از ملک تا ملکوت

طبق اخبار واصله ، هما روستا که مدت ها با بیماری سرطان دست و پنجه نرم می کرد ، برای درمان به آمریکا رفته بود ولی معالجات او بی ثمر ماند و این هنرمند روز چهارم مهرماه همزمان با سالروز تولدش از دنیا رفت.
هما روستا دقیقا مصادف با هفته دفاع مقدس جان به جان آفرین سپرد . و چه بسا ، این نشانه به معنای قبولی اجر بی حساب ایشان نزد خالق منان از بابت خلق ماندگار او در بازی فیلم ارزشی دفاع مقدسی «از کرخه تا راین» باشد . اجرکم عندالله .
به همین مناسبت ، نگارنده مترصد است نقش سربازان هنری را در ماندگار سازی حماسه دفاع مقدس در مداقه ی نقد برده و بی تردید اهمیت قدسی بودن امر دفاع را از این زاویه ٬ یعنی از دریچه هنر مورد ارزیابی قرار دهیم.
حالا ما با این سوال مواجه ایم، آیا نظام ارزشی حاکم بر دفاع مقدس، می تواند از این رهگذر در تجلیل شادروان « هما روستا » بکوشد و او را مانند یک سرباز فداکار که بخشی از معماری هویت دفاع مقدس را برعهده داشته ٬ تلقی نماید!؟
در خاتمه بخشی از خدمات این سرباز فداکار لشکر هنر را با این هدف بر می شمارم تا این فهم فرهیخته را ٬ همگانی سازیم که گستره ی فرهنگ مقاومت از ملک تا ملکوت است.
هما روستا که دارای مدرک فوق لیسانس از دانشکده هنرهای دراماتیک بخارست رومانی بود با حضور در فیلم «دیوار شیشهای» به کارگردانی ساموئل خاچیکیان در سال ۱۳۵۰ فعالیت سینمایی خود را آغاز کرد.
در ۱۳۵۱، هما روستا که در دانشکده هنرهای دراماتیک مشغول تدریس بود، نمایش «باغ وحش شیشهای» تنسی ویلیامز را با بازی دانشجویان آن دانشکده کارگردانی نمود.
پس از انقلاب و در سال ۱۳۶۵، هما روستا در فیلم «گزارش یک قتل» به کارگردانی محمدعلی نجفی ایفای نقش نمود. در سال ۱۳۶۶ در فیلم «پرنده کوچک خوشبختی» پوران درخشنده بازی کرد و نامزد دریافت لوح زرین بهترین بازیگر نقش اول زن از ششمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم فجر در همان سال گردید.
در ۱۳۶۸ در فیلم «تمام وسوسههای زمین» به کارگردانی حمید سمندریان ظاهر شد و نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از هشتمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر گردید.
در ۱۳۶۹، جایزه بهترین بازیگر زن را از جشنواره فرهنگی و هنری روستا به خاطر بازی در فیلم «ملک خاتون» به کارگردانی حسن محمدزاده دریافت نمود.
بازی مرحوم هما روستا در فیلم سینمایی “از کرخه تا راین” یکی از بهترین کارهای او بود. در این فیلم ، هما روستا، میزبان برادر جانبازش در آلمان بود که برای معالجه به آن کشور رفته بود ولی معالجات موثر واقع نشد و برادرش به دلیل سرطان درگذشت. این بار ، این داستان برای خود هما روستا ، اما در زندگی واقعی تکرار شد و او که برای معالجه سرطانش به آمریکا رفته بود، در آنجا دار فانی را وداع گفت؛ روحش شاد.
عبدالرحمن نیک سرشت