پسماند (۱)
مدیریت پسماند شهری
در ابتدای سلسله گزارش هایی که در رابطه با ضرورت تفکیک زباله از مبداء و مدیریت پسماند در آینده منتشر خواهیم کرد، با خانم ژاله مهدوی ، کارشناس سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز گفتگویی انجام داده ایم ، که نظر شما را به آن جلب می نماییم :
هورنیوز : اصولاً چند نوع بازیافت در کشور انجام می شود و وضعیت در اهواز چگونه است ؟
به طور کلی بازیافت به عملی گفته می شود که طی آن مواد زاید در اثر عملیات و مراحل مختلف به محصول تبدیل شده و به مصرف برسد. به عبارت دیگر بازگشت مواد زاید به چرخه تولید و مصرف را بازیافت می گویند.
اگرچه بازیافت شیوه جدید نیست ، اما بازیافت زباله های شهری روز به روز اهمیت بیشتری کسب می کند. زیرا مردم ، صاحبان صنایع و دولت با مشکلات روز افزون زباله ها سروکار دارند.بازیافت مواد زاید شهری عمدتاً در دست دوره گردها و گروه های غیر رسمی و کارگران شهرداری است.
در بعضی از شهرهای ایران از جمله : مشهد ، اصفهان ، تهران ، شیراز و اهواز (در بعضی مناطق به صورت آزمایشی) جداسازی به صورت تر و خشک چندسالی است که اجرا می شود ، اما در اکثر قریب به اتفاق شهرهای دیگر ، جداسازی به وسیله گروهای غیر رسمی انجام می شود.
شیشه ؛ کاغذ و پلاستیک از جمله مواد زایدی هستند که توسط دوره گردها و کارگران شهرداری تفکیک می شود. این مواد بازیافتی ، توسط کارگاه هایی که در اطراف شهر قرار داردند، پردازش شده و به کارگاه های تولیدی دیگر یا کارخانجات فروخته می شوند.
در بررسی که در سال ۷۴ از شهرداری به عمل آمده، مشخص شده که بخش خصوصی بسیار علاقه مند به سرمایه گذاری در بخش بازیافت می باشد.
هم اکنون متولی رسمی بازیافت در اهواز ، سازمان مدیریت پسماند شهرداری این شهر است که این سازمان با برون سپاری پروسه بازیافت به بخش خصوصی بر روی کار آنها نظارت می کند.
هورنیوز : از انجام بازیافت در شهر اهواز ، چه درصدی به طبیعت کمک می شود ؟ آمار چگونه است ؟
سازمان در ابتدا با آموزش چهره به چهره شهروندان و دانش آموزان، در خصوص نحوه تفکیک از مبداء زباله های تر از خشک ، توسط گروه های NGO وابسته به سازمان به صورت پایه اقدام به فرهنگسازی در این زمینه نموده . سپس پیمانکاران با بازیافت هر منطقه به صورت هفتگی اقدام به جمع آوری زباله های خشک بازیافتی شهروندان از درب منازل آنان نموده و یا شهروندان با مراجعه به کیوسک های اخذ پسماندهای خشک در سطح شهر ، زباله های تفکیکی خود را تحویل متصدی داده و درقبال آن جوایزی دریافت می کنند.
هورنیوز : درآمدزایی و اشتغال ، از بازیافت در اهواز به چه میزان است ؟
متاسفانه آمار عددی واقعی از سوی پیمانکاران این امر ارائه نشده است تا بتوانیم سود حاصل از بازیافت و یا آمار اشتغال را اعلام نماییم.
