احتمال استفاده داعش از «بمب کثیف»
هورنیوز – «بمب کثیف» نوعی سلاح انفجاری است که در آن از یک انفجار غیر هسته ای برای پراکنده کردن مواد پرتوزا و آلوده کرن محیط استفاده می شود. گرچه در بمب کثیف از انفجار هسته ای استفاده نمی شود اما به دلیل آلوده کردن محیط به مواد رادیواکتیو جزو سلاح های هسته ای محسوب می شود.
به گزارش روزنامه انگلیسی ایندیپندنت، اندیشکده «مجمع بین المللی لوگزامبورگ» درباره منع گسترش تسلیحات هسته ای، اعلام کرده که تهدید حملات ترویستی با استفاده از مواد هسته ای از زمان پایان جنگ جهانی دوم به بالاترین سطح افزایش یافته است و داعش به شکل فعالی تلاش می کند به تسلیحات کشتار جمعی دست یابد.
«موشه کانتور» رئیس این اندیشکده در این زمینه گفت: داعش تاکنون تعداد بیشماری حمله با استفاده ازسلاح های شیمیایی در سوریه انجام داده است و ما می دانیم که این گروه به دنبال انجام حملات هسته ای بیشتری در قلب اروپاست. این مساله در کنار سطوح ضعیف امنیت در مجموعه مراکز تحقیقاتی هسته ای اتحاد جماهیر شوروی سابق بدین معناست که تهدید حمله احتمالی با استفاده از «بمب کثیف» در یک پایتخت غربی بالا است.
هشدار این مرکز که اعضای آن را وزیران سابق و مقامات ارشدی از روسیه و برخی دیگر از کشورهای غربی تشکیل می دهند در بحبوحه نگرانی های عمیق درباره احتمال حملات خشونت آمیز تروریست ها در جریان رقابت های قریب الوقوع جام ملت های اروپا «یورو ۲۰۱۶» در فرانسه مطرح شده است.
هشدار مجمع بین المللی لوکزامبورگ بدین معنا نیست که حمله هسته ای ترویست ها در جریان این مسابقات رخ خواهد داد اما رئیس این مرکز (کونتار) اشاره کرده که هسته های تروریستی که دو ماه پیش حملات بروکسل را انجام دادند از قرار کارمندان و تدابیر امنیتی در یکی از تاسیسات هسته ای بلژیک را تحت نظر داشتند و درباره آنها اطلاعات جمع می کردند.
کونتار در کنفرانسی بین المللی در آمستردام گفت: تلاش های قبلی تروریست ها برای دسترسی به نیروگاه برق هسته ای بلژیک گواه مقاصد آنهاست. تروریست ها الزاما نباید از «بمب کثیف» استفاده کنند. ما فقط درباره سرقت مواد هسته ای و استفاده از مواد انفجاری متعارف در یک نیروگاه هسته ای صحبت می کنیم که تبعات فاجعه باری به دنبال خواهد داشت.
«دس براون» وزیر دفاع سابق انگلیس و از اعضای مجمع بین المللی لوکزامبورگ گفت تهدید تروریسم هسته ای مساله ای بسیار مهم و پیچیده است و به واکنش متحد بین المللی نیاز دارد.
وی که همچنین معاون برنامه موسوم به «ابتکار عمل تهدید هسته ای» (NTI) است، افزود: عجیب نیست اگر تروریست هایی که مواد هسته ای را در اختیار دارند، از آن استفاده نکنند. ما همچنین می دانیم که آنها به دنبال چنین موادی هستند و برای مثال، گزارش هایی منتشر شده مبنی بر این که داعش در دوران اشغال موصل به اورانیوم دست یافته است.
این مقام انگلیسی خاطرنشان کرد: ساخت «بمب کثیف» چندان دشوار نیست. تروریست ها ممکن است با چنین بمب هایی تعداد زیادی را به کشتن ندهند اما تاثیر آن بر محیط زیست، زیربناها و تاثیر روانی آن بر مردم مخرب خواهد بود. آنها همچنین ممکن است از جنگ سایبری برای هدف قرار دادن تاسیسات هسته ای استفاده کننند.
کاخ سفید پیش تر هشدار داد حدود دو هزار متریک تن از مواد غنی شده اروانیوم و پلوتونیوم جدا شده که در سطح بین المللی و در برنامه های نظامی و صلح آمیز استفاده می شوند در صورت سرقت و تبدیل شدن ممکن است به بمب کثیف بدل شوند.
آوریل گذشته (اسفند ۹۴- فروردین ۹۵) سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و اتحادیه اروپا درباره «نگرانی های قابل توجیه» درباره احتمال استفاده داعش از سلاح هسته ای برای حمله به انگلیس و اروپا هشدار دادند.
«بان کی مون» دبیر کل سازمان ملل متحد نیز به تازگی با ارائه گزارشی به شورای امنیت درباره ورود عملیات داعش به مرحله جدیدی که اهداف غیرنظامی را هدف می دهد، هشدار داد.
ایرنا