خوزستان در فکر گرد و خاک تابستانی است
کورش بهادری، اظهار کرد: مکانیزم صعود گردوغبار تابع چندین پارامتر است که یکی از این پارامترها، خشکسالی و خشک شدن عرصههاست که اگر رطوبت کافی در خاک باشد، قطعا گردوخاک با کندی پیشروی میکند.
وی ادامه داد: از آنجا که از نیمه اردیبهشت دیگر بارشی نداریم و فصل بیبارش است و رطوبت خاصی وجود ندارد، عرصهها میتوانند منشا گردوخاک باشند.
مدیرکل هواشناسی خوزستان گفت: بحث دوم در تشکیل گرد و خاک، عرصههای موجود در کشورهای همجوار است؛ ۲۰ تا ۳۰ درصد کانونهای گردوخاک، داخلی و قسمت اعظم آن با منشا خارجی است. در منطقه ما، کشورهایی مانند عراق، عربستان، سوریه و اردن از جمله کانونهای خارجی گردوخاک هستند.
بهادری افزود: این شرایط به ویژه از سمت کشور عراق که بادهای غربی هم از آن جهت میزند، استان خوزستان را بیشتر درگیر پدیده گرد و خاک میکند. همچنین استانهایی مانند نینوا و الانبار در عراق که تحت حاکمیت دولت مرکزی نیستند، میتوانند منشا گردوخاک خارجی برای کشورمان باشند.
بهادری عنوان کرد: این شرایط اجتنابناپذیر است و نه تنها کشورمان بلکه کشورهای دیگر هم با این پدیده درگیر هستند. در دو هفته اخیر مشاهده شد که گردوخاک، عربستان را به تعطیلی کشاند و در مدت ۲ ساعت میزان دید به شدت کاهش یافت، در کشور کویت هم این پدیده حاکم بود.
وی اظهار کرد: راهکارهایی مانند مالچپاشی، شیوهای برای کنترل منابع داخلی گرد و خاک به صورت کوتاهمدت است. با استفاده از پوشاندن عرصهها از طریق مالچپاشی یا ایجاد کمربند سبز، تنها میتوان کانونهای داخلی را کنترل کرد.
مدیرکل هواشناسی خوزستان با اشاره به بارشهای بسیار خوبی که در ابتدای امسال در استان صورت گرفت، گفت: در کنار این بارشها، سازمان آب و برق خوزستان حقآبه تالابها را تا حدودی تامین کرد و موجب شد تالابها حیات خود را تقریبا باز یابند که این امر در کاهش گردوخاک موثر است.
بهادری اظهار کرد: با سیاستهای استان و پیگیریهای استاندار خوزستان، مقرر شد علیرغم وجود مشکلات کمآبی، حقآبه تالابهای شادگان و هوالعظیم تامین شود.
وی گفت: تلاشها برای کنترل این پدیده در کشور در حال انجام است ولی کنترل آن در خارج از کشور از تواناییهای ما خارج است اما سعی میکنیم وقوع احتمالی این پدیده را به موقع پیشبینی و اطلاعرسانی کنیم و با وجود آمادگی دستگاههای دیگر مانند محیط زیست، هلال احمر و سایر دستگاههای خدماتی و امدادی مشکلات کمتری در این زمینه داشته باشیم.