چه زمانی اهواز صاحب سرای محلات می شود؟
فرهنگ از موضوعات مهم، اساسی و کلیدی هر جامعه ای است و اهمیت فعالیت های فرهنگی و توسعه آنها بر کسی پوشیده نیست. فرهنگ پیوندی ناگسستنی با موضوعات اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی دارد و توجه ویژه به این مقوله مهمترین راهکار برای کاهش مشکلات اجتماعی است، اما در راستای توجه به توسعه فرهنگ در جامعه، ایجاد و راه اندازی زیرساخت های فرهنگی جزو ملزومات لاینفک این مقوله هستند به گونه ای که کمبود مراکز فرهنگی، تفریحی در شهر و ضعف فعالیت های فرهنگی اجتماعی در بروز آسیب های اجتماعی نقش تاثیرگذاری دارند .
مشارکت شهروندان راهی برای کاهش آسیب های اجتماعی
یک استاد دانشگاه، در این رابطه اظهار کرد: توجه مدیران به توسعه فعالیت های فرهنگی و اجتماعی و مشارکت مردم راهکاری برای کاهش بسیاری از مشکلات اجتماعی و آسیب های وارده به جوانان است.
علی بنی سعید، با اشاره به کمبود مراکز فرهنگی، تفریحی در شهر و ضعف فعالیتهای فرهنگی اجتماعی در مراکز موجود، گفت: اهمیت مقابله با آسیب های اجتماعی به گونه ای است که در زمینه کاهش و مقابله با آنها هیچ سازمانی به تنهایی نمی تواند اقدامات موفقیت آمیزی انجام دهد بنابراین همکاری و تعامل بین سازمان ها و نهادهای مختلف برای کاهش آسیب های اجتماعی در شهرها ضروری است.
وی با اشاره به نقش شهرداری در این راستا بیان کرد: شهرداری یکی از نهادهایی است که با استفاده از ظرفیت های خود می تواند گام های موثری در راه کاهش آسیب های اجتماعی بر دارد به گونه ای که این سازمان به سبب برخورداری از فضاهای عمومی مانند بوستان ها، ورزشگاه ها، فرهنگسراها و نظایر آن می تواند اوقات فراغت جوانان را به بهترین نحو ممکن پر کند و مانع از شکل گیری مسئله شود.
اهواز شهری با کمبود زیرساخت های فرهنگی
حجت السلام کاظم سواری عضو شورای شهر اهواز، نیز افزود: یکی از شاخصه های مهم در رشد و توسعه فرهنگی هر جامعه ای، وجود زیرساخت های لازم آن بخش است که متاسفانه در شهر اهواز زیر ساخت های فرهنگی مناسبی همچون، فرهنگسرا، سرای محله، مسجد و مجموعه های فرهنگی ورزشی ساخته نشده است.
وی با اشاره به رویکرد شورای شهر اهواز در توجه به فعالیت های فرهنگی و تامین زیرساخت های مورد نیاز، تصریح کرد: با توجه به کمبودهایی که در این بخش احساس می شود، شهرداری اهواز با حمایت شورای شهر در صدد انجام فعالیت های تاثیرگذاری در حوزه فرهنگ است.
سواری، ادامه داد: در این راستا بخشی از اعتبارات شهرداری برای ساخت مجموعه های فرهنگی از جمله فرهنگسرا و سرای محله اختصاص یافته است.
وی اضافه کرد: اگرچه تامین زیرساخت های فرهنگی نیازمند مشارکت همه نهادهای فرهنگی و اجتماعی است، اما شهرداری با توجه به ظرفیت هایی که در این بخش دارد می تواند نقش موثری در این مقوله ایفا کند.
امیر آهن جان معاون فرهنگی و اموراجتماعی شهرداری اهواز، در این باره بیان کرد: حوزه فرهنگی در شهر اهواز با مشکلات بسیاری روبرو است که برای رفع این مشکلات نیازمند تلاش همه نهادهای فرهنگی هستیم.
وی با اشاره به فعالیت های معاونت فرهنگی شهرداری اذعان داشت: برنامه ریزی در جهت توانمندسازی فرهنگی و اجتماعی شهروندان به منظور رساندن سرانه های فرهنگی و اجتماعی به حد استاندارد، برگزاری جشن ها ومراسم مختلف در مناسبت های ملی ومذهبی، انتقال آموزش های شهروندی به کودکان ونوجوانان در قالب طرح های مختلف، توانمند سازی و ترغیب جوانان و نوجوانان در عرصه مشارکت در فعالیت های فرهنگی و اجتماعی و… از جمله این فعالیت هاست.
آهن جان، در خصوص نیاز شهر اهواز به فضاهای فرهنگی گفت: در شهر تهران ۳۷۴ محله و به تبع آن ۳۷۴ سرای محله ساخته شده است ولی در شهر اهواز با ۱۱۴ محله به شدت کمبود فرهنگسرا و سرای محله احداث می شود که درصددیم گام های اساسی در این راستا برداشته شود.
سرای محله فرصتی برای توسعه فرهنگی
خرداد ماه سال ۹۱ بود که نخستین سرای محله کلانشهر اهواز در کوی آل صافی واقع در منطقه هفت اهواز راه اندازی شد و مرداد ماه امسال پس از گذشت سه سال کلنگ ساخت هفتمین سرای محله در کوی فرهنگیان به زمین زده شد تا گامی باشد برای تامین زیرساخت های مورد نیاز فرهنگ.
