آغاز طرح آمارگیری از کارگاه های صنعتی خوزستان
سرپرست معاونت آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان گفت: طرح آمارگیری از کارگاههای صنعتی دارای ۱۰ نفر کارکن و بیشتر به صورت تمام شماری توسط کارشناسان آمارگیری که دارای معرفی نامه هستند، آغاز شد.
سید لطف الله هاشمی ، با اشاره به اهمیت آمارگیری از کارگاههای صنعتی اظهار کرد: این کارگاهها با تولید کالاهای مصرفی خانوارها و تامین نیازهای سایر فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی و با داشتن سهم عمده در اشتغال و درآمد ملی، جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده اند.
وی افزود: شناسایی نقاط قوت و ضعف، هدف گذاری دقیق و انتخاب روشهای مناسب توسعه فعالیت این کارگاهها، ارزیابی و تحقق اهداف بخش صنعت در برنامه های توسعه،، آگاهی از اطلاعات تفصیلی و بهنگام آنها جهت برنامه ریزی برای توسعه فعالیتهای صنعتی برای برنامه ریزان ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
هاشمی تصریح کرد: در این راستا، طرح آمارگیری از کارگاههای صنعتی کشور از سال ۵۱ (به جز سالهای ۵۶ و ۵۷) به عنوان یکی از برنامههای جاری مرکز آمار ایران اجرا شده و نتایج آن در اختیار استفاده کنندگان قرار گرفته است.
وی عنوان کرد: کارگاه صنعتی، کارگاهی است که در آن با تغییر شکل شیمیایی یا فیزیکی مواد، کالای جدیدی تولید میشود. این تغییر شکل ممکن است با نیروی ماشین یا به وسیله دست انجام شود. بخشی از این کالاها سرمایهای (تراکتور)، بخشی واسطهای (کود شیمیایی، آجر، سیمان، دوده صنعتی و …) هستند و بخش دیگری همچون پوشاک و لوازم خانگی مستقیمأ به مصارف نهایی خانوارها میرسد. کالاهای سرمایهای و واسطهای در سایر فعالیتهای اقتصادی (کشاورزی، صنعتی، استخراج معدن، ساختمان، حمل و نقل و…) برای تولید کالاها و یا عرضه خدمات دیگر مورد استفاده قرار میگیرند.
هاشمی ادامه داد: فعالیت کارگاههایی از جمله رنگرزی پارچه، رویه کوبی مبلمان چوبی، تراشکاری و جوشکاری که بخشی از مراحل تولید یا تکمیل یک کالا را بر عهده دارند، نیز فعالیت صنعتی تلقی میشود. همچنین کارگاههایی که دارای فعالیت در زمینه تعمیر ماشین آلات و تجهیزات (که جنبه مولد دارند) هستند، صنعتی قلمداد میشوند.
وی با اشاره به اطلاعاتی که در آمارگیری از کارگاههای صنعتی جمع آوری میشود، خاطرنشان کرد: در این آمارگیری، اطلاعات وضعیت فعالیت، وضعیت حقوقی، ظرفیت اسمی، وضعیت شاغلان (سواد و تحصیلات، مزد و حقوق و …)، وضعیت بهداشت، ایمنی، حوادث و شاخصهای محیط زیست، مواد خام و اولیه، ابزار و وسایل کار کم دوام مصرف شده در تولیدات، تولید و فروش کالاهای تولید شده، مقدار و ارزش حاملهای انرژی مورد استفاده جمع آوری و با استفاده از آنها، نقاط قوت و ضعف فعالیتهای صنعتی استان و کشور به منظور برنامه ریزی مشخص میشود.
سرپرست معاونت آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان بیان کرد: آمار و اطلاعات جمع آوری شده از افراد و موسسات، محرمانه خواهد بود و جز در تهیه آمارهای کلی و عمومی مورد استفاده قرار نمیگیرد.
