همکاری اطلاعاتی و عملیاتی ایران و افغانستان در مقابله با تروریسم مرزی و قاچاق مواد مخدر
رئیسجمهور کشورمان گفت: در مذاکرات صورت گرفته قرار شد همکاری اطلاعاتی و عملیاتی بین ایران و افغانستان در مقابل تروریسم مرزی و قاچاق مواد مخدر صورت گیرد.
حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان در نشست خبری مشترک با اشرف غنی رئیسجمهور افغانستان اظهارداشت: در مذاکرات صورت گرفته قرار شد همکاری اطلاعاتی و عملیاتی بین ایران و افغانستان در مقابله با تروریسم مرزی و قاچاق مواد مخدر صورت گیرد.
روحانی در پاسخ به سوالی مبنی بر چگونگی همکاریهای ایران و افغانستان در مبارزه با تروریسم و قاچاق و مواد مخدر با توجه به اینکه روز گذشته شاهد حمله تروریستی در افغانستان بودیم که منجر به کشته شدن ۱۴۰ نفر از مردم افغانستان شد، گفت:یکی از مباحثی که هم در جلسه خصوصی و عمومی دنبال کردیم بحث امنیت و مبارزه با مواد مخدر بود که مشکل مواد مخدر این است که تولید آن سال به سال افزایش پیدا کرده است و همه باید تلاش کنیم تا در قدم اول این را مهار کنیم و کاهش دهیم و بعد کلا مسئله مواد مخدر را در منطقه به حل و فصل نهایی برسانیم.
رئیس جمهور کشورمان به دو اقدام در مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد و اظهار داشت: برای این کار دو نوع اقدام نیاز است یک نوع اقدام اطلاعاتی و امنیتی است که از لحاظ اطلاعاتی باید دو کشور در تماس نزدیکتر باشند و از لحاظ اقدامات امنیتی دو کشور باید بتوانند هماهنگیهای لازم را در عملیات داشته یا در برخی مواقع دو کشور عملیات مشترکی داشته باشند.
وی ادامه داد: بخش دیگر آن این است که با مسئله مواد مخدر به طور ریشهای مقابله کنیم و آن کشت جایگزین است که باید در افغانستان انجام شود و در این زمینه وزارت جهاد کشاورزی ما از هر کمکی دریغ نمیکند چرا که در افغانستان زمین آماده به اندازه کافی است و آب به اندازه کافی وجود دارد و هم مردم افغانستان مردم سختکوشی در طول تاریخ بودند و هستند.
روحانی خاطر نشان کرد: بنابر این همه زمینهها برای یک کشت پربرکت مردم افغانستان و مردم منطقه وجود دارد و ما هم مسئله ترانزیت را با همکاری دو کشور آماده میکنیم تا محصولات افغانستان از جمله محصولات معدنی آن به کشورهای هدف صادر شود و اقدامات وسیعی ولو این که این اقدامات بلند مدت و سریع جواب نمیدهد اما قدم به قدم پیش خواهیم رفت.
روحانی با اشاره به همکاریهای ایران و افغانستان گفت: همکاری دو کشور بسیار وسیع میتواند باشد که تاکنون نیز اینگونه بوده و امیدواریم همکاریها را توسعه دهیم.
وی ادامه داد: امروز این اراده مشترک دو طرف را به خوبی مشاهده میکنیم که در بخش آب همانطور که بیان شد در بخش هیرمند توافقنامه و چارچوب مشخص داریم که باید به آن عمل کنیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه برای محیطزیست باید دو طرف در یک چارچوب تفاهم و توافق جدید بتوانند بقیه مسائل محیط زیستی را حل و فصل کنیم خاطرنشان کرد: در برخی از رودخانهها توافق مکتوب نداریم، به هر حال آنچه که بوده است عرف و حقآبهای بوده که وجود داشته است و با هم بر مبنای عرف و حقآبه باید مطالعه کنیم و به نتیجه برسیم.
روحانی خاطرنشان کرد: من فکر نمیکنم دو ملت بزرگ در این منطقه ایران و افغانستان و دو دولت در این منطقه نتوانند مسائل خود را حل و فصل کنند و حریررود بتواند مانعی برای توسعه روابط دو کشور باشد، امیدواریم دو کشور به همراه ترکمنستان که در این رودخانه به یک چارچوبی برسیم که نفع همه منطقه و ملتها را به همراه داشته باشد.