سرای محله، مجتمعی فرهنگی و آموزشی است که انجام کارهای فرهنگی، آموزش های شهروندی و برگزاری کلاس های مختلف آموزشی در کارکرد آن تعریف شده است.
معاون فنی و عمرانی شهرداری اهواز در این باره عنوان کرد: توسعه فعالیت های فرهنگی و زیرساخت های فرهنگی در سطح مناطق از برنامه های شهرداری و اعضای دوره چهارم شورای اسلامی شهر اهواز است.
محمد صفری، با بیان این که سرای محله یکی از این فعالیت هاست که در محله ها و مناطق مختلف درحال احداث می باشد، ابراز کرد: این پروژه ها با کاربری فرهنگی و اجتماعی به منظور ارائه خدمات فرهنگی و آموزشی و تحقق برنامه ریزی های بلند مدت در امر توسعه پایدار شهر و برخورداری شهروندان از فضاهای فرهنگی مورد نیاز احداث می شوند.
معاون فنی و عمرانی شهرداری اهواز، تاکید کرد: در این پروژه ها بخش های مختلفی از جمله خانه سلامت، خانه پزشک، اتاق کودک و نگهداری کودکان، اتاق ورزش و فضاهای مختلف برای آموزش های شهروندی، فناوری های اطلاعات، کلاس های آموزشی کامپیوتر، فعالیت های فرهنگی، قرآنی و مذهبی و بخش های متنوع برای جوانان، نوجوانان و بزرگسالان پیش بینی شده است.
۴۰ میلیارد تومان اعتبار برای توسعه فرهنگ
سید خلف موسوی شهردار اهواز با اشاره به ضرورت گسترش فعالیت های فرهنگی گفت: سال گذشته در بخش فرهنگی و عمرانی حدود ۴۰ میلیارد تومان اعتبار هزینه شد که در سال جاری با رشد بودجه بیش از این رقم صرف می شود.
وی با بیان اینکه در این بخش ساخت و توسعه سرای محله در نقاط مختلف شهر اهواز مد نظر قرار گرفته افزود: ساخت سرای محله بیشترین اقدام عمرانی در حوزه فرهنگی بوده که در دوره چهارم شورا، از سوی شهرداری اهواز اجرایی شده است.
به گفته شهردار اهواز، عملیات ساخت سراهای محله در مناطق یک، دو، سه، چهار، شش و هفت اهواز کلید زده شده و به زودی تمام مناطق هشتگانه شهرداری اهواز دارای این مجتمع ها و مکان های فرهنگی خواهند بود.
موسوی تصریح کرد: این سرا، فرصتی برای پر کردن اوقات فراغت و جهت دادن به سمت مطالبات مردمی در حوزه فرهنگ و اجتماعی است.
وی با بیان اینکه درصدد هستیم که با توجه به ضرورت گسترش فعالیت های فرهنگی در سطح شهر، هر محله یک سرای محله داشته باشد؛ خاطر نشان کرد: فعالیت های فرهنگی و ایجاد زیرساخت های این حوزه را با ساخت و توسعه مکان های فرهنگی از جمله سراهای محله آغاز کرده ایم.
بنی سعید جامعه شناس خوزستانی، با اشاره به اهمیت زیربناهای فرهنگی اظهار کرد: ایجاد فرهنگسرا و سرای محله اگرچه اقدام بسیار ارزنده ای است اما امکانات فرهنگی، آموزشی و ورزشی دربرخی از نقاط شهر باید رایگان باشد.
وی تصریح کرد: در مناطق جنوبی و حاشیه ای مردم به لحاظ فقر اقتصادی نمی توانند فرزندان خود را در این مکانها ثبت نام کنند هرچند شهریه ها اندک و جزئی باشد.
این استاد دانشگاه، در پاسخ به این سئوال که سرای محله چه تاثیری می تواند در شهرها داشته باشد، می گوید: به طور قطع تشکیل مجموعه هایی با عنوان سرای محله در مناطق بر اساس ضوابط محله ای میتواند مشارکت مردم در امور فرهنگی و اجتماعی را به همراه داشته باشد. اما برای اجرای این موضوع شهرداری بهعنوان متولی اصلی اداره شهر، باید امکانات لازم را برای محقق شدن این امر مهیا کند.
سرای محله پایان راه نیست
ساخت سرای محله در مناطق مختلف شهری اهواز به عنوان گامی در راستای توسعه زیرساخت های فرهنگی و رشد و توسعه مقوله فرهنگ در این کلانشهر به شمار می رود اما این پایان ماجرا نیست! علی رغم اینکه کلانشهر اهواز همچنان جای خالی مراکز فرهنگی را در خود احساس می کند، اجرای کارکرد اصلی این سراها و بهره برداری مطلوب از آنها خود نیازمند توجه است. امید که با حمایت همه نهادهای فرهنگی و اجتماعی روزی در کلانشهر اهواز را شاهد باشیم که مکان های فرهنگی با رشدی متوازن در دسترس همگان قرار گیرد.
معصومه صالحی