به گزارش هورنیوز : توجه به محیط زیست و حفظ سلامتی انسان و کلیه موجودات کره زمین یکی از اصول اساسی در بقای زندگی و استفاده از مواهب خدادادی است که به وفور در اختیار ما قرار دارد. کنترل آلودگیهای محیط ازجمله مواد زاید جامد، بخش مهمی از این وظیفه را تشکیل میدهد که با توجه به اصول و موازین بهداشتی اقتصادی جایگاه ویژه ای را در علوم و فنون جدید به خود اختصاص داده است. بدین لحاظ در این مجموعه سعی خواهد شد تا در حد امکان مواردی همچون اهمیت مسئله، شناخت و طبقه بندی مواد، سیستمهای جمع آوری و حمل و نقل و روشهای دفع مواد به وضوح مورد توجه قرارگرفته و در اختتام، مبادرت به ارائه راه کارهای اساسی در جهت بهبود شرایط و بهینه سازی تکنولوژی موجود در مدیریت مواد زاید جامد کشور نماید که در صورت اعمال، بازتاب آن تاثیر اساسی در حفظ بهداشت و سلامت محیط زیست جامعه ما خواهد داشت.
مقـدمه
در کشور ما ایران با محاسبه ۸۰۰ گرم پسماند سرانه، هر روزه بالغ بر ۵۰۰۰۰ تُن مواد زاید جامد تولید میشود که در مقایسه با سایر کشورهای جهان با ۲۹۲ کیلوگرم پسماند هر نفر در سال در حد متعادلی قرار گرفته است، لکن ازدیاد جمعیت و توسعه صنعت به گونه ای که در برنامه سوم جمهوری اسلامی ایران مطرح است موجبات ازدیاد مواد زاید جامد و بالطبع تغییرات فیزیکی ـ شیمیایی آنها را بوجود میآورد به طوریکه برنامه های جمع آوری و دفع پسماند موجود جوابگوی نیازهای این بخش از کار نخواهد بود. امر جمع آوری، دفع، بازیافت و اصولا مدیریت مواد زاید جامد در ایران با توجه به نوع و کیفیت پسماند های ایران تفاوت فاحشی با سایر کشورهای جهان دارد، لذا بکارگیری هر گونه تکنولوژی بدون شناخت مواد و سازگاری عوامل محلی کار ارزنده ای نیست. وجود ۷۰ درصد مواد آلی قابل کمپوست و بیش از ۴۰ درصد رطوبت در پسماند های خانگی از یک سو و تفاوت فاحش آب و هوا و شرایط زیست در مناطق مختلف کشور با سبک و فرهنگ منحصر به خود از سوی دیگر خود دلیلی بر عدم استفاده بی رویه از تکنولوژیهای وابسته به خارج است، تجربه سالها رکود در عمل آوردن کمپوست و پرداخت هزینه های گزاف جمع آوری و دفع پسماند که تنها برای شهرهای مختلف کشور روزانه حدود ۲۰% بودجه شهرداریها را تشکیل میدهد نشانگر اهمیت این مسئله در برنامه های محیط زیست کشور است.
توجه به امر بهداشت و سلامت جامعه و رعایت جنبه های پیشگیری قبل از درمان بدون توجه به سیستمهای جمع آوری ودفع مواد زاید که مسبب اصلی آلودگی در شهرها و روستاهای کشور است، امکان پذیر نیست. اشاعه بیماری کیست هیداتیک، بروز گهگاه وبا، انواع بیماریهای پوستی همچون لیشمانیوز و سلسله بیماریهای سرطانزا و سکته های نابهنگام در جوامع کنونی که معمولا به مواد فساد پذیر و پس مانده های شیمیایی محیط زیست نسبت داده میشود ماحصل تداخل صدها نوع مواد سمی و عفونتزا با پسماند های شهری و انتشار آنها در آب، خاک و هوای زندگی روزمره ماست. علیهذا به منزله بهبود مدیریت مواد زاید جامد و اجرای اهداف بهداشتی اقتصادی کشور گفتار حاضر به صورت فشرده، کلیاتی از موارد آلودگی و طبقه بندی مواد زاید جامد را با توجه خاص به سیستمهای جمع آوری، دفع و بازیافت مواد، مورد بحث قرار میدهد که امیدوار است مورد توجه علاقمندان بویژه دانشجویان عزیز و مسئولین محترم بهداشت محیط کشور قرار گیرد.
