لاریجانی : به همه مطالباتمان در برجام نرسیدیم

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم گرامیداشت روز خبرنگار و تجلیل از خبرنگاران پارلمانی در محل کمیسیون تلفیق گفت: وضعیت فعلی کشور را باید با دوران پایانی جنگ ۸ ساله مقایسه کرد.
وی اظهار داشت: مسئله ای مانند مذاکرات پس از جنگ در دوران انقلاب کمتر داشته ایم.
لاریجانی ادامه داد: بعد از انقلاب مسائل و مشکلات زیادی مانند جنگ و تحریم ها فراروی ملت ایران وجود داشت و اگر بخواهیم موقف فعلی را با دوره ای از انقلاب مقایسه کنیم باید آن را با دوران اواخر جنگ مقایسه کنیم.
وی تاکید کرد: قطعنامه ۵۹۸ چنین موقفی بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: پس از انقلاب ما مسائل زیادی داشتیم، اما زندگی ما پس از انقلاب همیشه با این موضوعات عجین بوده است.
وی تاکید کرد: باید وضعیت فعلی را با اواخر جنگ و صدور قطعنامه ۵۹۸ مقایسه کنیم. قطعنامه ۵۹۸ موضوع حساسی بود که جامعه از شرایطی به شرایط دیگر عبور کرد.
لاریجانی گفت: در مساله هسته ای توافقی که صورت گرفته در چنین گذری قرار دارد و جامعه ما از ۱۲ سال چالش وارد صحنه دیگری می شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با ناحق دانستن این چالش افزود: در صحنه بینالمللی بیرحمی زیادی است. مگر جنگ ۸ ساله علیه ایران جنگ حقی بود، جنگ علیه ایران، جنگ ناحقی بود و قطعنامه ۵۹۸ بعد از شرایط مختلف در جنگ فراز دیگری را برای انقلاب تعریف کرد.
وی اضافه کرد: در مساله هسته ای هم پس از ۱۲ سال چالش سنگین، ما به مقطعی جدید رسیدیم. این را باید درک کرد که وضعیت فعلی مقطع جدیدی است.
لاریجانی با طرح این سوال که آیا این مسیر درست طی شده است یا خیر، گفت: همیشه می شود این موضوع را تحلیل کرد، اما باید بدانیم طی این ۱۲ سال با دقت حرکت ما زیر ذرهبین بوده است، این طور نبوده که مقاطعی که با غرب تعاملاتی داریم و یا زمانی که ایستادگی می کردیم، یک کار سرسری بوده باشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: پشت هر مرحله ای از مذاکرات مدت ها فکر شده است. در این مقطع، یعنی در مقطع فعلی که ایران مذاکرات را جدیتر دنبال کرد، این اقدام از یک نگاه تاکتیکی صورت نگرفت، بلکه در جلسات مختلفی بحث شد که چرا ما باید پیشنهاد مذاکرات جدید را بپذیریم.
لاریجانی تصریح کرد: اینکه مذاکرات با چه چارچوبی پذیرفته شده و چگونه هدایت شود، مورد تحلیل و بررسی زیادی قرار گرفت. مجموعا در نظام تمام ابعاد آن مورد توجه قرار گرفت و تصمیم گرفتیم مذاکرات را از این مسیر ادامه دهیم.
وی با اشاره به فراز و فرودهای مذاکرات هسته ای گفت: اینطور نبود که مذاکرات با پیشنهادات سطحی و گفت و شنود راحت انجام شود، به نظر من در طول تاریخ پس از انقلاب مذاکرات هسته ای، جزء سخت ترین مذاکرات بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی مذاکرات هسته ای را بسیار پرتنش خواند و ادامه داد: بارها مذاکرات به کشور بازگشت، در مورد آن بحث و بررسی صورت گرفت و دوباره مذاکرات از سنخ دیگری پیگیری شد. اینطور نبود که جاده یکطرفه باشد.
لاریجانی افزود: مذاکرات هسته ای گفتگوی بسیار پرچالشی بود و آنچه امروز روی کاغذ می بینید، وجهی از آن است البته چارچوب های اصلی همین است.
وی با طرح این سوال که آیا توافق خاتمه کارها است، عنوان کرد: این توافق خاتمه یک دوره است، اما آغاز دوره ای پرمساله است. اینطور نیست که این مذاکرات حتی اگر در ایران تصویب شود، راه شوسه ای باشد، نه اینطور نیست، مسیر پس از مذاکرات، مسیری پرمساله خواهد بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: همان موجودات موذی که ۱۲ سال با ایران چالش داشتند، در مقابل این سند نیز رفتارهای موذیانه خواهند داشت.
لاریجانی اظهار کرد: جنجالی که الان در مساله پارچین ایجاد کردند، جنجالی واقعا تصنعی است و علت ایجاد آن تاثیرگذاری در تصمیم گیری صحنه بین الملل است و حل دغدغههای خودشان در آمریکا.
