اوباما: تا بشار اسد باشد، خونریزی ادامه دارد
«باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا امشب در سخنرانی آخر سال خود، به دستاورهای داخلی و خارجی خود پرداخت.
رئیسجمهور آمریکا ابتدا به دستاوردهای داخلی خود پرداخت و نجات اقتصاد، اشتغالزایی و نصف کردن تعداد بیکاران آمریکا و رساندن نرخ بیکاری به ۵ درصد، رساندن تعداد بیمهنشدگان آمریکا به زیر ۱۰ درصد از کل جمعیت این کشور و اجرای طرح خدمات درمانی را از دستاوردهای داخلی خود در سال ۲۰۱۵ میلادی اعلام کرد.
وی سپس به دستاورهای خارجی خود پرداخت و برقراری مجدد روابط با همسایه جنوبی یعنی کوبا و امضای توافق هستهای توسط ایران و کشورهای عضو ۱+۵ را دو دستاورد مهم خارجی خود عنوان کرد.
رئیسجمهور آمریکا البته از لفظ توافق هستهای، برجام یا دستاورد تاریخی استفاده نکرد؛ اوباما گفت «توافقی که ایران را از دستیابی به بمب اتم بازمیدارد.»
اوباما باز هم نیمنگاهی به داخل کشور انداخت و گفت قصد دارد با اجرای قانون تحصیلات عمومی، نگذارد که هیچ کودک آمریکایی از تحصیل باز بماند.
در ادامه اوباما به مسائل امنیتی پرداخت و گفت: «البته مهمترین کاری که ما امسال انجام دادیم و باز هم ادامه خواهیم داد، امن نگاه داشتن کشور است.»
اوباما افزود: «برای تأمین امنیت، کماکان رهبری ائتلاف بینالمللی علیه داعش را برعهده داریم و حالا میبینیم که این گروه، ۴۰ درصد از زمینهای تحت تصرف خود را در عراق از دست داده است.»
رئیسجمهور آمریکا در ادامه از تخصص و تلاش شبانهروزی مأموران امنیتی کشورش برای تأمین امنیت گفت ولی باز هم از مردم خواست برای حفظ وضع موجود، به محض دیدن مورد مشکوک آن را با نیروهای امنیتی در میان بگذارند، اگر اتفاقی افتاد نترسند و همانند یک خانواده متحد آمریکایی، در کنار هم باقی بمانند.
یکی از خبرنگاران از باراک اوباما پرسید که چگونه میتوان حملاتی را که هنوز اتفاق نیفتاده پیشبینی کرد و با آنها مقابله کرد.
اوباما پاسخ داد: «خیلی سخت است. ردیابی حملات گرگهای تنها (حملات تروریستی غیرسازمانیافته و برآمده از تصمیم و برنامهریزی شخصی) و حملات یک زن و شوهر همانند آنچه در سنبرناردینو اتفاق افتاد، به رغم تخصص و هوشیاری نیروهای امنیتی ما، سخت است.»
باراک اوباما به راههای بررسی احتمال حمله تروریستی در خاک کشورش و بررسی مطالب منتشر شده از سوی افراد در شبکههای اجتماعی را یکی از این راهها اعلام کرد.
اوباما گفت: «پُستهایی که مردم در شبکههای اجتماعی میگذارند به دو دسته تقسیم میشود. یا پُستهای عمومی آنها مانند انچه در فیسبوک مینویسند یا پُستهای خصوصی و مکالمات آنها که البته بررسی مورد دوم، بر خلاف ارزشهای ماست.»
باراک اوباما به روند معمول برای صدور ویزای آمریکا برای متقاضیان خارجی پرداخت و گفت که این بررسی پُستهای عمومی در مورد آنها هم اجرا میشود.
در ادامه بحث به یکی از قولهای انتخاباتی محققنشده اوباما یعنی بستن زندان گوانتانامو کشید.
اوباما گفت:«من برای این کار طرحی را به کنگره ارائه خواهم داد و نمیخواهم از الان بر مبنای فرضیات بگویم که کنگره با آن مخالفت میکند ولی بدانید که گوانتانامو به یکی از مراکز جذب نیروهای جهادی (معادل آمریکایی افراطگرایان مسلمان) تبدیل شده؛ آنها با تبلیغ بر روی این مطلب که آمریکا زندانیان گوانتانامو را از رسیدگی قضایی محروم کرده، بر علیه ما تبلیغ و نیروگیری میکنند.»
باراک اوباما افزود: «گوانتانامو باعث شده افسانهای ایجاد شود که آمریکا در جنگ با اسلام است.»
محور سوالات بعدی، بهار عربی، خاورمیانه و به خصوص سوریه بود.
اوباما گفت: «ما حسنیمبارک را سرنگون نکردیم. ما روابط خوبی با مبارک داشتیم ولی فساد و اقتدارگرایی دولت مصر مردم این کشور را ناراضی کرده بود. این ما نبودیم که بهار عربی را به راه انداختیم.»
رئیسجمهور آمریکا سپس به پرونده سوریه رسید. اوباما گفت: «بر اساس ارزشهای آمریکایی، اگر کسی در حال کشتن مردم باشد و ما ساکت بنشینیم، در حقیقت با وی تبانی و همدستی کردهایم.»
اوباما ادامه داد: «اگر واقعگرایانه و بدونتوجه به کشته شدن انسانها در سوریه به مسئله این کشور بنگریم، میبینیم که حکومت بشار اسد که با اکثریت سنیمذهب سوریه درگیر شده و مشروعیت خود را در میان آنها از دست داده، امکانپذیر نیست.»
رئیسجمهور آمریکا افزود: «اسد جایی در آینده سوریه ندارد ولی اگر انتقال سیاسی قدرت در سوریه اتفاق بیافتد، ایران و روسیه که امروز از وی حمایت میکنند میتوانند مطمئن شوند که اقلیت علویمذهب این کشور در هم کوبیده نمیشوند و اقدامات تلافیجویانه علیهشان صورت نمیگیرد.»
از نکات جالب کنفرانس خبری انتهای سال رئیسجمهور آمریکا این بود که اوباما شخصاً نام خبرنگاران را برای پرسیدن سوال، بر اساس نوبت از پیش تعیینشده میخواند و به هنگام به صدا درآمدن صدای زنگ تلفن همراه یکی از خبرنگاران، شخصاً به وی تذکر داد و تا زمان قطع شدن صدای زنگ تلفن، از ادامه پاسخ به سوالات خودداری کرد.
در انتهای کنفرانس خبری اوباما هم البته مانند برخی نشستهای خبری مشابه، خبرنگارانی که فرصت طرح سوال خود را نیافته بودند، معترض بودند.
فارس