا می شود اما متأسفانه از وجود نعمتی چون رودخانه کارون به خوبی استفاده نشد و اکنون شاهد بحران کانال کشی، انتقال آب به مناطق خشک کشور، ورود فاضلاب، زباله و تجاوز به حریم رودخانه هستیم.

وی خطاب به متولیان محیط زیست تأکید کرد: به مسئولان محیط زیست توصیه می شود همانطور که حریم منزل شخصی برایشان ارزش دارد شهر و کشور را  نیز همانگونه محافظت کنند؛ اقدام و عمل را سرلوحه قرار دهند و از مدیریت های پشت میزی دست بردارند.

https://hoorkhabar.ir/609935کپی شد!
287
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.