آیا خانه صنایع دستی اهواز تعطیل و اتحادیه صنایع دستی خوزستان منحل می شود

خانه صنایع دستی اهواز، اتحادیه صنایع دستی و شرکت سرمایه گذاری گردشگری که هر سه در محل ساختمان سابق صنایع دستی در جاده ساحلی اهواز مستقر هستند در آستانه تعطیلی و نیمه تعطیلی قرار گرفتند و گفته می شود قرار است آن محل که ملکش در مالکیت ارگان دیگری هم است تبدیل به مهمانسرای اداره کل میراث فرهنگی خوزستان شود.
خانه صنایع دستی با حمایت و نظارت معاونت صنایع دستی استانها و به صورت خودگردان اداره می شود و اتحادیه صنایع دستی در قالب تعاونی از وزارت تعاون مجوز گرفته فعالیت می کند که تلاش برای انحلال این اتحادیه بدون خواسته هیات مدیره دخالت در امور یک تشکل مردمی محسوب می شود.
اما راه‌اندازی مراکز خانه صنایع دستی از اواخر سال ۹۲ در کشور آغاز شد و در سال ۱۳۹۴ بود که دومین خانه صنایع دستی کشور در اهواز افتتاح شد.
هدف از راه‌اندازی خانه‌های صنایع دستی ابتکاری است که در بخش صنایع دستی آغاز شد و ماموریتی به مانند مراکز رشد و فناوری را بر عهده دارند. این خانه ها با آن هدف تشکیل شدند تا شرایط برای حمایت از صنعتگران و تولیدکنندگان صنایع دستی باز شود و برای حمایت از فعالان در این عرصه مشاوره‌های تخصصی ارائه شود.
در همان ماههای نخست، تشکیل خانه صنایع دستی در اهواز بخشی از امور محوله به خوبی پیش می رفت و اگر حمایت های بیشتری از سوی اداره کل اعمال می شد انتظار می رفت نقش بی همتای خود را در کشور ایفا کند.
اما در اهواز استقرار خانه صنایع دستی و اتحادیه صنایع دستی در کنار یکدیگر که باید تبدیل به یک فرصت عالی برای تولید و عرضه هرچه بهتر صنایع دستی خوزستان می شد باعث ایجاد اختلاف نظرهای بسیار در خصوص نحوه فعالیت کارگاهها، به نمایش گذاشتن تولیدات و نحوه فروش و… شد.
حال با گذشت حدود دو سال از فعالیت خانه صنایع دستی اهواز این خانه حدود شش ماه است که تعطیل و اتاق های آن بسته و به دلیل استقرار اتحادیه صنایع دستی خوزستان در آن مکان درب ساختمان با شروع تایم اداری باز ولی گاه قبل از پایان تایم اداری تعطیل می شود.
در واقع نبود یک مدیریت متمرکز و عدم حمایت های لازم از سوی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی گردشگری خوزستان باعث شد خانه صنایع دستی خوزستان خیلی زود با بن بست تعطیلی نزدیک شود.
البته این روزها خبر می رسد که با فشار اداره میراث فرهنگی خوزستان، اتحادیه صنایع دستی هم در فشار برای انحلال و تعطیلی قرار می گیرد. همچنین به شرکت سرمایه گذاری گردشگری که در ساختمان خانه صنایع دستی مستقر است اعلام شده که باید بار و بونه خود را جمع کند و آن ساختمان را ترک کند. ظاهرن مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان راه اندازی مهمانسرا برای اداره کل را به داشتن خانه صنایع دستی، اتحادیه صنایع دستی و شرکت سرمایه گذاری گردشگری ارجحیت می دهد.
راه اندازی خانه های صنایع دستی از جمله اقدامات معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور در دولت تدبیر امید است که به منظور توسعه پایدار این حوزه و افزایش فضای تعامل و ارتباط هنرمندان و صنعتگران این بخش تاسیس می شود. ایجاد فضایی اختصاصی برای صنایع دستی در هر استان فرصتی مناسب برای هنرمندان، هنرجویان و علاقمندان به صنایع دستی فراهم می آورد تا آنها بتوانند در مرکز اختصاصی حضور پیدا کنند.