وی اضافه کرد: به هر حال پارچین منطقه مهمی است. اینکه در پارچین رفت و آمدهایی وجود دارد، آن را وصل کنند به داخل پادگان و سر و صدا راه بیاندازند، امری طبیعی نیست و داستانی است که می خواهند تاثیر بگذارند.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تردیدی وجود ندارد که رژیم صهیونیستی از این مذاکرات بسیار ناراحت است و بنا دارد در این راستا پول هایی نیز خرج کند.
لاریجانی گفت: ما باید کاملا وقوف داشته باشیم که مسیر پس از مذاکرات، مسیری جدید با چالش های نو است که باید ابعاد آن را مورد توجه قرار داد.
وی با تاکید بر اینکه باید سند برجام را خوب بفهمیم، عنوان کرد: باید در تبیین برجام با صداقت عمل کنیم. تبعا در این سند داد و ستد رخ داده است و کسی نمی گوید که به حداکثر موضوعات مورد نظر خود در این سند دست یافته ایم.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در سند برجام نکات اصلی مورد نظر ایران حفظ شده است که اول حفظ غنی سازی و دوم برداشته شدن تحریم ها است که تبعا حواشی دارد.
لاریجانی با بیان اینکه سوال برخی این است که آیا می توان پس از توافق به غنی سازی ادامه داد؟ گفت: این اولین باری است که کشورهای گردن کلفت در جهان پذیرفته اند که ایران غنی سازی داشته باشد. البته یک مقدار سطح غنی سازی محدود شده است که این موضوع نیز پیچیدگی هایی دارد که آیا ما امروز با مجموع مختصات فنی که در اختیار داریم این حد غنی سازی برای ما فشاری جهت ایجاد محدودیت است.
وی ادامه داد: نمی خواهم بحث را باز کنم اما می دانم برای ایران این موضوع تبعات ضرر آمیزی ندارد. ما غنی سازی را در ایران تثبیت کردیم، همان کشورهایی که می خواستند پیچ و مهره های غنی سازی را بردارند، همان ها می گویند ما نتوانستیم از دست یابی ایران به فناوری هسته ای جلوگیری کنیم.
لاریجانی توافق را دستاوردی مهم برای ایران خواند و گفت: ما باید قدر کاری که کرده ایم را بدانیم. همیشه در این شرایط نمی مانیم. در همین سند آمده که پس از یک مدتی ایران به سمت صنعتی شدن می رود و اینکه چرا ما این مدت زمان محدودیت را پذیرفته ایم نیز دقت نظر فنی در آن وجود دارد. فکر می کنم در این موضوع ایران ورودی قوی داشت.
رئیس مجلس شورای اسلامی در خصوص برداشته شدن تحریم های اقتصادی گفت: برداشته شدن تحریم های اقتصادی در سند و قطعنامه آمده است. البته در برخی موارد لغو می شود اما در برخی موضوعات کشورها توانمندی بر لغو نداشتند و گفته اند متوقف می شود که این موضوع قابل درک است.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: سوال دیگری که مطرح است این است که آیا لغو تحریم ها محقق خواهد شد؟
وی با اشاره به اینکه بسیاری از سندها روی کاغذ میآید اما در عمل به درستی جلو نمیرود، گفت: باید هم بسترهای لازم برای اجرا را فراهم کنیم و هم تلاش کنیم که به درستی اجرا شوند؛ برای آینده باید مسیرهای مناسب برای ورود به سرمایهگذاری فناورانه فراهم شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به مذاکرات اخیر و جلساتی که پیرامون آن در مجلس برگزار شده است، گفت: در مذاکرات مختلفی که هم دولت و هم مجلس داشته، درباره این مساله بحث کردیم که در آینده مسیری را هموار کنیم که سمت و سوی اقتصادی داشته باشد؛ بخصوص از ظرفیت نیروی انسانی استفاده بهینهای داشته باشیم و مدیران اجرایی، هدفهای دور را ببینند.
لاریجانی با اشاره به اینکه یک بیماری مهم در سیستم دیوانی کشور داریم، افزود: سیستم دیوانی کشور بسیار حجیم است، با این وضع نمیتوان امید زیادی به سرمایهگذاری داشت، بلکه باید چابکسازی را سرلوحه کار کشور قرار دهیم، این یک پوستاندازی در سیستم کشور است.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه پرسنل ما باید از یک رفتار به رفتار دیگری رو بیاورند، خاطرنشان کرد: حتما عدهای با این مساله مخالف هستند اما باید دید که آیا این مساله خوب است که ۹۰ درصد بودجه یک سال کشور صرف هزینههای جاری شود و هیچ تحرکی در کارهای عمرانی صورت نگیرد؟ باید در کارهای عمرانی و تولیدی، تحرک داشته باشیم.