۱ ـ خطرات ناشی از دفع پسماند به طریق غیر بهداشتی
اصول بهداشت و بهسازی محیط، در هر شهر ایجاب میکند که پسماند ها در حداقل زمان از منازل و محیط زندگی انسان
دور شده و در اسرع وقت دفع گردند. پیدایش این ایده (دفع بهداشتی پسماند در محیط زیست) در قرن نوزدهم میلادی به مشابه یک دستورالعمل بهداشتی، شهروندان را به رعایت آن ملزوم میساخت.
اهمیت دفع بهداشتی پسماند ها موقعی بر همه روشن خواهد شد که خطرات ناشی از آنها بخوبی شناخته شود. پسماند ها نه فقط باعث تولید بیماری، تعفّن و زشتی مناظر میگردند، بلکه میتوانند به وسیله آلوده کردن خاک، آب و هوا خسارات فراوانی را ببار آورند. به همان اندازه که ترکیبات پسماند مختلف است، خطرات ناشی از مواد تشکیل دهنده آنها نیز میتوانند متفاوت باشند. جمع آوری، حمل و نقل و آخرین مرحله دفع این مواد بایستی به طریقی باشد که خطرات ناشی از آنها در سلامتی انسان به حداقل ممکن کاهش یابد.
راجع به خطرات حاصل از پسماند های شهری و صنعتی باید گفت که در کلیه منابع علمی و کتب مربوطه همواره اشاره به ابتلای انسانها به بیماریهای گوناگون شده است. در کتب علمی تعداد باکتریهای مختلف موجود در خاکروبه خیابانها از ۲ تا ۴۰ میلیون به صورت خاص و از ۵۰۰۰۰ تا ۱۰ میلیون بطور عموم در هر گرم برآورده شده است. این تعداد باکتری میتوانند به سادگی موجب بروز بیماریهای گوناگونی گردند. مخصوصاً اینکه در این مواد انواعی از باکتریهای مولد وبا، تیفوس و کزاز بطور مسلّم و صریح تشخیص داده شده است. شایان ذکر است که سابقا فضولات حیوانی (پهن گاو و اسب) قسمت عمده ای از خاکروبه های خیابانی را تشکیل میداد. این حالت هم اکنون نیز در پاره ای از روستاها و شهرهای کوچک مشاهده میشود.
۱ ـ ۱ ـ مگس
خطرات ناشی از وجود مگس برای انسان و عموم حیوانات اهلی بر همه روشن است، مگس خانگی (Mussca domestica) مخصوصاً از نظر انتشار بسیاری از باکتریهای بیماریزا قابل اهمیت میباشد. اصولا بیش از ۵۰-۴۰ هزار نوع مگس در این زمان شناسایی شده ولی نام گذاری همه آنها به اتمام نرسیده است. بر اساس مطالعات انجام شده در صحرا و آزمایشگاه انتشار بسیاری از امراض همچون اسهالهای آمیبی و باسیلی، تراخم، حصبه و شبه حصبه، وبا، سِل، جذام، طاعون و سیاه زخم به وسیله مگس امکان پذیر است. این حشره به وسیله پُرزهای چسبنده و مژکهای فراوان بدن خود با نشستن بر روی مدفوع انسان و حیوان و بسیاری از کثافات و پسماند ها میکروبهای مختلف را از طریق تماس مستقیم بدن انسان و یا اغذیه مورد نیاز او به محیط زندگی وارد نموده و به طور مکانیکی باعث انتقال بیماریها به موجود زنده دیگری میگردد.
