شوراى شهر اهواز،از واقع گرایى تا آرمانخواهى

دوشنبه ۱۶ شهریور ماه سال ۱۳۹۴ صحن علنى شوراى شهر اهواز بسیار دیدنى بود. که در نتیجه آن انتخاب ریاست شورای شهر اهواز به تعویق افتاد
این مهم در حالى صورت پذیرفت که از قرار معلوم با اصرار فرماندار، تصمیم بر این بود که انتخاب سومین رییس شورای شهر اهواز در صحن علنی ، در موعد مقرر قانونى انجام پذیرد.
اما اراده جمعى مبنی بر به تعویق افتادن رای گیری ، قوى تر از اراده فرماندار شهر بود .
بازخوانى اتفاقات این جلسه از حیث کنش سیاسى ، از این رو حائزاهمیت است که در آنالیز توسعه رفتارى در کار شورایى ، تجربه اى دیگر رقم مى خورد و به عنوان یک کارکرد ماندگار چراغ راه آیندگان خواهد بود.

جلسه بابیانات دکترجمشید سلحشور وارد دستور کار گردید.
وقتى فرماندار اهواز وارد صحن علنى شد حاضرین در جلسه هجده نفر بودند.
سعادت نیا ریس شوراى شهر نطق معلومى از وقایع یک ساله دروان ریاستش را اینچنبن توصیف کردند.
ناهماهنگی هاى زیادى داشتیم ولی رفته رفته فضا تلطیف گردید.دراین دروه یکسال هماهنگی های خوبی با فرمانداری اهواز داشتیم.

بعد از سعادت نیا ، مهندس حسین حیدرى دیگر عضو شورا، که تبحر خاصى در بیان حقوقى قوانین مربوط به مدیریت شهرى دارد ضمن یک مقدمه چینى کوتاه ، سریع سر اصل مطلب آمد.

حسین حیدری دومین سخنران: تعاملات خوب و سازنده ای با فرمانداری داشتیم. دوره ى قبل با تاخیر رئیس شوراى شهر را انتخاب کردیم و بیست روز تاخیر داشتیم.۵ مهر نود سه هیأت رئیسه روی کار آمد و تا هنوز هم مهلت یک ساله تمام نشده است پس این انتخابات به نظر من غیر قانونی است.
حسین حیدرى ادله ى حقوقى ، تعویق انتخابات را ارائه کرد و با سخنان ایشان مشخص شد، فراکسیون حامى نامزدى “رضوى ” زیاد مایل نیستند امروز، روز انتخابات باشد.

واما بعد،
جانعلی خورشیدی ، به عنوان سخنران سوم گفت :ما بدنبال وحدت و حفظ قداست شورا هستیم و به همین دلیل نیز به دنبال کم کردن کاندیداهاى ریاست شورا مى باشیم و چنانچه فرماندار اهواز موافقت فرمایند انتخابات به تعویق بیافتد.
در همین حین علی ناصری و هوشنگ شیر مردی، به گونه اى مطالب خود رابیان نمودند.که تقریبا در راستاى به تعویق افتادن جلسه ،از آن استنباط گردیده مى شد

فرماندار اهواز: سخنران چهارم
وقتی وارد صحن علنى شوراى شهر شدم و قریب اکثریت اعضا شورا را دیدم خوشحال شدم.ایشان افزود شروع به کار هیأت رئیسه یکسال است . اما قانون منعی برای برگزاری سر موعد مقرر آن را ندارد.دوستان دنبال عقب افتادن انتخابات نباشند.به تعویق افتادن انتخابات به مصلحت شهر نیست.

در واقع منطق حقوقى فرماندار تلویحاً در رد پاسخ به أدله اى بود که حسین حیدرى در بیان آن مى کوشید،مهندس ارزانى معتقد بود سرموعد برگزارنشدن انتخابات هیات رئیسه ،خلاف قانون است که مقصر آن تعلل و اهمالى است که از طرف شوراى شهر اهواز صورت گرفت.
طرح به تعویق افتادن انتخابات ، که از طرف شیرمردى پیشنهاد شده بود عاقبت با سیزده رای به تصویب رسید.
بدین ترتیب جلسه پایان یافت و انتخابات رییس شورا به هفته بعد موکول گردید.