وی گفت: علاقهمندی وجود دارد که مجلس ورود کرده و استخدامهای جدید ایجاد کند؛ با این کار، بار کشتی این کشور را زیاد میکنیم، در حالی که باید به فهم مشترک برسیم که چگونه این سرمایه را به سمت سرمایههای فناور سوق دهیم.
لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مسائل منطقهای گفت: در شرایط فعلی با مسائل مختلفی در منطقه مواجه هستیم، گرفتار پدیده ناشیگری غربیها در منطقه شدهایم؛ نشستهایی که غرب برای بحران سوریه برگزار میکند، نشان میدهد که تیزهوشی برای حل مساله سوریه وجود ندارد؛ از یکسو میگویند با داعش و النصره درگیر هستیم، اما از طرف دیگر، دیگران را میکوبند تا گروههای داعش و النصره را؛ این چه جور مبارزهای است که غرب پیش گرفته است؟
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: اگر آمریکا فکر میکند که میتواند با این شیوهها سوریه را به لیبی جدید تبدیل کند، امکانپذیر نیست؛ این امر به نفع آنها هم نخواهد بود چون آسیب جدی به دنبال خواهد داشت.
وی افزود: چنین وضعی را در یمن هم میبینیم که به بهانه حمایت از یک رئیسجمهور ورشکسته، دست به جنگ میزنند و میگویند میخواهیم با یک گروه تروریستی مبارزه کنیم، اما اینها با دست خود، جریان تروریستی را در منطقه نشر میدهند.
لاریجانی ادامه داد: تجربه ما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نشان داده که در جریان این اقدامات غرب، همواره یک گروه تروریستی جدید خلق شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران یک کشور مسئولیت است و درک آن از مسائل منطقه ملموس بوده، گفت: شرایط از نظر ما بسیار حساس بوده و با امنیت ملی و سرنوشت مسلمانان در منطقه مواجه است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مسائل داخلی کشور، خاطرنشان کرد: اگر یک کشور چالش بینالمللی را از یک مرحله وارد مرحله دیگری کرده است، برای مواجهه با مرحله جدید، به وفاق در داخل به طور جدی نیاز دارد.
رئیس قوه مقننه افزود: رسانهها دعواهای کوچک در یک کشور مردمسالار را گاهی آنقدر بزرگ میکنند که مسائل مهمتر همچون موضوعات اقتصادی و فرهنگی دیده نمیشود.
لاریجانی گفت: امروز وظیفه سیاسی ما بیش از هر زمان دیگر، ایجاد وفاق ملی است که رسانهها باید جامعه را به آن ترغیب کنند.
وی تصریح کرد: انتخابات پیشرو هم چالشهای خود را دارد اما مساله ملی را باید به مسائل دیگر سبقت داد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: سلیقه یا رنگ سیاسی رسانهها اشکال نیست، بلکه مسائل سیاسی باید ورای رنگهای سیاسی دیده شود، این یک بلوغ سیاسی برای جامعه محسوب شده و کمبود فکری نیست.
لاریجانی ادامه داد: شاید ۹۰ درصد مسائل مهم ما، ورای رنگهای سیاسی باشد و تنها ۱۰ درصد آن مسابقه سیاسی جناحها باشد که نباید این ۱۰ درصد را بزرگ کرد.
وی با اشاره به اهمیت مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: کارآفرینی مساله مهمی است، اگر ذهن جامعه را به آن ترغیب نکنیم، حتی کار تولیدی هم بکنیم، اقدام مهمی صورت نگرفته است.
رئیس قوه مقننه همچنین با اشاره به اینکه گاهی شاهد هستیم که نسبت به برخی مسائل در کشور با ظن و گمان برخورد میشود، گفت: گاهی یک مساله را به یک سناریو تبدیل میکنند که از آن نان بخورند؛ نان را تفت داده و برای خود بازار درست کنند. اما ما درگیریهای چندوجهی داریم و لازم نیست نسبت به رفتارهای هم تا این حد دچار ظن باشیم؛ تلخیهایی که به جامعه منتقل می شود، روح جامعه را منقبض میکند.
لاریجانی با اشاره به اینکه نباید ترویج بیصداقتی در جامعه داشته باشیم، گفت: من در پارلمانهای مختلف حضور داشتم، اما هرگز حس نکردم که در سطح کلان جامعه بیصداقتی وجود داشته باشد، ما نیاز به یک گشایش روحی داریم.
وی گفت: چالشآفرینیها و تیراندازیهایی که در جامعه ایجاد میشود، فکر جامعه را منحرف کرده و گرفتاری ایجاد میکند، باید دید مجموعه کاری که انجام میدهیم، گشایشی در جامعه ایجاد میکند یا نه؟
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: البته نباید خود را سانسور کنیم، اما با نگاه تبعیضانه به مسائل نگاه کرده تا مشکلات چندوجهی را حل کنیم.