ساختن مستراحهای بهداشتی در شهر و روستا و حفظ محیط زیست از پِهِن و دیگر فضولات فساد پذیر انسانی و حیوانی نیز از جمله عواملی است که باعث جلوگیری از تولید و رشد لارو مگس خواهد شد. مواد زاید صنعتی اعم از فرآورده های گیاهی، میوه ها، فضولات کشتارگاه ها و غیره چه در شهرها و چه در مراکز تولید و مصرف میتواند محل پرورش لارو (کرمینه) مگس قرار گیرد. در صورتی که روش دفع پسماند به صورت تلنبار کردن در فضای آزاد باشد کرمینه مگس در داخل پسماند که از نشر حرارت، رطوبت و مواد غذایی مناسب ترین محیط به شمار میرود رشد و نمو کرده و پس از رسیدن زمان بلوغ به منازل و اماکن مجاور پرواز مینماید. قدرت پرواز مگس تا حدود ۲۰ کیلومتر مشخص شده است .
۱ ـ ۲ ـ جوندگان
سالم سازی محیط بخصوص کنترل پسماند ها چه در امر جمع آوری و چه در دفع بهداشتی آنها مفیدترین راه مبارزه با جوندگان میباشد و بدیهی است که یکی از خطرناکترین مضرات عدم توجه به دفع پسماند نشو و نما و انتشار موش در شهرها است. خطر ازدیاد موش در شهرها را نمیتوان به سادگی با هیچ بودجه ای جبران نمود. موشهای خانگی و جوندگان دیگر به طرز وسیع و دامنه داری در جهان پراکنده و در جوار انسانها زندگی میکنند. از این نظر اینگونه موجودات بالقوه ناقل بسیاری از بیماریهای انسانی هستند. ناراحتیهای حاصل از موشها از یک گاز گرفتگی ساده تا تب تیفوس و طاعون متفاوت است. بیماری لپتوسپیروز در نتیجه تغذیه مواد غذایی آلوده به مدفوع موش بیمار و با استحمام در آب آلوده و یا در تماس مستقیم با موش آلوده، به وجود میآید. موش میتواند در انتقال بیماریهایی چون اسهال آمیبی و انتقال کرم کدو و تریشین نیز به طور غیرمستقیم، نقش مهمی ایفاء کند. موش و سایر جوندگان برای تولید مثل و ازدیاد جمعیت خویش به سه چیز احتیاج دارند، غذا، آب و پناهگاه که هر سه در اغلب موارد در پسماند های شهری وجود دارد.
۱ ـ ۳ ـ آلودگـیهای آب
آب شرط اصلی ادامه حیات در جهان است، کلمه آبادانی در زبان فارسی از آب گرفته شده که خود عامل مهمی در جهت عمران و بهسازی مناطق کشور به شمار میرود. سرعت افزایش جمعیت، بهبود سطح بهداشت و پیشرفتهای صنعتی در سطح جهان بیش از پیش باعث محدود شدن منابع آب شده است، اما باید قبول کرد که دنیا تشنه است و این تشنگی یک تصور شاعرانه و خیال نیست بلکه یک حقیقت مسلم است.
در کشور ما مسئله کمبود آب مخصوصاً چه در امر صنعت و چه در امر کشاورزی مشکلات فراوانی را به بار آورده است. مصرف زیاد از حدّ آب در شهرها و اسرافهای بی رویه در هر زمینه نیز تشدید کننده این مشکل است. گرمسیر بودن مناطق مختلف کشور و عدم وجود منابع آب کافی از یک سو و عدم کنترل آلودگی آب به وسیله تخلیه فاضلابها و پسماند های شهری و صنعتی از سوی دیگر تاثیر زیانبخشی در اقتصاد و بهداشت جامعه ما دارد. همچنین تخلیه مواد زاید جامد و مایع (پسماند و فاضلابها) در محیط به وسیله جاری شدن آبهای سطحی اعم از جویبارها، رودخانه ها و دیگر آبهای حاصل از بارندگی به نقاط مختلف موجب انتشار آلودگی میگردند و این در حالیست که متاسفانه در بعضی از شهرهای ما دفع بی رویه پسماند اکثرا به وسیله تخلیه مواد به جویبارها صورت میگیرد و یا دفن غیر بهداشتی آن در سراشیبیها و دیگر اماکن که مخالف ضوابط حفاظت آبهای زیرزمینی است انجام میشود که از نظر بهداشت محیط کاملاً خطرناک است. مخصوصاً اینکه محل تخلیه و یا دفن در خاکهای سبک شنی و یا در حوالی رودخانه ها و چشمه سارها باشد.
