لطفاً با جان و مال مردم بازی نکنید/ شهرهای اهواز، آبادان و خرمشهر، بیش از ۱۰ متر به زیر سیلاب میرفتند/ ممکن است همین فردا سیل بیاید؟!

به گزارش هورنیوز ، یک کارشناس سدسازی گفت: باتوجه به اینکه فروردین ۹۴ که در سالهای خشک قرار داشتیم، سیلی بزرگ با دبی لحظه ای ۶ هزار مترمکعب در حوضه میانی رودخانه کارون رخ داد و اگر سد گتوند نبود، مردمی که در اهواز و آبادان بدون اطلاع از بروز این سیل، تعطیلات عید را می گذراندند متحمل خسارتهای بسیارسنگینی در حد فاجعهی ملی میشدند؟!
با مروری بر اتفاقات و اظهارات مسئولین مختلف در بحث سدسازی و مخصوصاَ سد گتوند ناصر ترکش دوز، مدیر عامل شرکت مهاب قدس (مشاور طرح جهت تکمیل مطالعات مرحله دوم و نظارت بر عملیات اجرایی سد گتوند) و با حمایت از این سد تمامی نظرات کارشناسی گذشته مبنی بر عدم کارایی سد گتوند را نفی کرده، که این خود باعث شروع فصلی جدید در مورد این سد پرحاشیه می شود؟!
این در حالی بود که وکیل، وزیر، شخصیت های علمی و دانشگاهی، کارشناسان زبده کشاورزی و … اعلام کرده اند که آبگیری سد گتوند باعث بالارفتن EC آب کارون شده که مورد توجه قرار نگرفت و متأسفانه کاهش دبی رودخانه کارون هم این بحران را افزایش می دهد و قطعا با قرار گرفتن در فصل گرما در سالهای آتی درجه شوری آب بیشتر از قبل هم خواهد شد.
ترکش دوز گفت: این شوخی نیست که عده ای بیایند بدون آگاهی و گاهاً از روی انگیزه های سیاسی بگویند سد نباید ساخت.
وی اظهار داشت: حجم آبی که با بروز این سیلاب به پشت سد گتوند آمد آنقدر زیاد بود که در طول یک شبانه روز ۳۰۰ میلیون مترمکعب، یعنی حدود یک و نیم برابر مخزن سد کرج، آب وارد مخزن سد گتوند شد.
مدیرعامل شرکت مهاب قدس افزود: امسال نیز در روز ۲۵ فروردین ماه، شاهد بروز سیلابی عظیم در رودخانه دز بودیم به طوری که دبی لحظه ای این سیلاب به ۸ هزار مترمکعب رسید و در طول ۳ روز، ۶۰۰ میلیون مترمکعب یعنی ۳ برابر مخزن سد کرج آب به مخزن سد دز وارد شد.
وی ادامه داد: هر سیلی را با دوره بازگشت آن می شناسیم، مثلا سیل ۲۰ ساله، یعنی احتمال وقوع آن هر بیست سال یکبار است، اما این به معنای این نیست که ۲۰ سال دیگر اتفاق می افتد ممکن است همین فردا اتفاق بیفتد.
این کارشناس سدسازی خاطرنشان کرد: رودخانه دز در پایین دست سد گتوند به رودخانه کارون می ریزد و کارون بزرگ را تشکیل می دهد، شطیط و گرگر هم به آن می پیوندند و مستقیم از میان شهر اهواز میگذرد و پس از آن به جز شهرهای کوچک بین راه، از خرمشهر و بعد آبادان نیز می گذرد. اگر در سیل امسال، سد گتوند، آورد سیل در کارون را کنترل نمیکرد و در خود جای نمیداد، سیل رودخانههای کارون بزرگ (تجمیع شده) خسارتهای جانی و مالی بسیاری به شهر اهواز و مناطق اطراف آن میزد.
