آغاز یارگیری فراکسیونی و رایزنی برای ریاست مجلس

آمارها متفاوت است. هر کس چیزی می گوید؛ دایره اختلاف برداشت ها از نتیجه انتخابات هم کم نیست و به نظر می رسد چهره های شاخص فراکسیون های اصلی بهارستان که در آینده تشکیل می شوند به دنبال یارگیری از میان نمایندگانی هستند که هنوز به نام مستقل شناخته می شوند؛ مستقل هایی که شاید حدود ۳۰ درصد کرسی های مجلس را به خود اختصاص داده اند و نوع نگاه های سیاسی آن ها تکلیف فراکسیون ها و حتی ریاست مجلس را هم تعیین خواهد کرد.
همین طور در بین نمایندگان انتخاب شده نیز همه چیز صفر یا صد نیست؛ از یکسو بهروز نعمتی و کاظم جلالی با لیست اصلاح طلبان راهی مجلس شده اند و از سویی برخی سایت های اصولگرا از جمله رجانیوز که در موضوع برجام از منتقدان جدی علاءالدین بروجردی بود اکنون او را یک اصولگرا معرفی می کند. در این میان اظهارنظرها درباره چهره های سیاسی مجلس دهم تشدید شده است. مجلسی که در آن برخی چهره های اصولگرای شاخص حضور ندارند، افرادی مانند حداد عادل و توکلی که در لیست تهران بودند و افرادی مانند آصفری (نماینده اراک) و میرتاجالدینی (معاون رئیس دولت سابق که سابقه حضور در دورههای هفتم و هشتم مجلس را در کارنامه داشت).
به گزارش خبرگزاری ها، همچنین افراد زیادی از طیف موسوم به دلواپسان از رسیدن به مجلس بازماندند اما برخی چهره های نزدیک به جبهه پایداری هنوز در مجلس هستند؛ افرادی مانند مجتبی ذوالنور و احمد امیرآبادی نمایندگان قم .دراین میان نتایج دور دوم انتخابات تا حد زیادی نشان دهنده پیروزی نسبی لیست امید در این دوره می باشد مسئله ای که می تواند به شفاف تر شدن ترکیب سیاسی مجلس آینده کمک کند.
اولین اظهارنظر عارف: تشکیل فراکسیون امید
اظهارنظر محمدرضا عارف، منتخب اول مردم تهران، مبنی بر تشکیل فراکسیون امید، شاه بیت جریان شناسی مجلس آینده بود. او روز گذشته در گفت و گو با ایسنا از قطعیت تشکیل این فراکسیون خبر داد و گفت: بحمدا… شاهد موفقیت لیست امید در دور دوم بودیم. وی همچنین به رسالت مجلس آینده در حل مشکلات معیشتی و آسیب های اجتماعی اشاره کرد و در عین حال از پاسخ به پرسشی درباره ریاست مجلس آینده امتناع کرد. عارف در خصوص امکان اجماع با لاریجانی در مورد سیاست مجلس به این گفته بسنده کرد که «اولویت ما برای مجلس آینده تعامل با فراکسیون های مختلف در جهت رسیدن به اهداف کلان و ترسیمی است و قصد نداریم در مجلس آینده تقابل فراکسیونها را ایجاد کنیم، بلکه با تعامل و همفکری در مسیر اهداف کلان کشور گام بر می داریم.» همزمان محسن هاشمی پسر ارشد آیت ا… هاشمی رفسنجانی درباره برخی شایعات پیرامون حمایت پدرش از علی لاریجانی برای ریاست مجلس دهم گفت: موضوع مجلس مربوط به نمایندگان است و نباید از بیرون دخالتی در موضوع مدیریت مجلس شود.
۳ فراکسیون با ۳ رئیس!
دراین میان حشمتیان، رئیس جبهه مستقلین و اعتدالگرایان نیز از تشکیل سه فراکسیون خبر داد. وی با بیان این که مجلس دهم از سه فراکسیون اصلاحطلبان، اصولگرایان و مستقلین تشکیل خواهد شد، گفت: فراکسیون اصلاحطلبان به ریاست محمدرضا عارف، اصولگرایان به ریاست علی لاریجانی و مستقلین به ریاست علی مطهری تشکیل خواهد شد.