۱ ـ ۴ ـ آلودگی خاک
پسماند های شهری که خود ترکیبی از فضولات انسانی و حیوانی و بسیاری دیگر از مواد زائد صنعتی و کشاورزی است، متاسفانه در آخرین مرحله دفع به خاک و یا آب منتقل میشوند. کالاهای مصنوعی که از مواد پلاستیکی ساخته شده اند پس از استعمال به صورت مواد زائد تجزیه نشدنی در پسماند انباشته و در خاک باقی میمانند زیرا پلیمرهای مصنوعی (نایلون) بر عکس پلیمرهای طبیعی موجود در پشم و پنبه به علت نبودن آنزیم ویژه، سالها جهت تجزیه در طبیعت به صورت خام و بدون تغییر باقی میماند. این مواد خود خللی در تبادل آب و هوا و دیگر عکسالعملهای فیزیکی و شیمیایی خاک بوجود میآورند. مجاورت و یا احاطه شدن ریشه گیاهان بوسیله مواد پلاستیکی در خاک سبب نرسیدن آب و غذا به ریشه گیاه شده و در طی زمان در اطراف ریشه حرارت، رطوبت و خواص شیمیایی کاملاً غیرمتعادلی بوجود میآورند که موجب ضعف رشد و یا خشکی گیاه میشوند. وجود انواع مختلف قوطیهای کنسرو، لاستیکهای مستعمل، لاشه های اتومبیل، فضولات بیمارستانها و مواد شیمیایی کارخانه ها که هم اکنون در اغلب شهرها جزو لاینفک پسماند های شهری هستند به خارج از شهر در دامان طبیعت پراکنده و یا دفن میشوند. نتیجه این عمل، تجزیه هایی است که طی سالیان دراز خطرات مهیبی را در آب و خاک منطقه بوجود آورده و موجب بیماریهای گوناگونی در انسان و حیوان و کلیه موجوداتی که در آن منطقه زندگی میکنند میشود.
ازجمله امور متداول در استفاده مجدد از پسماند های شهری، تهیه کمپوست است که هم اکنون در بسیاری از شهرهای پیشرفته دنیا معمول است. در ایران متاسفانه بدون مطالعه در سیستم تهیه کمپوست، نوع کمپوست و امکانات مصرف، اقدام به تاسیس کارخانه هایی شده است که نتایج حاصل، مطلوب نبوده و آلودگیهای محیط جامعه شهری و روستایی ما را تشدید مینماید. امروزه به علت پیشرفت صنایع سنگین و مصرف زیاده از حد فلزات سنگین که از راه هوا و زمین و آب وارد و خسارات زیادی را به بار میآورند. Lenihan و Wainered عقیده دارند که امروزه بیش از ۶۰ ماده شیمیایی در صنایع، مورد استفاده قرار میگیرند که نقش آنها در سیستمهای حیاتی گیاه و حیوان، ناشناخته است. ازدیاد فلزات سنگین مثل جیوه، سرب، کادمیوم و آرسنیک در کمپوست و در نتیجه در خاک، باعث مسمومیتهای زیاد و بیماریهای گوناگونی در انسان میشود.
۱ ـ ۵ ـ آلودگی هـوا
در این زمینه گفته میشود احتراق مواد پلاستیکی که متاسفانه امروزه به میزان فراوانی در پسماند ها وجود دارند صرفنظر از تولید دیوکسینها گازهایی همچون گاز کربنیک، انیدرید سولفوره، گازهای سمّی کلره و غیره مینماید که فوقالعاده
خطرناک بوده و موجب آلودگی شدید هوا میگردند.
