هشدار! اعلام وضعیت قرمز/ پیشنهاد مدیریت جامع برای رودخانه کارون

به گزارش هورنیوز: با توجه به مشکلات حادی که در حال حاضر برای کارون به وجود آمده است باید تلاش کرد مدیریت این رودخانه بزرگ به صورت یک حوزه بزرگ انجام شود و در مسیر حل این مشکلات گام برداشت. لازم است از انجام تهدیدات جدید مانند پروژه های انتقال آب در سرشاخه های کارون از جمله تونل بهشت اباد جلوگیری کرد، زیرا اجرای این پروژه ها حیات این رودخانه بزرگ را به نابودی می کشاند.

لازم به توضیح است که، رودخانه کارون پس از گذر از هفت استان کشور به خلیج‌فارس می‌ریزد اما هم‌ اکنون مشکلات بسیاری حیات زیستی این رودخانه بزرگ کشور را تحت تأثیر قرار داده است و مشکلات بسیاری را برای این رودخانه رقم‌ زده و  کارون در حال حاضر با چالش جدی روبرو شده است. خشک‌سالی، کاهش دبی آب رودخانه، پروژه‌های انتقال آب، پساب‌های کشاورزی و صنعتی، برداشت‌های بی‌رویه و سدسازی مهم‌ترین مواردی هستند که کارون را با چالش جدی روبرو کرده‌اند.

۲۰۱۶-۰۱-۱۴_۱۱-۳۲-۲۳

در این زمینه، نایب‌رئیس انجمن محیط زیستی تسنیم با اشاره به اینکه هفت استان کشور مرتبط با رودخانه کارون هستند، اظهار داشت: رویکرد مدیریت آب یا سرزمین در تمام استان‌های حوزه کارون به شکلی بوده است وضعیت کارون از وضعیتی مطلوب و رضایت‌بخش برخوردار نیست.

هومان خاکپور عنوان کرد: در حال حاضر کارون در وضعیت تهدید و خشکی قرارگرفته است و از طرفی خشک‌سالی‌های سال‌های گذشته موجب شده است که آورد رودخانه کاهش پیدا کند.

وی اظهار داشت: بهره‌برداری‌های بی‌رویه از این رودخانه موجب شده است آب رودخانه کاهش پیدا کند و همچنین ورود آلاینده‌ها و پساب‌های بخش کشاورزی و صنعت به این رودخانه موجب شده است که میزان آلایندگی این رودخانه افزایش پیدا کند.

وی ادامه داد: کاهش دبی آب رودخانه موجب شده است که آلودگی آب با شدت بیشتری مشاهده شود و درمجموع حیات زیستی کارون بزرگ با چالش‌های و آسیب‌های جدی روبرو شده است.

وی عنوان کرد: وقتی ما در رودخانه کارون حق آبه طبیعی و زیستی را رعایت نکنیم، علاوه بر اینکه خود رودخانه کارون در طول مسیر حرکت خود دچار مشکل می‌شود در محل ورود کارون به خلیج‌فارس نیز با مشکلات مهمی روبرو می‌شود.

۲۰۱۶-۰۱-۱۴_۱۱-۳۴-۱۹

مشکلات کارون به نبوید مدیریت جامع و استوار در حوزه کارون بر می گردد

نایب رئیس انجمن زیست‌محیطی تسنیم با اشاره به اینکه هنگامی‌که دبی آب رودخانه پایین باشد، موجب برگشت آب‌شور خلیج به داخل رودخانه اروندرود و بهمن‌شیر می‌شود، اظهار داشت بر اساس گزارش دستگاه‌های متولی مانند جهاد کشاورزی خوزستان بسیاری از نخلستان‌های منطقه خوزستان با خشکی و کاهش تولید روبرو شده‌اند.

وی عنوان کرد: همه مشکلات کارون برمی‌گردد به اینکه یک مدیریت جامع بر حوزه کارون استوار نیست.

هومان خاکپور ادامه داد: پروژه‌های انتقال آب، سدسازی‌های بی‌شمار بر روی رودخانه کارون از دیگر مواردی است که موجب آسیب به رودخانه کارون شده است و مشکلات حوزه این رودخانه را افزایش داده است.

توسعه‌های استان‌های فلات مرکزی باید بر اساس منابع خود این استان برنامه‌ریزی شود

وی تصریح کرد: راهکار رهایی از بحران به وجود آمده برای کارون این است که یک مدیریت جامع و به‌صورت حوزه‌ای بر کارون حاکم شود و همه چیدمان‌های هفت استان کشور که مرتبط با کارون هستند بر اساس ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های این مناطق طراحی شوند.

این کارشناس منابع طبیعی ادامه داد: توسعه‌های استان‌های فلات مرکزی باید بر اساس منابع خود این استان برنامه‌ریزی شود و نباید به دنبال منابع آبی دیگر مناطق باشند.

وی اظهار داشت: پروژه‌های انتقال آب به فلات مرکزی باید به حداقل و کمترین حد خود برسد و پروژه‌های انتقال آب صرفاً باید برای مصرف شرب باید باشد، همچنین پیش از اینکه به دنبال انتقال آب برای مصرف شرب باشیم باید به دنبال بهره‌گیری منابع آب در همان مناطق و صرفه‌جویی و افزایش راندمان بهره‌برداری در بخش‌های کشاورزی و صنعتی باشیم.

خاکپور افزود: جلوگیری از هدر رفت آب شرب در شبکه‌های انتقال آب شهری و کشاورزی یکی از مهم‌ترین راهکارها برای تامین آب موردنیاز در مناطق بدون آب است.

وی ادامه داد: بهره‌گیری از آب‌شیرین‌کن‌ها و انتقال آب شرب از خلیج‌فارس و شیرین کردن آن مطلوب‌تر از انتقال آب از حوزه‌های مختلف رودخانه‌ها ازجمله کارون و زاینده‌رود است و خسارت آن بسیار کمتر از انتقال آب بین‌حوزه‌ای است.

این فعال محیط زیست و منابع طبیعی ادامه داد: انتقال آب بین‌حوزه‌ای جدا از هزینه‌های بسیاری در انجام پروژه برای دولت دارد، مشکلات و خسارت‌های جدی در محل مبدأ ازجمله خسارت‌های زیست‌ محیطی، تنش‌های اجتماعی، بحرانی شدن و امنیتی شدن کشور و… ایجاد می‌کند.

۲۰۱۶-۰۱-۱۴_۱۱-۳۶-۲۲

https://hoorkhabar.ir/593422کپی شد!
74
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.