خانه های صنایع دستی ماموریت دارند که طبق برنامه ریزی های صورت گرفته، واحدهای ارائه دهنده خدمات عمومی و تخصصی صنایع دستی را مستقر کنند. امکان برگزاری نمایشگاه های دوره ای صنایع دستی و فروش آثار و همچنین ارائه فضا به اساتید برای آموزش های تخصصی استاد شاگردی در رشته های مختلف به علاقمندان فراهم بیاید.
پیش تر کامران سبزه‌میدانی مدیرکل حمایت از تولید معاونت صنایع دستی درباره ضرورت تشکیل خانه صنایع دستی گفت: این فضاها با هدف بسترسازی برای افزایش تولیدات صنایع دستی قابل عرضه به بازار و همچنین فراهم آوردن فضایی مناسب برای افزایش مشارکت و تعامل بین هنرمندان برای افزایش کیفیت تولیدات شان صورت گرفته است. راه اندازی خانه های صنایع دستی و توسعه آنها در سراسر کشور موجب می شود تا دانش آموختگان این رشته در معرض فرصت های شغلی متناسب با تخصصشان قرار گیرند و از رهگذر این فضاها انتظار داریم تا واحد های تولیدی کوچک در نقاط مختلف کشور امکان گسترش و توسعه را پیدا کنند.
غیرفعال بودن خانه صنایع دستی اهواز در حالی به ششمین ماه خود نزدیک می شود که پیش تر مدیرکل معاونت صنایع دستی سازمان مرکزی درباره موقتی یا دائمی بودن خانه های صنایع دستی و مدیریت آن اظهار کرد: خانه های صنایع دستی در اماکن تاریخی تحت تملک سازمان میراث فرهنگی راه اندازی شده اند و به صورت دائمی در اختیار خانه های صنایع دستی قرار گرفته اند و مدیریت مجموعه خانه های صنایع دستی نیز در اختیار معاونت صنایع دستی هر استان خواهد بود و به صورت خودگردان به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
از اداره کل میراث فرهنگی خوزستان انتظار می رود که با توجه به اهداف تشکیل خانه صنایع دستی که مبتنی بر بستر سازی جهت افزایش تولیدات صنایع دستی، شناسائی ظـرفیت بالقـوه رشته های بومی، مـحلی جهت تولید محصـولات خاص براساس استاندارد کیفیت رشتـه های صنایع دستـی، زمینه لازم جهت افزایش تولیدات صنایع دستی می باشد با تقویت خانه صنایع دستی ارتباط متقابل تولیدات و زمینه رقابت سالم در بهبود کیفیت محصولات را فراهم نماید.
بی شک ایجاد زمینه کار آفرینی و حمایت از نو آوری و خلاقیت نیروی جوان با حضور دانشجـویان و صنعتگران صنایع دستی در خانه های صنایع دستی و بالا رفتن کیفیت محصولات خلاق و طراحی های جدید زمینه پرورش خلاقیت و فرصت های شغلی را می توان در خانه صنایع دستی فراهم آورد که این مهم موجب نوآوری در طراحی و تولید محصولات صنایع دستی می شود.
بی شک توجه به ظرفیت های اتحادیه صنایع دستی و تقویت خانه صنایع دستی کمک به اقتصاد محلی مبتنی بر خلاقیت می کند. با افزایش خلاقیت در تولید رشته های صنایع دستـی در خانه های صنایع دستـی و بالا رفتن کیفیت محصـولات صنایع دستی روند رشد اقتصادی، افزایش پیدا می کند و در این حیطه با برگزاری نمایشگاه های دوره ای و تخصصی با حضور گردشگران در ایام تعطیلات علاوه بر رونق اقتصادی برای مردم بومی، زمینه توسعه و ترویج رشته های بومی نیز برای منطقه فراهم می آید.