شایان ذکر است که در مناطقی که مبادرت به ایجاد پسماند سوز میشود تعبیه هواکشهای طویل و فیلترهای ویژه ای که طبق ضوابط محیط زیست قادر به جلوگیری از آلودگیهای هوا باشند از ضروریات امر است.
گازهای حاصل از تخمیرهای هوازی و غیر هوازی در مراکز دفن پسماند قادرند به طبقات زیرین خاک نفوذ کرده و اختلالاتی در خاکهای زراعی به وجود آورند. طبق مطالعات انجام شده در نواحی نزدیک به جایگاه های دفن پسماند میزان گاز متان (CH4) تا حدود ۶۰ درصد و گاز کربنیک (CO2) حداکثر تا ۳۰ درصد تایید شده است که قطعا در جلوگیری از رشد و نمو صحیح گیاهان منطقه بی تاثیر نیست.
گامهای پیشرفت طرح :
برای اینکه بتوانیم مدیریت خوبی بر پسماندهای منطقه خود داشته باشیم باید طرح جامعی از مدیریت مواد زائد در منطقه تهیه کرده که به ترتیب موارد ذیل را در آن دیده باشیم .
۱-آمار کاملی از میزان زباله های منطقه داشته باشیم.
۲-مکانهای حساس در تولید بیشترین زباله منطقه را شناسایی و میزان زباله آنها را بدانیم .
۳- بیمارستانها و درمانگاههای منطقه را شناسایی کرده باشیم .
۴- مدارس و ادارات را شناسایی و لیست کرده باشیم.
۵- نقشه های تفکیکی منطقه بر اساس روز حمل زباله ، لکه گذاری محل های تولید زباله که در بالا ذکر شده و مسیرهای حمل زباله و همچنین سکوهای تخلیه و بارگیری را تهیه و ضمیمه نماییم .
۶-روش حمل زباله را بر اساس امکانات موجود ، نوع زباله منطقه ، بافت و فرهنگ منطقه ، سیاست کلی مدیریت شهری (خصوصی یا غیره ) و روش های دفع زباله تعیین و برنامه ریزی می گردد.
۲ ـ طبقه بنـدی مواد زاید جامـد
عبارت مواد زاید جامد (solid wastes) به مجموعه مواد ناشی از فعالیتهای انسان و حیوان که معمولا جامد بوده و به صورت ناخواسته و یا غیر قابل استفاده دور ریخته میشوند اطلاق میگردد. این تعریف به صورت کلی در برگیرنده همه منابع، انواع طبقه بندیها، ترکیب و خصوصیات مواد زاید بوده و به سه دسته کلی پسماند های شهری، پسماند های صنعتی و پسماند های خطرناک تقسیم میگردند :
۲ ـ ۱ ـ پسماند های شهری
در نشریات و کتب از تعاریف و طبقه بندیهای مختلفی برای توضیح اجزاء مواد زاید جامد شهری استفاده شده است. تعاریف ارائه شده در زیر میتواند به عنوان یک راهنما برای شناسایی اجزاء مواد زاید شهری مورد استفاده قرار گیرد .
زایدات غذایی
به قسمت فسادپذیر پسماند که معمولا از زایدات گیاهی، تهیه و طبخ و یا انبار کردن مواد غذایی به دست میآید، اطلاق میشود. کمّیت پس مانده های غذایی در طول سال متغیر بوده و در ماه های تابستان، که مصرف میوه و سبزی بیشتر است، به حداکثر میرسد. پس مانده های غذایی مهمترین قسمت پسماند است، چرا که از یک سو به دلیل تخمیر و فساد سریع، بوهای نامطبوع تولید کرده و محل مناسبی برای رشد و تکثیر مگس و سایر حشرات و جوندگان است و از سوی دیگر به دلیل قابلیت تهیه کود از آن (کمپوست) حائز اهمیت است. قابل ذکر است که میزان پس مانده های فسادپذیر در پسماند های شهری ایران بین ۳۵ تا ۷۶ درصد گزارش شده است.