وی افزود: متوسط آبدهی رودخانه کارون نیز ۳۶۰ مترمکعب بر ثانیه است اما سیلاب این رودخانه با دوره بازگشت ۱۰۰۰ ساله ۹ هزار مترمکعب بر ثانیه است.
ترکش دوز تصریح کرد: برای آنکه در خصوص حجم آبی که با این سیلابها جا به جا می شوند ذهنیتی درست داشته باشیم با نگاهی به سیل اخیر می بینیم که با بروز سیلابی با پیک لحظه ای ۸ هزار مترمکعب در ثانیه در روز ۲۶ فروردین ماه سال جاری، در مدت یک روز ۳۸۰ میلیون مترمکعب آب وارد رودخانهی دز شد، روز بعد ۱۸۰ میلیون مترمکعب وارد دز شد و روز سوم نیز در ادامه بارشها، ۱۳۰ میلیون مترمکعب آب وارد سد دز شد؛ به عبارتی در طول سه روز ۳ برابر مخزن سد کرج، آب وارد سد دز شد.
وی افزود: وقتی به سال گذشته نگاه می کنیم که سالی خشک بود، در حوضه میانی رودخانه کارون سیلابی با پیک لحظه ای ۶ هزار مترمکعب بر ثانیه وارد گتوند شد که در مدت ۶ ساعت، ۳۰۰ میلیون مترمکعب یعنی یک و نیم برابر مخزن سد کرج به مخزن سد گتوند وارد شد که اگر سد گتوند نبود، بر اساس محاسبات و مدل سازی سیل که با استفاده از برنامهی بسیار پیشرفته ی Hecrace انجام شده، شهرهای اهواز، آبادان و خرمشهر، بیش از ۱۰ متر به زیر آب سیلاب میرفتند و فاجعهی ملی و بزرگترین مصیبت قرن به بار میآمد.
وی پس از توضیحات و ارائه آمار و ارقام و مقایسه روخانه های خوزستان با یکدیگر و دیگر رودخانه کشور، به نکته عجیبی در مورد سدها اشاره کرد و گفت: کاملا مشخص است که اگر سدها در بالادست نباشند و آب با دبی ۶ یا ۸ هزار مترمکعب بر ثانیه وارد شهر اهواز شود چه فاجعه ای ملی و جبران ناپذیر رخ میداد.
این کارشناس ارشد امور آب اظهار داشت: اگر به گفته این افراد ناآگاه عمل شود و بر روی رودخانه سیلابی سدی ساخته نشود، وقتی آب وارد شهرها شد و فاجعه ای رقم زد، چه کسی پاسخگوست؟ آیا در آن زمان می آیند پاسخگوی اظهارات غیرکارشناسی خود باشند؟
ترکش دوز با محکومیت کلیه افرادی که در مخالفت با ساختن سد گتوند اظهار نظر کرده اند، تصریح کرد: در پایان، از آن دسته افرادی که بدون علم و تجربه لازم مطالبی را در ارتباط با سیلهای ویرانگر و نحوهی جلوگیری از خساراتهای آن ها ایراد مینمایند، تقاضای عاجزانه داریم که در این یک مورد حیاتی بدون فکر و اندیشه سخنانی مطرح نکنندکه منجر به از دست دادن جان میلیون ها نفر از عزیزان و هموطنان ما در اقصی نقاط کشور شود و فاجعهای ملی پدید آید و از مسئولین عزیز نیز تقاضا داریم، آنچه در توان دارند، در این مورد مبذول فرمایند.
به گزارش هورنیوز با گذشت چندین سال از آبگیری سد گتوند و شوری آب رودخانه کارون و مخصوصاً پایین دست آن، انواع همایش، نشست های علمی و… برگزار شد و همه ی کارشناسان متخصص و غیره با اجماع بر علیه آبگیری این سد سخن گفتند و همچنین هیچ عملی برای مرتفع نمودن این مشکلات انجام نگرفته است که امیدوارم اگر واقعا مشکلاتی وجود دارد هرچه سریعتر برطرف شود.