آیا مجلس استیضاح شهردار را غیرممکن کرد؟
به گزارش هورنیوز، در حالی که با مخالفتها با شهردار تهران این روزها با توجه به تخلفات اعلام شده توسط شورای شهر بالا گرفته است و یکی از اعضای مجمع تشخیص مصلت نظام از قوه قضائیه خواسته است تا به ماجرا ورود کند، در مجلس اصلاحیه جدیدی تصویب شد که میتواند قدرت شوراهای شهر برای کنترل شهردار را بیش از پیش کاهش دهد. مساله ای که با توجه به انتخابی بودن نمایندگان شورای شهر و وظیفه ذاتی شان در زمینه نظارت و کنترل شهردار نگران کننده به نظر میرسد.
وکلای ملت در جریان اصلاح قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، رای به تغییر دو تبصره از ماده ۸۲ این قانون دادند. این اصلاحات مربوط به رای عدم اعتماد به شهردار و همچنین تعیین تکلیف برای فاصله تمام شدن خدمت یا عزل شهردار قبلی و تعیین شهردار جدید بوده است.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی ماده ۸۹ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران را در جلسه علنی روز سهشنبه ۱۷ آذر اصلاح کردند.
بر این اساس تبصره یک این ماده بدین شرح اصلاح شد که در فاصله صدور رأی عدم اعتماد به شهردار و یا پذیرش استعفا و یا خاتمه خدمت شهردار تا انتخاب فرد جدید که نباید پیش از سه ماه به طول انجامد یکی از معاونان شهردار یا کارکنان رسمی یا ثابت شهرداری با انتخاب شورای شهر عهدهدار و مسئول اداره امور شهرداری میشود و چنانچه شورای اسلامی شهر حداکثر ظرف مدت سه ماه نتواند شهردار خود را انتخاب کند مرجع صدور حکم شهردار رأساً اقدام به معرفی و صدور حکم برای شهردار جدید میکند.
اما تبصره دوم این ماده مربوط به تعداد آراء لازم برای رای عدم اعتماد به شهردار است. نمایندگان تبصره ۲ ماده ۸۲ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران را اصلاح و مقرر کردند که با پیشنهاد حداقل دو سوم اعضای شورا درخواست رأی عدم اعتماد به شهردار به طور فوقالعاده قابل طرح در شورا باشد و در صورتی که با رأی سه چهارم کل اعضا در اولین جلسه شورا به تصویب برسد شهردار برکنار شده و شورا بلافاصله نسبت به انتخاب سرپرست شهرداری برابر این قانون اقدام کند.
یکی از سایتهای خبری شهر اصفهان در این زمینه نوشت: “در قانون قبلی رای دو سوم اعضاء شورای شهر برای عزل شهردار کافی بود که در قانون جدید این حدنصاب به سه چهارم افزایش پیدا کرده است. شاید بتوان گفت که ماجرای استیضاح سقائیان نژاد در این تصمیم نمایندگان بی تاثیر نبوده است، استیضاحی که اگر می خواست با قانون جدید انجام شود، به احتمال قریب به یقین هیچگاه رای نمی آورد.”