«سد گتوند» اهواز را نجات داد!
محمد حاج رسولیه در نشست شورای سیاستگذاری در ساختمان ستادی وزارت نیرو با بیان اینکه در طول ۳۰ سال سابقه کاری خود در صنعت آب کشور تاکنون بیشتر از منظر مهندسی به موضوع نگاه شده است، گفت: اگر تاکنون بیشتر فعالیتهای ترویجی در بخش آب به مواردی مانند طرح داناب محدود بوده و کمتر مسائل را در عرصه اجتماعی مطرح کردیم.
وی تصریح کرد: نبود اینگونه نگاهها باعث شد تا زحمات دولت را نتوانیم بهخوبی به نمایش بگذاریم و این باعث نقدهایی نیز بر علیه وزارت نیرو شده است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب با بیان اینکه مباحثی مانند آب و اجتماع، آب و محیط زیست، آب و اقتصاد، مطالب پیچیدهای هستند که نیاز است بیشتر به آن پرداخته شود، گفت: در بخش آب با چالشهای مختلفی روبرو هستیم، ولی در بخش آبهای زیرزمینی و نقدهایی که در زمینه سدسازی به وزارت نیرو میشود، از چالشهای مهمی است که بایستی بیش از این مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه در ۱۵ سال اخیر متوسط بارندگیهای کشور از ۲۵۰ میلیمتر به ۲۱۵ میلیمتر و در ۶ سال اخیر به ۲۰۵ میلیمتر رسیده است و منابع آبی کشور به یکباره با کاهش ۲۰ درصدی مواجه شده است، افزود: نکتهای که همیشه بین وزارت نیرو و جهاد کشاورزی مورد نقد و بررسی قرار میگیرد، بحث تامین آب شرب کشور از منابع آب جاری و زیرزمینی است.
حاجرسولیها گفت: بین ۶ تا ۷ میلیارد مترمکعب کل مصرف آب مربوط به آب شرب و حدود ۲ میلیارد مترمکعب هم مربوط به صنعت است و مابقی در بخش آب کشاورزی و چرخه طبیعت است.
وی ادامه داد: در چند دهه اخیر از سویی جمعیت افزایش پیدا کرده و از سوی دیگر نیز سرانه آب کاهش پیدا کرده است که اینها باعث مشکل تامین آب در کشور شده و همین امر مسئولیت وزارت نیرو را دشوارتر کرده است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در خصوص چالش سدسازی نیز با بیان اینکه در دولت یازدهم هیچ سد بزرگی مجوز ساخت نگرفته است، اظهار داشت: مراحل بازنگری و مطالعات تمام این سدها بهدقت رصد می شود و اعتقاد داریم نباید اشتباه گذشته تکرار شود.
وی با بیان اینکه اگر این سدها نبودند ورودی و خروجی آب در کشور قابل تنظیم نبود و بیشتر شهرهای کشور با چالش شدید آب روبرو میشدند، ادامه داد: اگر سدهای اطراف تهران نبود، ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون مترمکعب از نیاز آب شرب تهران را از هیچ منبعی نمیشد تامین کرد.
حاج رسولیها خطاب به منتقدان سدسازی گفت: ما دغدغه بزرگی در خصوص آب بندر عباس داشتیم، ولی حدود یک ماه قبل بارندگی شدیدی در منطقه اتفاق افتاد که وجود دو سدی در حاشیه خلیج فارس باعث شد تا در مدت ۲۴ ساعت بتوانیم نیاز یک ساله آب بندر عباس را ذخیره کنیم.
وی در بحث انرژی نیز خطاب به منتقدان سدسازی گفت: کسانیکه از سد گتوند انتقاد میکنند باید توجه کنند که انرژی برقآبی تولید شده در کشور با ورود این سد به جمع نیروگاههای برقآبی در زمان پیک مصرف تابستان سال جاری از ۱۱ هزار به ۵۵ هزار مگاوات ساعت افزایش یافت و بخشی از مشکل تابستان را پوشش داد.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در خصوص خسارت وارده از سیل نیز بیان داشت: سدهایی که احداث میشود حداقل ۱۰ برابر هزینه احداث میتوانند در زمان بارندگی و بروز سیل، جلوی خسارتها و زیانهای ناشی از سیل را بگیرند.
وی با اشاره به سیلابی که در عید سال جاری توسط سد گتوند مهار شد، گفت: این سد جلوی ۵۰۰۰ مترمکعب سیلاب در ثانیه را گرفت که ۳۰۰۰ مترمکعب آن کافی بود تا در اهواز به غیر از تلفات جانی، هزاران میلیارد تومان خسارت ایجاد شود.