نحوه تعامل اصلاح طلبان و اصولگرایان با عارف و لاریجانی هم یکی دیگر از محورهایی است که جهت گیری سیاسی مجلس دهم را مشخص خواهد کرد. در اردوگاه اصولگرایان برخی مانند نوذر شفیعی معتقدند: «در نهایت برای ریاست لاریجانی اجماع خواهد شد.» از سویی دیگر محتمل است برخی مانند نمایندگان قم و مشهد و برخی حامیان جبهه پایداری در پی ایجاد فراکسیونی با یک اقلیت قوی باشند.
در جناح اصلاح طلب نیز مرتضی حاجی وزیر آموزش و پرورش دولت هشتم و فعال سیاسی معتقد است گزینه اصلاحطلبان برای ریاست مجلس دکتر عارف است. وی درباره همکاری لاریجانی در مسئله برجام هم تأکید کرده است: «لاریجانی زحمت زیادی کشید و باید از وی قدردانی شود اما عارف در مسئله ریاست مجلس بر لاریجانی اولویت دارد و البته این به معنای نفی لاریجانی نیست.»
حسن رسولی دیگر فعال اصلاح طلب نیز در گفت و گو با مثلث آنلاین درباره شانس عارف برای کسب کرسی ریاست مجلس اظهار داشته است: «آقای عارف شانسی عمل نمی کند و رفتاری براساس معادلات پنهان سیاسی از خود نشان نمیدهد. او تکلیف و مطالبهای را متوجه جریان اصلاحات میداند که بر مبنای آن عمل میکند.»دراین میان حجاریان با تقسیم منتخبان مجلس به «برجامیان» و« نا برجامیان» علی لاریجانی و عارف را در ردیف برجامیان گذاشته و به طور تلویحی مسئله ریاست هرکدام را برای اصلاح طلبان زیاد مهم ندانسته است.
در کنار همه این اظهارنظرها جایگاه مذاکرات پشت پرده (لابی) از نظرها دور نمانده است. امری که پرویز امینی تحلیل گر اصولگرا درباره آن نوشت: «در مجلس دهم بیش از آن که اکثریت تعیین کننده داشته باشیم، اقلیتهای قوی داریم… لابی تکلیف ریاست مجلس را مشخص میکند.»
این لابی قطعا متوجه مستقلین مجلس است که سیدحسین نقویحسینی سخنگوی کمیته ساماندهی اصولگرایان درباره آنها گفته «گرچه جریان اصولگرایی در مجلس دهم به تنهایی حائز اکثریت است، اما برخی دیگر از نمایندگان منتخب که در لیست ائتلاف اصولگرایان حضور نداشتند، اصولگرا هستند و خودشان برای پیوستن به فراکسیون اکثریت مجلس اعلام آمادگی کردند و لذا اصولگرایان در مجلس صاحب فراکسیون اکثریت خواهند بود.»
متقابلاً عده ای مانند غلامحسین کرباسچی، دبیر کل حزب کارگزاران با اشاره به همین مستقلین معتقد است: «اکثریت ترکیب مجلس دهم از طرفداران دولت، اصلاحات و اعتدال است.»به نظر می رسد گره اصلی تعیین ریاست و ترکیب فراکسیون های مجلس را باید در چرخش مستقلین مجلس جست و جو کرد.
طیفی که نزدیک به یک سوم مجلس را از آن خود کرده و چرخشش به سمت اصولگرایان یا اصلاح طلبان می تواند ماهیت مجلس دهم را مشخص کند. برای روشن تر شدن چند و چون این ماجرا باید در روزهای آینده و حتی شاید تا آغاز مجلس صبر کرد؛ شاید به همین دلیل بود که محمدرضا عارف، پاسخ صریحی به پرسش فوق الذکر نداد.
خراسان