ایدنی تاکید کرد: لزوم توجه به ایمنی غذا در برنامههای سلامت
دکتر اسماعیل ایدنی در این مراسم که امروز در مدرسه دخترانه مهشاد شیرازی در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: همه ساله یک شعار متناسب با خطراتی که سلامت جهانی را تهدید میکند، به عنوان شعار سال روز جهانی بهداشت انتخاب میشود؛ این شعار متناسب با وضعیتی است که نظام جهانی بهداشت با آن مواجه است و به منظور آگاهسازی و فرهنگسازی در جهت رفع این معضل است.
وی ادامه داد: با توجه به نقشی که غذا در مقوله سلامت دارد، «ایمنی غذا از مزرعه تا سفره» به عنوان شعار امسال در نظر گرفته شده است ولی در کنار آن، در کشور ما با توجه به مشکلاتی که در حوزه سلامت و بهداشت داریم، یک شعار بومی و ملی نیز انتخاب میشود که شعار هفته سلامت امسال، «عزم ملی برای دسترسی عادلانه به خدمات سلامت» است.
ایدنی گفت: بهداشت و سلامت، مسالهای چند بعدی در حیطه فردی و همچنین در حیطه اجتماعی است. سلامت، تنها به معنی نداشتن بیماری نیست و ابعاد مختلفی از جمله بعد جسمی و روحی و روانی و اجتماعی را شامل میشود. فردی که در هر یک از این زمینهها، اختلالی داشته باشد، فردی سالم نخواهد بود و وقتی فردی سالم نباشد، کارآمد نیست و نمیتواند نقش فردی و اجتماعی خود را ایفا کند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز عنوان کرد: با توجه به این که مساله غذا زمینهساز بروز بسیاری از بیماریها است، امسال توجه ویژهای روی ایمنی غذا شده است. با در نظر گرفتن مقوله اجتماعی، بیش از ۵۰ درصد عواملی که بر سلامت مردم موثر است، مسائل کلانی است که خارج از حوزه بهداشت و درمان تعریف میشوند که یکی از این حوزههای تاثیرگذار، غذا است.
وی ادامه داد: از مزرعه و با طی مراحل مرحله آبیاری و سمپاشی و برداشت و انتقال مواد غذایی و عرضه آن به فروشندگان و از فروشندگان تا سفره مردم، زنجیرهای وجود دارد که در هر مرحله از این زنجیره ممکن است اتفاقاتی رخ دهد و غذا را از ایمنی خارج کند و به موضوعی که میتواند بیماریزا باشد، تبدیل کند.
ایدنی اظهار کرد: اگر در برنامههایی که برای محافظت از مردم اجرا میشوند، مساله غذا و تاثیر آن را در ارتقا سلامت نادیده گرفته شود؛ با مشکلاتی مواجه میشویم که امروزه بسیاری از کشورهای جهان با آن مواجه شدهاند.
وی گفت: بسیاری از مواد غذایی، ارزش غذایی پایینی دارند و مصرف آنها موجب سوءتغذیه شده و منجر به نا ایمنی غذایی میشوند. متاسفانه بسیاری از استانهای کشور از نظر غذایی در معرض نا امنی کیفیت غذایی قرار دارند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: بسیاری از این مشکلات، به فرهنگ و سبک زندگی مردم مرتبط است. ما با فاصله گرفتن از مواد غذایی که به طور سنتی در کشور ما مصرف میشد، الگوی مواد غذایی غربی را پذیرفتیم که مصرف بالای چربیها و غذاهای آماده و نمک و افزودنیها را در خود دارد. این الگو موجب بروز بیماریهای قلبی و عروقی و فشار خون و دیابت میشود و مشکلاتی در بزرگسالی برای همه ایجاد میکند.
ایدنی بیان کرد: این الگوی غذایی زمینهساز بسیاری از سرطانها است و لازم است که مداخلهای صحیح و ضروری در اصلاح سبک زندگی به وجود آید.
وی ادامه داد: اهمیت شعار روز بهداشت و سلامت، زمانی روشن میشود که بدانیم در این هفته برنامههایی در حوزه بهداشت، طراحی و اجرا میشود که عمدتا در زمینه آموزش و آگاهسازی مردم و همچنین تعامل فراوان فرابخشی و بینبخشی در ساختار درون دانشگاه و بیرون از دانشگاه علوم پزشکی است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان این که همکاری با آموزش و پروزش، نمونهای از همکاریهای فرابخشی است، گفت: در سال گذشته ارتباط بسیار خوبی با آموزش و پرورش خوزستان برقرار شد و در جریان آن، ۲ کتاب سلامت با موضوع آموزش خودمراقبتی و آموزش پایههای سلامت برای دانشآموزان طراحی و در مدارس اجرا شد.
وی عنوان کرد: در نهایت، هدف نظام بهداشت و درمان، افزایش طول عمر با کیفیت و ارتقا سلامت است و همچنین تلاش در جهت تامین امکانات در مناطقی است که کمبودهایی در حوزه سلامت دارند.