خوزستان با تمام زیبایی هایش منتظر گردشگران نوروزی (شیما زنگنه)
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ ثُمَّ انْظُرُوا کَیْفَ کانَ عاقِبَهُ الْمُکَذِّبِین
اسلام در آیات و روایت متعددی سیر و سیاحت و جهانگردی را مورد تایید قرار داده است و در برخی از آیات، قرآن آدمی را به حضور در جامعه و سفر و به دنبال آن ،تفکر و تعقل دعوت می کند.
سرزمین خوزستان آنجا که ویل دورانت در کتاب مشرق زمین,گاهواره تمدن درباره اش می نوسید:
“کشور شوش هزار سال بزیست و در این مدت شاهد اوج عظمت سومر,بابل,آشور,پارس,یونان و روم بود و به نام شوش با کمال و جلال تا قرن چهاردهم میلادی پا بر جا ماند”
سرزمینی که به حق شاهد بلوغ دوره های تاریخی بشر بود و از جنوب غربی ترین نقاط آن واقع در حاشیه ی زیبای کارون,دز و کرخه گرفته تا شمالی ترین نقاط آن در سرزمین آیا پیر در دامنه های شگفت انگیز زاگرس, آثاری وجود دارد که مایه ی افتخار و غرور و شکوه ملی سرزمین عیلامی اند.
شاید برای کسانی که با جغرافیای خوزستان آشنایی کامل ندارند و نام سرزمین خوزستان برایشان تداعی کننده ی سرزمینی گرم با مردمی ست آفتاب سوخته دعوت کردن به این سرزمین برای آنکه ببینند خوزستان بهشت بزرگی ست با بهشت های کوچکتر ،خالی از لطف نباشد.
گردشگران با ورود به استان خوزستان با هر هدفی که از مسافرت دارند و جز طرفداران هر کدام از انواع گردشگری که باشند ، یکی از بهترین مقصد هاست.
اگر به طبیعت گردی و اکوتوریسم علاقه مند باشند/
با توجه به اینکه امروزه اکوتوریسم در میان گونه های مختلف گردشگری از جایگاه ویژه برخوردار است و طرفداران بسیاری در جهان دارد.
در این میان خوزستان با داشتن چشم اندازهای طبیعی به خصوص در مناطق کوهستانی و دسترسی به آبهای آزاد در طول سواحل جنوبی و داشتن رودخانه های متعدد که از هزاره های پیش از میلاد زیستگاه اقوام کهن ایرانی و مهد تمدن و کشت و کار و آبیاری بوده اند و وجود دریاچه های پشت سد های استان از جمله دز٬ کارون ۳ ٬ کرخه و سدهای شهید عباسپور و…اینکه خوزستان بستر رودخانه های مهمی چون کارون و اروند و رود های دیگری چون مارون٬ زهره٬ ابوالعباس٬ صیدون و …است و همچنین وجود چشمه های آب گرم و معدنی در که هر یک از آنها استفاده های درمانی متفاوتی دارند،هورها٬ تالاب ها٬ نیزارها٬ سواحل زیبای خلیج فارس در جنوب٬ کوه های بلند و برف گیر در تمامی شمال و شرق جلگه ی پست و گرم خوزستان ٬,همچنین دامنه های سرسبز اطراف ایذه با چشم اندازی زیبا از کوههای با قله های پوشیده از برف٬ منطقه ی بلوط بلند در ۶۵ کیلومتری شرق ایذه، دشت خیره کننده ی سوسن در ۳۵ کیلومتری شمال غربی ایذه، منطقه ی گلزار و روستای شگفت انگیز شیوند در ایذه و نرگس زارهای بهبهان٬ دشتهای لاله های واژگون لالی و مسجد سلیمان٬ آبشارها و آسیاب های آبی بی نظیر شوشتر مناطق زیبای اطراف باغملک مانند مال آقا و حضرت سلیمان٬ تنگ کرد با طبیعتی رویایی با آبشارهای بلند در دل جنگل های فوق العاده ، کمربند سبز و بی نظیر روستای لران با عبور از طبیعتی چشم نواز و …که دورنما و چشم اندازها٬ و اقلیم های متفاوتی را در چهار سوی استان فراهم آورده اند که این ها همه گواه این است که طرفداران اکوتوریسم در خوزستان نوروز بی نظیری خواهند داشت.
اگر از طرفداران آثار باستانی و تاریخی باشند/
که تاریخ سربلند خوزستان گواه این است که بهترین مقصد را برای آنکه از نزدیک تاریخ را لمس کنند انتخاب کرده اند.
پل های سیاه و سفید و دیگر پل های بی نظیر و… در اهواز.
هفت تپه و معبد زیگورات چغازنبیل، تپه های باستانی، کاخ آپادانا، تپه آگروپل و قلعه باستان شناسان و…در شوش.
قلعه ی سلاسل و…در شوشتر.
آثار شهر باستانی ارجان و… در بهبهان.
طاق نصرت و قلعه ی پر رمز و راز دا و دوور(مادر و دختر) و.. در رامهرمز.
تپه چغامیش و بقایای شهر جندی شاپور و… در دزفول.
حجاری های کم نظیر اشکفت سلمان، سنگ نبشته های کول فره و خنگ اژدر که همگی نشان از این دارد که شهر ایذه در عظمت عیلامیان تاثیر بسزایی داشته است و مرکز آنزان یا انشان قدیم در این سرزمین بوده است و آثار دیگری چون برگوری های دیدنی روستای بردگپی و بردگوری نور آباد و قبرستان شیر سنگی شاهسوار در روستای ملا مرادیان و…در ایذه.
قلعه ی محمد تقی خان کیارسی(قلعه تل)، خرابه های شهر قدیمی منجنیق با عمقی از خاکستر و خاطره هایی دور و حرف هایی نگفته با سنگ آسیابی مربوط به قرن ۵_۴ هجری و بقعه حضرت ابراهیم، و…در باغملک.
با مناطق باستانی و آثار تاریخی بسیار دیگر که اگر ادعا کنیم تاریخ را می توان در خوزستان به صورتی زنده دید حرف بی ربطی نگفته ایم.
اگر طرفدار مکان های مذهبی و زیارتی باشند که روح خسته از دغدغه های کار و روزمرگی هایشان را کمی آرام کند.
که خوزستان با وجود خرمشهر و آبادان و…که هشت سال صبورانه ایستاد لبریز از چنین آرامشی است/ بقعه ی علی ابن مهزیار اهوازی در اهواز، آرامگاه دانیال پیامبر در شوش، مسجد جامع شوشتر، آرامگاه یعقوب لیث دزفول، امام زاده سلطان ابراهیم و امام زاده شهپیر و بقعه ی دانیال نبی در ایذه، امام زاده عبدااله و حضرت سلیمان و قاسم ابن قاسم ابن علی در باغملک که همگی معجزات بسیاری تا کنون داشته اند و هر ساله در تعطیلات مسافران و گردشگران بسیاری را برای زیارت و استفاده از طبیعت های فوق العاده میزبانی می کنند.و می توانند مقصد مناسبی برای این دسته از گردشگران باشند.
خوزستان با تمام زیبایی هایش با تمام آنچه که دارد و با جذابیت ها ی فرهنگی و آداب و رسوم اصیل اقوامی که در آن ساکن هستند مقصد بسیار خوبی برای گردشگران نوروزی می باشد.
شیما زنگنه/ کارشناس ارشد برنامه ریزی توریسم