هاشمی با اشاره به نتایج آمارگیری از کارگاههای صنعتی سال ۹۲ اظهار کرد: جمع آوری اطلاعات هر سال، پس از نهایی شدن حسابهای مالی کارگاههای صنعتی امکان پذیر خواهد بود، در سال ۹۳ اطلاعات یک سال قبل (سال۹۲) جمع آوری و نتایج آن اخیرا از سوی مرکز آمار ایران منتشر شده است. در سال ۹۲، تعداد ۳۶۲ کارگاه صنعتی دارای ۱۰نفر کارکن یا بیشتر، در استان خوزستان فعالیت داشته اند.
وی تصریح کرد: “صنایع مواد غذایی و آشامیدنی”بیشترین تعداد را با سهم ۲۹،۳ درصد داشتهاند و “تولیدات محصولات کانی غیر فلزی” (آهک، گچ، آجر، سیمان و محصولات بتنی) با سهم ۱۹،۱ درصد رتبه دوم و “صنایع تولیدی مواد و محصولات شیمیایی” با سهم ۱۱،۶درصد رتبه سوم را بین فعالیتهای صنعتی به خود اختصاص دادهاند.
هاشمی ادامه داد: شهرستانهای اهواز، دزفول و بندر ماهشهر از نظر تعداد کارگاه صنعتی به ترتیب با سهم ۴۲ درصد، ۱۰،۲ درصد و ۹،۷ درصد در رتبههای اول تا سوم در بین شهرستانهای استان قرار داشتهاند. تعداد کارگاههای صنعتی فعال دارای ۱۰ نفر کارکن و بیشتر استان از سال ۸۶ تا ۹۲ سیر نزولی داشته و از ۵۱۰ کارگاه به ۳۶۲ کارگاه کاهش یافته است.
سرپرست معاونت آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان افزود: در سال ۹۲، تعداد شاغلان کارگاههای صنعتی استان، ۷۴ هزار و ۶۹۶نفر (۵،۸ درصد رقم کل کشور و رتبه ۴ پس از استانهای تهران، اصفهان و خراسان رضوی) بوده که نسبت به سال قبل ۵،۲ درصد افزایش یافته است.
وی اظهار کرد: ۸۸،۶ درصد از شاغلان این کارگاهها، متعلق به کارگاههای دارای ۱۰۰ نفر کارکن یا بیشتر و سهم شاغلان کارگاههایی با مالکیت بخش خصوصی از کل شاغلان کارگاههای صنعتی استان، ۷۶،۳ درصد (رتبه ۲۸ بین استانهای کشور) بوده است.
هاشمی گفت: ارزش صادرات مستقیم کارگاههای صنعتی ۱۰ نفر کارکن و بیشتر استان در سال ۱۳۹۲، ۶،۴ میلیارد دلار (معادل ۲۸،۸ درصد رقم مشابه کل کشور) که بیشترین میزان در بین استان های کشور بوده است که نسبت به سال۹۱، ۸۲،۹ درصد افزایش را نشان میدهد. ارزش افزوده حاصل از فعالیت این کارگاهها در سال ۹۲ بیش از ۱۵۶ هزار و ۹۹۶ میلیارد ریال (معادل ۱۳،۵درصد رقم کل کشور) بوده که این میزان ارزش افزوده نشان میدهد ما در رتبه سوم (پس از استانهای تهران و اصفهان) قرار داریم. ۹۷،۷ درصد این رقم، سهم کارگاههای دارای ۱۰۰ نفر کارکن یا بیشتر بوده است
وی افزود: در بین فعالیتهای صنعتی، «صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی» با سهم ۵۹،۱ درصد، «تولید فلزات اساسی» با سهم ۲۰،۱ درصد و «صنایع تولید زغال کک ـ پالایشگاههای نفت» با سهم ۱۳،۳ درصد بیشترین ارزش افزوده را داشته اند.