نگارنده چون خود شاهد جلسه ى علنى شوراى شهر اهواز بود ، به این آنالیز سیاسى رسیده است که تیتروار و مکفى به بیان آن مبادرت مى ورزد.

اول : فرماندار از فوق سیاسى بودن کار شورایى در حوزه ى ماموریت اش بسیار ناخرسند است . زیرا وقتى که در مذمت تعلل ، اهمال، و سیاسى کارى در قبال تصمیم گیرى هاى مهم در شورا سخن مى گفت با تذکر قانونى متمسک به بهره مندى ازحقوق آن ، توسط جانعلى خورشیدى مواجه شد، ارزانى وقتى به تجربه ى غیر قانونى عدم حضور سازماندهى شده ى عمدى{ آبستراکسیون} برخى أز اعضاى شوراى شهر، در جهت از رسمیت انداختن جلسه هاى سال گذشته اشاره نمود، با اعتراض قاطعانه جانعلى خورشیدى مواجه گردید، این رخداد، موضوع ساده و پیش پاى افتاده اى نیست که ما تحلیل گران سیاسى از آن سرسرى بگذریم ، یعنى مواجهه حقوقى حیدرى و موضع گیرى قاطعانه جانعلى خورشیدى در مقابل نماینده ى صاحب الاختیار وزارت کشور، آرى آن هنگام که خورشیدى که خود در سال قبل از مخالفان آبستراکسیون بود و به شهادت فرماندار حیدرى خود موافق برگزارى انتخابات سر موعد مقرر بودند که ارزانى با عصبانیت خطاب به حیدرى گفته بود “” مى خواهید فیلم هاى پارسال را نشان بدهم”” که حیدرى هم نیز در عوض او را با پاسخ حقوقى محکمه پسندانه اى مبنى بر این که “” چنانچه شورا ، در سال گذشته خلاف قانون، سر موعد مقرر انتخابات هیات رئیسه را برگزار نکرد پس چرا شما قاطعانه وظیفه ات را انجام نداده اى ؟ مواجهه کرد!
به هرحال ، اعضاى شوراى شهر با سیزده رأى موافقى که به تعویق برگزارى انتخابات هیات رئیسه دادند در واقع نشان دادند از استقلال اختیارات خود درست یا غلط کارى نداریم توانستند در مقابل اختیارات حاکمیتى بخش دولتى دفاع کنند.

دوم: به تعویق افتادن یک هفته اى برگزارى انتخابات هیات رئیسه، پیام هاى مهمى در بردارد، این که زمان خریدن توسط رهبران فراکسیونى به چه منظورى است و براى آنان ، چقدر مهم است که حاضر شدند بر سر آن، با نماینده دولت به رویارویى حقوقى برخیزند.

سوم: آیا این اتفاق جدید را مى توانیم به پدیدارى یک روند عقلانیت گرا ، تعبیر کنیم.

چهارم:همانگونه که فرماندار اهواز در پاسخ به جانعلى خورشیدى مبنى بر مزیت کمتر کردن گزینه هاى نامزدى انتخاباتى معتقد بود که تکثر نامزدهاى انتخاباتى کاملاً یک حرکت دموکراتیک و در رابطه با کار شورایى درست برآورد مى شود،آیا سیر عقلانیت گرایى در شوراى شهر اهواز لاجرم ملزم به تبعیت از کدام الگو مى شود.نظر سیاسى خورشیدى و ساپورت راهبردى شیرمردى با چاشنى حقوقى حیدرى، یا رأى و ارائه تدبیر ارزانى! ؟

پنجم: جریان مصصم ، آرمانگرا و غیر پیچیده فراکسیون حامى نامزدى رضوى ، آیا مى تواند نسبت کنش طبقه بندى شده ى سایر فراکسیون هاى حرفه اى واقعگراى سیاسى موفق از میدان مبارزه پیروز بیرون شود!؟

ششم:در نهایت ما شاهد اتحاد و ائتلاف بیشتر بین نیروهاى آرمانگرا خواهیم بود یا واقع گراى شورا ؟

هفتم:از همه مهمتر آیا اعتقاد تلویحى ارزانى درمورد عدم به گرانیگاه رسیدن کار شورایى در کلانشهر اهواز به کرسى مى نشیىند .

عبدالرحمن نیک سرشت مدرس دانشگاه

https://hoorkhabar.ir/581657کپی شد!
108
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.