تغذیه/ تکنیک هایی برای فرار از مصرف قند و شکر
نوشابه در بین ایرانیان پرطرفدارترین نوشیدنی به شمار میرود و کنار گذاشتن آن از وعدههای غذایی غیرممکن به نظر میرسد. این در حالی است که با ورود و عرضهی انواع نوشابههای رژیمیو بدون قند، معدود افرادی هم که از ترس جانشان از خیر مصرف نوشابه گذشته بودند، دوباره به سمت این نوشیدنی مخرب جذب شدهاند. مطمئناً شما هم در اینکه مصرف انواع نوشابهها عوارض سوئی بر بدن دارد، شکی ندارید ولی اغلب، این طعم نوشابه است که بر ترس از بروز عوارض آن غلبه میکند. آمار نشان میدهد که سرانه مصرف قند و شکر در کشور ما نسبت به وضعیت جهانی، بسیار بالاست، بهطوری که برآورد میشود هر ایرانی بهطور متوسط سالانه مقدار ۲۹ تا ۳۰ کیلوگرم قند و شکر مصرف میکند که از میانگین جهانی که حدود ۱۹ تا ۲۰ کیلوگرم است، به مراتب بیشتر است. دکتر پیام فرحبخش، متخصص تغذیه با بیان اینکه سالانه میلیونها نفر در دنیا بر اثر بیماریهای قلبی و عروقی جان خود را از دست میدهند، گفت: ۹ میلیون نفر از این افراد به علت فشار خون میمیرند که علت اصلی فشار خون نیز مصرف نمک و شکر است.
چقدر در روز قند بخوریم؟
ما ایرانیها دوست داریم کاممان شیرین باشد و هنوز عادت نکردهایم که تلخی چای را تحمل کنیم. اما واقعیت این است که تلخی شروع به نوشیدن چای تلخ، به مراتب کمتر از ادامه دادن آن است و اگر چند روز اول را تحمل کنیم، روزهای بعد، نوشیدن آن به مراتب راحتتر خواهد شد. حذف کردن قند و شکر از کنار چای و سایر نوشیدنیها، پس از سالها عادت، کار نسبتا مشکلی است، اما با وجود این همه تاثیرات سوءاستفاده از قند و شکر، ضروری است که ذائقه خود را با کمیصبر تغییر داده و ضمن کاهش عادت به شیرین خوری؛ به جای شیرینیهای مصنوعی از قندهای طبیعی مثل خرما، انواع قند طعمدار خرما، توت، عسل طبیعی، عسل خرما، قند مایع خرما، شکر سرخ و سایر شیرینیهای طبیعی استفاده شود که نه تنها مضر نبوده بلکه هر یک دارای فوائد خاص خود نیز میباشند.
از لحاظ شیمیایی میان این دو فرق زیادی وجود ندارد. هردوی آنها حاوی ساکاروز هستند. قند در صنعت به صورت فشرده درآمده و شکر به صورت پودر شده است. درست مانند خاک قند و شکر که هیچ تفاوتی با هم ندارند. اما درباره انواع قند از نظر بهداشت مواد غذایی، قند های خردشده کارخانه ای بهتر از کله قندهای خردشده غیرکارخانه ای هستند. مگر اینکه فرد کله قند را از کارخانه خریداری کرده و خود در منزل آن را خرد کند. در غیراین صورت ممکن است فردی که این کله قندها را خرد میکند، ابزار یا دستانش آلوده باشد و این آلودگی را به قند ها انتقال دهد.
متأسفانه نوشابه در بین ایرانیان پرطرفدارترین نوشیدنی به شمار میرود و کنار گذاشتن آنها از وعدههای غذایی غیرممکن به نظر میرسد. این در حالی است که با ورود و عرضهی انواع نوشابههای رژیمیو بدون قند، معدود افرادی هم که از ترس جانشان از خیر مصرف نوشابه گذشته بودند، دوباره به سمت این نوشیدنی مخرب جذب شدهاند. ماده شیمیایی جدیدا در نوشابههای رژیمیبه عنوان جانشین قند به کار میرود و بیش از ۹۰ عارضه جانبی دارد که از جمله میتوان به اعتیاد تومور مغزی، معلولیت جنین، دیابت، عدم تعادل حسی و بروز حملههای صرع اشاره کرد.
یک چهارم مصرف سالانه نوشیدنیها را انواع سودا تشکیل میدهد. امروزه مقدار متوسط مصرف نوشابههای غیرالکلی و گازدار (سودا) بسیار بالاست.
هر قوطی نوشابه گازدار سرشار از شکر، کالری و رنگهای مصنوعی است. این حجم شکر، کالری و مواد افزودنی مضر در یک محصول که هیچ ارزش غذایی ندارد، بسیار نگرانکننده است. زنگ خطر اصلی زمانی به صدا در میآید که نوجوانان و کودکان، از مصرفکنندههای اصلی این نوشیدنیها هستند.
رعایت اعتدال، مهمترین اصل
وی افزود: از آنجا که مصرف مواد قندی و شیرین سطح هورمون سروتونین مغز را بالا میبرد و باعث میشود که افراد به آرامش برسند، لذا آنها به هنگام استرس، تنش روحی و عصبی بودن به خوردن این مواد روی میآورند. که متاسفانه این وضعیت وزن آنها را بالا برده و آنها را در معرض بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت قرار میدهد. فرح بخش توصیه داشت: در صورتی که افراد به استرس دچار میشوند بهتر است مشکل خود را با مصرف داروهای ضد استرس یا مراجعه به مشاورههای روانشناسی و روانپزشکی مهار کنند. همچنین بهتر است به جای مصرف مواد قندی به سراغ سبزیجات غیر نشاستهای نظیر کاهو، کلم، هویج، خیار، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، قارچ، کرفس و سبزی خوردن بروند.