به گفته کارشناسان ایجاد فضای لازم جهت گسترش و رشد واحدهای کوچک صنایع دستی با تعامل هنرمندان و صنعتگران با دانشجـویان و ارائه خدمات مشاوره ای در خصوص بهبود کیفیت تولیدات صنایع دستی زمینه لازم جهت گسترش واحدهای کوچک صنایع دستی را فراهم می آورد.
قطعن استفاده بهتر از ظرفیت های اتحادیه صنایع دستی و خانه صنایع دستی اهواز بستر سازی جهت جذب دانش آموختگان دانشگاهی به منظور ایجاد فرصت های شغلی را با برگزاری نمایشگاه های تخصصی و برگزاری مسابقات در زمینه طراحی و خلاقیت تولید آثار صنایع دستی، بستر جذب دانش آموختگان در فضاهای کارگاهی را فراهم می آورد.
در چنین شرایطی با افزایش توان تولید رشته های مختلف صنایع دستی زمینه ورود این کالاها به بازارهای بزرگ و حتی بازارهای خارجی فراهم آمده و نتیجه این امر توسعه و رشد اقتصاد محلی و رشد فرهنگ تجارت منطقه ای می باشد.
با وجود خانه صنایع دستی است که امکان ایجاد روحیه مشارکت و تعامل در روند بالا بردن کیفیت تولیدات صنایع دستی به دست می آید چون با ارائه خدمات مشاوره ای به تولیدکنندگان و بازرگانان و دانش آموختگان نو پا در خانه های صنایع دستی سطح آگاهی های افراد در خصوص ایجاد فضای کارگاههای استاندارد و با کیفیت بالا رفته و با ارائه مشاوره در خصوص بازار یابی و فروش شرایط رشد تولیدات و تجارت صنایع دستی در منطقه افزایش پیدا خواهد کرد.
بطور کلی خانه صنایع دستی محیط حمایتی مناسبی برای صنعتگران و هنرآموختگان جهت تبدیل ایده های آنان به محصولات تجاری می باشد که از طریق فراهم آوردن امکانات به صورت متمرکز و کاهش هزینه های سر بار بوسیله در اختیار قرار دادن امکانات و تجهیزات به صورت اشتراکی به نحو موثری در پیشرفت و توسعه صنایع دستی تاثیر گذاشت.
از سویی دیگر با توجه شاهد فعالیت کجدار و مریض اتحادیه صنایع دستی خوزستان هستیم که همین اتحادیه هم نتوانسته است جایگاه واقعی خود را پیدا کند. با توجه به اینکه استان خوزستان بیش از ۳۰ شرکت تعاونی صنایع دستی دارد اما به خوبی موفق نشده بازار استان و خارج از استان را رونق بخشد که این ضعف به عدم تقویت اتحادیه استانی و نبود اتحادیه های شهرستانی صنایع دستی بر می گردد.
در استان خوزستان در حالی شاهد فرصت سوزی های بی شمار هستیم که بهمن نامورمطلق معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی کشور از تشکیل اتاق فکر صنایع دستی دنیا در ایران خبر داد و گفت: اتاق فکر صنایع دستی دنیا، سال آینده در جمهوری اسلامی ایران خواهد بود چراکه ما میزبان دو اتفاق مهم بین المللی، نشست آسیا و اقیانوسیه در تبریز و نشست فعالان صنایع دستی ۵ قاره در استان اصفهان، خواهیم بود.
در حالی که سال ۱۳۹۵ یک سال طلایی برای صنایع دستی خواهد بود، خوزستان برای بهبود فضای کسب و کار و بازپس گیری بازارهای داخلی و خارجی که دو محور جدی در حوزه صنایع دستی است چه اقدامی خواهد کرد تا نقش موثری در حوزه اشتغال زایی و توانمندی جوامع محلی ایفا کند.
مجتبی گهستونی
https://hoorkhabar.ir/598969کپی شد!
157
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.