ایدنی: نگاه خوبی به حوزه سلامت ایجاد شده است
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: برای ما دستاندرکاران حوزه سلامت این دوران یک فرصت طلایی است زیرا با وجود مشکلات شدید مالی که دولت با آن مواجه است، نگاه خوبی به حوزه سلامت ایجاد شده و منابع مالی قابل قبولی برای آن تعریف شده است.
دکتر اسماعیل ایدنی در جلسه ارزیابی عملکرد بیمه روستاییان و عشایر و پزشک خانواده که امروز (۱۳ بهمن ماه) برگزار شد، اظهار کرد: هدف غایی همه نظامهای سلامت در جهان، افزایش طول عمر با کیفیت است. پاسخگویی شفاف به مطالبات مردم و عدالت در سلامت از دیگر اهدافی است که نظام سلامت باید بتواند آنها را تامین کند.
وی افزود: پس از پیروزی انقلاب، تحولات بسیار خوبی در حوزه سلامت در کشور ما رخ داد، به طوری که امید به زندگی که در اوایل انقلاب در کشور ما ۴۰ سال بود در حال حاضر به ۷۱ و ۷۳ سال به ترتیب در زنان و مردان رسیده است و این نشان میدهد که سرمایهگذاریهایی که در حوزه سلامت انجام شده، بسیار موثر بوده است.
ایدنی ادامه داد: نظام شبکه که در مجموعه بهداشت و درمان در کشور ما طراحی شد، یک الگوی بینظیر و کمنظیر در سراسر جهان است؛ این شبکه از دستاوردهای پیروزی انقلاب آن هم در شرایط جنگ بود.
وی تصریح کرد: حاصل شبکه این بود که سیمای بیماریها و مرگ در کشور ما که غالبا بیمارهای عفونی بود، تغییر پیدا کرد و امید به زندگی افزایش یافت.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز توضیح داد: در ۳۵ سال گذشته تغییراتی در کشور ما رخ داد که این تغییرات شامل جابهجایی جمعیت و تغییر سیمای بیماریها بود و در پی این موارد، لازم بود که نظام سلامت ما متناسب با این تغییرات خود را تطابق دهد و تغییرات را پیشبینی کند.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم منصفانه نگاه کنیم، حداقل در ۱۵ سال اخیر غفلتهای عظیمی داشتهایم. این غفلتها به این صورت بود که ما به جای این که اولویتمان را روی بهداشت، پیشگیری و کنترل عوامل خطرزا بگذاریم، بر روی کنترل معلولها گذاشتیم.
ایدنی افزود: در این مدت، بخشهای قلبی و عروقی، تروما، شیمیدرمانی و سرطانها توسعه زیادی پیدا کرد، نظام ارجاع بیمار در سطوح دوم و سوم و اورژانسهای پیشبیمارستانی نیز سعی کردند توسعه یابند؛ ولی این توسعه در حقیقت در راستای مبارزه با معلولیت بود و نه مبارزه با علت.
وی گفت: این غفلت، ما را به جایی رساند که بخش زیادی از منابع مالی نظام سلامت امروزه به حوزه درمان و مبارزه با بیماریهایی مانند سرطان اختصاص دارد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تصریح کرد: سبک زندگی و الگوی زندگی در کشور ما تغییرات قابل ملاحظهای داشته است. جابهجایی جمعیت و حرکت مردم از روستا به سمت شهر، موجب شده که عمده مردم شهرنشین باشند و حاشیه شهرها به عنوان مناطق پرخطر برای نظام سلامت ما محسوب شوند
وی ادامه داد: با توجه به پرخطر بودن حاشیه شهرها لازم بود که نظام سلامت در این زمینه فرصتها، تهدیدها، نقاط قوت و ضعف را شناسایی کرده و متناسب با آن برنامهریزی کند. در این راستا دولت تدبیر و امید از ابتدای شروع به کار سعی داشت که با چهرههای خشن نابرخورداری مردم از خدمات سلامت، برخورد پولی داشته باشد.
ایدنی عنوان کرد: طبق گزارشها، پیش از این در بخش سلامت پرداخت از جیب مردم بین ۶۰ تا ۷۰ درصد بود و سالیانه جمعیت عظیمی از مردم کشور ما به خاطر هزینههای سلامت زیر خط فقر میرفتند. چالشهای بسیار سنگینی وجود داشت که در حقیقت کارآمدی نظام سلامت ما را زیر سوال میبرد و لازم بود که مداخله پولی در این زمینه انجام شود.
وی بیان کرد: مداخله پولی از دید بسیاری از منتقدان نظام سلامت باز هم به معنی استمرار مبارزه با معلول بود ولی واقعیت این است که این حقیقت تلخی بود که مردم دچار مشکلات جدی در حوزه دریافت خدمات سلامت بودند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: برای اینکه بتوانیم مشکلات را به صورت کوتاهمدت و فوری مورد توجه قرار دهیم، توجه به درمان شرط اساسی بود؛ ولی اگر تمام تلاش ما معطوف به این شود که تنها مشکلات درمانی را حل کنیم و از توجه به اینکه چگونه میتوان بیماریهایی که سیمای بیماریها را در کشور تشکیل میدهند، کنترل کرد، چشم بپوشیم؛ موجب میشود که هزینههای بسیاری را در بخش درمان متحمل شویم.
وی افزود: در این راستا علاوه بر برنامه تحول سلامت در بخش درمان، برنامه تحول سلامت در بخش بهداشت را نیز مورد توجه قرار دادیم. آن چیزی که برنامه تحول سلامت در بخش بهداشت را در ذهن بسیاری از تئوریسینهای حوزه سلامت متمایز و قابل دفاع میکند، جهتدار بودن آن در سمت عدالت در سلامت است.
ایدنی گفت: برنامه تحول سلامت در بخش بهداشت، افردی را که در جامعه نابرخورداری دارند، هدف قرار میدهد. این برنامه از روستاها و شهرهای ۲۰ هزار نفر و حاشیه کلانشهرها شروع شد و در آن برای بیماریهای قلبی عروقی، فشارخون بالا، بیماریهای روانپزشکی و مشکلات تغذیهای را در بر میگیرد و در این راستا غربالگری و مداخله لازم انجام میشود.
وی تصریح کرد: برای ما دستاندرکاران حوزه سلامت این دوران یک فرصت طلایی است زیرا با وجود مشکلات شدید مالی که دولت با آن مواجه است، نگاه خوبی به حوزه سلامت ایجاد شده و منابع مالی قابل قبولی برای آن تعریف شده است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به این فرصت ایجاد شده، گفت: با توجه به اینکه همگرایی بیسابقهای بین سیاستگزاران و متولیان اصلی نظام سللامت با پرداختکنندگان نظام سلامت ایجاد شده، باید بتوانیم از این فرصت در جهت بهبود نظام سلامت استفاده کنیم.