آشغـال
به قسمت فساد ناپذیر پسماند به جز خاکستر گفته میشود. آشغال در پسماند معمولا شامل کاغذ، پلاستیک، قطعات فلزی، شیشه، چوب و موادی از این قبیل میشود. آشغال را میتوان به دو بخش قابل اشتعال و غیرقابل اشتعال تقسیم کرد.
خاکستـر
باقیمانده حاصل از سوزاندن زغال، چوب و دیگر مواد سوختنی که برای مقاصد صنعتی، پخت و پز و یا گرم کردن منازل
بکار میرود گفته میشود.
زایدات ناشی از تخریب و ساختمان سازی
به زایدات حاصل از تخریب ساختمان، تعمیر اماکن مسکونی، تجاری، صنعتی، و یا سایر فعالیتهای ساختمان سازی اطلاق میشود.
زایدات ویـژه
این قسمت از پسماند ها شامل مواد حاصل از جاروب کردن خیابانها و معابر، برگ درختان، اجساد حیوانات مرده و موادی که از وسایل نقلیه به جای مانده است میشود.
۲ ـ ۲ ـ پسماند های صنعتی
پسماند های صنعتی، مواد زاید ناشی از فعالیتهای صنعتی هستند ومعمولا شامل فلزات، مواد پلاستیکی، مواد شیمیایی و بالاخره پسماند های ویژه و پسماند های خطرناک هستند. که عمل جمع آوری، حمل و نقل و دفع آنها ضوابط خاص و مقررات ویژه ای را به خود اختصاص داده است.
۲ ـ ۳ ـ پسماند های خطرناک
مواد زاید خطرناک، مواد زاید جامد یا مایعی هستند که به علت کمّیت، غلظت و یا کیفیت فیزیکی، شیمیایی و یا بیولوژیکی میتوانند باعث افزایش میزان مرگ و میر و یا بیماریهای بسیار جدی شوند. براساس تعریف آژانس حفاظت محیط زیست Environmental Protection Agency : EPA)) پسماند های خطرناک به مواد زاید جامدی اطلاق میشود که بالقوه خطرناک بوده و یا اینکه پس از طی مدت زمانی موجبات خطر را برای محیط زیست، فراهم میکنند. پسماند های خطرناک معمولا یکی از مشخصات قابلیت انفجار، احتراق، خوردگی، واکنش پذیری و سمی را دارا بوده و اغلب تحت عنوان مواد زاید رادیواکتیو، پس مانده های شیمیایی، زایدات قابل اشتعال، زایدات بیولوژیکی و مواد منفجره دسته بندی میشوند:
از منابع عمده زایدات بیولوژیکی، بیمارستانها، آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقات پزشکی هستند. پسماند های بیمارستانی به دلیل آنکه حاوی زایدات پاتولوژیکی، مواد زاید رادیواکتیو، زایدات دارویی، مواد زاید عفونی، مواد زاید شیمیایی و بعضا ظروف مستعمل تحت فشار هستند، از منابع عمده، پسماند های خطرناک در شهرها محسوب میشوند. تکنولوژی جمع آوری، دفع و یا احیای این مواد در مقایسه با پسماند های شهری و خانگی تفاوت بسیار دارد و باید جداگانه مورد توجه
قرار گیرد.
۲ ـ ۴ ـ پسماند ها بیمارستانی
پسماند های بیمارستانی شامل موادی هستند که با توجه به نوع کار و وظیفه در هر بخش بیمارستانی، متفاوت میباشند. مثلا پسماند بخش عفونی یا اطاق عمل، با مواد زاید آزمایشگاه یا بخش رادیولوژی، تفاوت محسوسی دارد و طبق یک بررسی، پسماند بخشهای مختلف بیمارستانها به هفت گروه تقسیم میشوند .
