سناریوی ترکیبی دولت برای جبران کسری هدفمندی یارانه/ از حذف ثروتمندان تا افزایش نرخ حامل‌‌های انرژی

دولت با توجه به کسری منابع هدفمندی یارانه‌ها و الزام قانون مبنی بر حذف یارانه ثروتمندان در حال بررسی ۱۵ سناریو است تا علاوه بر حذف ثروتمندان، احتمال افزایش حامل‌های انرژی را دنبال کند.

دولت براساس تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۹۴ موظف است، آیین‌نامه اجرایی این تبصره که مربوط به چگونگی منابع و مصارف اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها است را تهیه و تدوین می‌کند. طبق این تبصره یکی از مباحث مهم و کلید که معضلی برای دولت و اجرای این قانون تبدیل شده موضوع پرداخت یارانه نقدی به همه خانوارها و حذف غیر نیازمندان از آن است.

بر این اساس دولت موظف شده است، طبق قانون بودجه ثروتمندان را شناسایی و آنان را حذف کند. همچنین امسال منابع پرداخت یارانه نقدی از ۴۲ هزار میلیارد تومان به ۳۹ هزار میلیارد تومان کاهش یافته که باید در بخش اشتغال و مسکن جوانان هزینه شود.

بنابراین دولت ناگزیر است برای تحقق اهداف برنامه‌های قانون در راستای حذف یارانه غیر نیازمندان گام بردارد تا زمزمه اجرای این برنامه به حق از سوی مسئولان اجرایی شنیده می‌شود.

در حال حاضر سناریوهای مختلفی برای چگونگی تحقق درآمد هدفمندی یارانه‌ها از سوی دولت وجود دارد تا وضع موجود بهتر شود. طبق یکی از این سناریوها دولت قصد دارد یارانه اقشار ضعیف را از وضع موجود به سطحی بالاتر برساند و همچنین چند راهکار برای یارانه اقشار متوسط قرار داد که یارانه نقدی از ۴۵هزار تومان کنونی به حدود ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان کاهش یابد و یا این که در حالت دیگر پرداخت آن از یک ماه به یک ماه و نیم تا دو ماه برسد.

موضوع دیگر که برای دولت هزینه و تبعات می‌تواند داشته باشد افزایش حامل‌های انرژی است زیرا طبق تبصره ۲۰ قانون بودجه دولت می‌تواند تا سقف ۴۸ هزار میلیارد تومان از محل این حامل‌ها درآمد کسب کند، اما با توجه به سیاست‌ کنترلی تورم در جامعه می‌تواند این موضوع اثرات منفی داشته باشد.

به گزارش فارس، در حال حاضر حدود ۷۴ تا ۷۵ میلیون نفر یارانه نفر دریافت می‌کنند و به گفته مسئولان دولتی در نهایت می‌توان به تدریج ۲ تا ۳ میلیون غیرنیازمند را در راستای اجرای قانون از یارانه حذف کرد.

پیش از این نیز محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت و رئیس سازمان مدیریت گفته بود، یارانه نقدی در ماه جاری به‌ طبق روال گذشته پرداخت شد و دولت برای توازن بین منابع و مصارف، با تصویب آیین‌نامه اجرایی، برای ماههای آینده سازوکارهای این پرداخت‌ها را تعیین می‌کند.

همچنین یک مقام آگاه در دولت عنوان می‌کند، امسال برآورد می‌شود ۳۹ هزار میلیارد تومان از محل هدفمندی یارانه‌ها درآمد کسب کرد، اما در عمل مصارف آن طبق قانون ۵۶ هزار میلیارد تومان بوده که در بخش‌های تولید، بهداشت، مسکن جوانان، اشتغال و سایر موارد است.

این مسئول تاکید می‌کند، در صورتی که دولت بخواهد طبق قانون همه بخش‌ها را که مصارف آن گفته شد در نظر بگیرد با کسری ۱۷ هزار میلیارد تومانی در صورت تحقق درآمد آن روبرو خواهد بود. این در حالی است که در نهایت می‌تواند حدود ۲ هزار میلیارد تومان از محل حذف یارانه‌ها به دست آورد و مابقی آن نیاز به ساز و کار ترکیبی برای پرداخت یارانه دارد.

به گفته این مقام آگاه،‌ در حال حاضر ۱۰ تا ۱۵ سناریوی مختلف برای کسب درآمد بیشتر در هدفمندی یارانه‌ها وجود دارد و در آیین‌نامه اجرایی هدفمندی یارانه‌ها شیوه برنامه‌ریزی دستگاه‌ها و سهم آنها برای پرداخت منابع به دولت بررسی و بحث خواهد شد.

این مسئول دولتی عنوان کرد: در هفته جاری قطعاً آیین‌نامه اجرایی هدفمندی یارانه‌ها در هیات دولت تصویب خواهد شد.

به گزارش فارس، در حال حاضر به گفته مسئولان این آیین‌نامه اجرایی تدوین و تاکنون ۲ جلسه در هیات دولت برای بررسی آن برگزار شده است.

براین اساس باید منتظر ماند، تا دولت بهترین سناریو با کمترین تبعات منفی را اجرایی کند و قطعا با توجه به قانونی بودن حذف یارانه غیرنیازمندان رسانه‌ها و افکار عمومی نیز از این اقدام هوشمندانه حمایت خواهند کرد.

 

https://hoorkhabar.ir/570425کپی شد!
124
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.