ایجاد مناطق آزاد موجب گرانی است
به گزارش هورنیوز ، ایجاد مناطق آزاد، نخستین بار در کشورهای سوسیالیستی که دارای اقتصاد بسته بودند، مورد توجه قرار گرفت. در سالهای ۱۳۶۷ و ۱۳۶۸ ضربه پذیری اقتصاد کشور از صادرات نفتی، به طور محسوس نمایان شد. آمارهای سال ۱۳۶۷ نشان میدهند که صادرات نفتی کشور ایران در آن سال حدود ۷ میلیارد دلار شد. در حالی که همین درآمدهای ارزی در برخی از سالها از ۲۰ میلیارد دلار فراتر رفته است؛ بنابراین در برنامه اول، توسعه صادرات غیر نفتی به عنوان یک تصمیم قطعی مورد توجه شده، و هفت منطقه آزاد تجاری-صنعتی در کشور مورد تصویب قرار گرفت.
در این میان عده ایی با اعلام نظر در مورد عدم موفقیت در بازدهی این مناطق معتقدند، که برخی از اهداف مورد نظر تحقق نیافته و مشکلات آن را در تعیین نه چندان اصولی اهداف مربوط به ایجاد مناطق، محرومیت مناطق با وجود هزینههای انجام شده، عدم اولویت بندی نیازهای هر منطقه، کمبود تسهیلات بیمهای و بانکی، عدم مکان یابی صحیح، نبود امکانات زیربنایی و سوء استفاده قاچاقچیان از این مناطق به سبب نبود ابزارهای کنترلی لازم و … می دانند.
همچنین نماینده مردم آبادان در گفتگویی با باشگاه خبرنگاران جوان به صراحت نارضایتی خود را از عملکرد مناطق آزاد ابراز کرد و گفت: ایجاد مناطق آزاد و ویژه مسیری است که کشور ناچارا باید به سمت آن پیش برود و طی ۳۰ سال اخیر حدود ۷ منطقه آزاد و ۶۴ منطقه ویژه در کشور وجود داشته که متاسفانه کارکردشان مشخص نیست.
وی ادامه داد: تاکنون هیچگونه گزارشی در مورد نحوه عملکرد این مناطق ارائه نشده است.
مناطق آزاد تنها منبعی برای ورود کالا به کشور!
عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به وظایف و ماموریت مناطق آزاد مبنی بر تولید، جذب سرمایهگذار و صادرات بیان داشت: اکنون تمام مناطق آزاد در کشور منبعی برای ورود کالا به کشور شدهاند.
نماینده آبادان تصریح کرد: مناطق آزاد دارای یکسری معافیتهای مالیاتی هستند که دولت باید از خزانه کشور به واسطه این معافیتها سهم بسیاری از اعتبارات کلان منطقههای محروم را هزینه کند.
دهدشتی دلیل مخالفت خود را با لایحه ایجاد مناطق آزاد و ویژه عدم خروجی مثبت این مناطق طی ۳۰ سال گذشته اعلام کرد و گفت: اکنون مناطق آزاد موفق دنیا وسعتی کوچک، کم جمعیت و در مکانهایی بسیار خوب بنا شدهاند.
گلهمندی از نحوه فعالیت منطقه آزاد اروند
عضو کمیسیون انرژی مجلس با گلهمندی از نحوه فعالیت در شهرهای خرمشهر و آبادان اظهار کرد: حدود ۲ سال پیش منطقه آزاد اروند را که ۱۷ هزار هکتار بود را توسعه داده و به ۳۴ هزار هکتار رساندند و این در صورتی است که کل جمعیت آبادان و خرمشهر تنها ۵۰۰ هزار نفر است.
نماینده آبادان با تاکید بر اینکه ماموریت مناطق آزاد بحث جذب سرمایهگذاری اظهار کرد: اکنون منطقه آزاد اروند درگیر مسائل حاشیهای همچون نظافت شهری ،مبلمان شهری و … شده است.
افزایش تعداد مناطق آزاد و ویژه دلیل مخالفت
دهدشتی بیان داشت: دولت در لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری و صنعتی خود حدود سه منطقه آزاد و ۲۰ منطقه ویژه تعبیه کرده بود که بعد از اصلاح توسط نمایندگان به ۸۶ منطقه ویژه و حدود ۸۷ منطقه آزاد رسید و مخالفت برخی از نمایندگان با این لایحه به دلیل دست بردن مجلس در آن بوده است.
وی بیان داشت: معتقدم مناطق آزاد و ویژه در کشورمان هیچ استراتژی و هدف خاصی نداشته و صرفا بدون برنامه، ساختار و یک مکانیابی اصولی منطقهای در کشو شکل میگیرد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: میتوان از مناطقی مانند ارس، کیش و … پرسید که آیا برای ادامه حرکت خود برنامه ۵ سالهای دارند؟
نماینده آبادان با بیان اینکه حدود ۲۲ سال پیش طرح اصلاح قانون مناطق آزاد را به مجلس ارائه کردیم، گفت: در آن طرح بر ایجاد مناطقی آزاد برنامه محور، احراز شرایطی برای اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل تعبیه شده بود.
مناطق آزاد حیاط خلوت دولتمردان
دهدشتی تاکید کرد: متاسفانه طی این چند دهه اخیر مناطق آزاد حیاط خلوت دولتها بوده و هر مدیری نورچشمیهای خود را بدون انجام نظارت بر سر کار گذاشته است.
وی با اشاره به اینکه در مناطق آزاد بحث حاکمیتی هم مطرح است، اظهار کرد: به دلیل بیبرنامگی، عدم نظارت و تداخل مدیریتی استاندار و ریاست منطقهای و ایجاد مدیریت دوگانه معضلاتی در تمام مناطق آزاد و ویژه شکل گرفته است.
ایجاد مناطق آزاد موجب گرانی است
عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: ما به شخصه اعلام میکنیم که منطقه آزاد اروند را کوچک کرده تا تنشهای آن کاهش یابد، زیرا با اعلام مکانی بعنوان یک منطقه آزاد گرانیهایی نیز در زمینه مسکن و زمین در آن حوزه ایجاد میشود.
دهدشتی با بیان اینکه شورای هماهنگی مناطق آزاد با وجود محوریت کار جایگاه مشخصی ندارد، تصریح کرد: هر منطقه بدون هماهنگی با این شورا تصمیمگیری میکند.
عملکرد نامطلوب ترکان با تجربه در مناطق آزاد
وی در ادامه افزود: نمایندگان از ترکان رئیس مناطق آزاد انتظار داشتیم با توجه به تجربه و سابقه کاری برنامهای منسجم بر اساس ماموریتی مشخص برای هر منطقه طی یک برنامه ۵ ساله تدوین کند.
نماینده آبادان گفت: قاعدتا دولت باید لایحهای دیگر در این زمینه به مجلس ارائه کند.