الف ـ پسماند های معمولی بیمارستان
عموماً شامل پسماند های مربوط به بسته بندی مواد و دیگر پسماند های پرسنل شاغل در بیمارستان و خوابگاه های آنهاست.
ب ـ پسماند های پاتولوژیکی
شامل بافتها، ارگانها، قسمتهای مختلف بدن، پنبه های آغشته به خون و چرک و مواد دفعی بدن همچون نمونه های مدفوع و ادرار و غیره جزو این گروه از مواد زاید، محسوب میشوند.
ج ـ مواد زاید رادیواکتیو
شامل جامدات، مایعات و گازها بوده و در برخی از بخشها و آزمایشگاه های بیمارستانها وجود دارند که جمع آوری و دفع آنها دارای خصوصیات ویژه ای است.
د ـ مواد زاید شیمیایی
شامل جامدات، مایعات و گازهای زاید میباشد که به وفور در بیمارستانها وجود دارد، در بخشهای تشخیص و آزمایشگاه ها ماحصل نظافت و ضدعفونی بیمارستان، وسایل و ابزار تنظیف و ضدعفونی به انضمام داروها و وسایل دور ریختنی اطاق عمل بخش دیگری از این فضولات را تشکیل میدهند. مواد زاید شیمیایی ممکن است خطرناک باشند. فضولات شیمیایی خطرناک در سه بخش زیر، طبقه بندی میشوند:
فضولات سمی : این فضولات با PH کمتر از ۲ (به شکل اسیدی) و بالاتر از ۱۲ (به حالت قلیایی) در پسماند های بیمارستانی وجود دارند. بخشی از داروهای اضافی و یا فاسد شده، جزو اینگونه فضولات به حساب میآیند. مواد قابل احتراق : شامل ترکیبات جامد، مایع و گازی شکل
مواد واکنش دهنده و موثر : در سایر فضولات که تا حدودی در پسماند های بیمارستانی، قابل تشخیص هستند.
از فضولات شیمیایی بیخطر میتوان قندها، اسیدهای آمینه و برخی از نمکهای آلی و معدنی را نام برد. اسیدهای آمینه و نمکهای شیمیایی نظیر نمکهای سدیم، منیزیم، کلسیم، اسید لاکتیک، انواع اکسیدها، کربناتها، سولفاتها و فسفاتها قسمتی از مواد زاید شیمیایی هستند.
هـ ـ مواد زاید عفونی
این مواد، شامل جِرمهای پاتوژن در غلظتهای مختلف هستند که میتوانند به سادگی منجربه بیماری شوند. منشاء آنها ممکن است پسمانده های آزمایشگاهی، جراحی و اتوپسی بیماران عفونی باشد. وسایل آغشته به جرمهای عفونی در بیمارستان، شامل دستکش، وسایل جراحی، روپوش، لباسهای بلند جراحی، ملحفه و غیره است. این پسماند ها تقریباً ۱۰% کل پسماند های بیمارستانی را تشکیل میدهند. از وسایل جراحی سرنگها، اره های جراحی، شیشه های شکسته، کاردهای کوچک جراحی و غیره را میتوان در یک دسته بندی خاص منظور کرد.
و ـ مواد زاید دارویی
شامل داروهای پس مانده، محصولات جانبی درمان و داروهای فاسد شده یا مواد شیمیایی هستند که تا حدود زیادی در
پسماند های بیمارستانی وجود دارد.
ز ـ ظروف مستعمل تحت فشار
ظروفی مثل قوطیهای افشانه (آئروسُل)، گازهای کپسوله شده و غیره که اگر برای از بین بردن آنها از دستگاه های
پسماند سوز، استفاده گردد موجب بروز خطر میشود زیرا در پاره ای از موارد دارای قابلیت انفجار هستند.