تشخیص زن و مرد از هم سخت شده است!
روزنامه آرمان: آرایش و جراحیهای زیبایی این روزها دیگر فقط اختصاص به زنان ندارد. ایران هفتمین کشور مصرف کننده لوازم آرایشی در دنیاست. از طرف دیگر، این تنها زنان ایرانی نیستند که تمایل به استفاده از لوازم آرایشی دارند و بررسیهای تازه حاکی از گرایش پسران به این محصولات و همچنین اعمال جراحی زیبایی است.
زیباتر شدن برای زنان از راه عمل های جراحی متعدد و استفاده از انواع محصولات آرایشی انجام میشود اما مردان در صورتی که تمایل به زیباتر شدن داشته باشند مجبورند از همین راهها استفاده کنند چون در طول تاریخ آرایش و زیبایی برای مردان معنایی نداشته است.
بر اساس بررسیهای جهانی، بازار لوازم آرایشی در ایران با بیش از ۳۸ میلیون زن دومین بازار بزرگ در منطقه بعد از کشور عربستان و هفتمین کشور در جهان است. به طور میانگین هر دختر ایرانی سالانه ۱۵۰ دلار پول برای لوازم آرایشی پرداخت میکند. لوازم آرایشی با برندهای معتبر همیشه قیمت بالایی دارند و با توجه به تغییرات ارزی این قیمتها هر لحظه بالاتر میرود. ۱۲ درصد از لوازم آرایشی موجود در کشور از سوی مردها مصرف میشود، بر اساس آمار ۷ درصد از مردان کشور از لوازم آرایشی استفاده می کنند.
آرایش مردان
در گذشته در برخی مناطق خاص در شهر تهران آرایشگاههایی وجود داشت که خدمات آرایشی مانند برداشتن ابرو ارائه می داد اما اکنون این کار در اغلب آرایشگاههای مردانه انجام میشود. آمار استفاده هفت درصدی از لوازم آرایشی توسط مردان در ایران نشان از اقبال پسران جوان ایرانی به استفاده از لوازم آرایشی دارد که تا قبل از این به عنوان لوازم آرایشی زنانه شناخته میشدند. انواع کرم، رنگهای مخصوص گریم، آدامس و چسبمو، اسپریهای خوشبوکننده و… که تا پیش از این به عنوان لوازم آرایش زنانه شناخته میشدند این روزها در سالنهای آرایش مردانه یافت میشوند و بیم آن میرود که گوی سبقت را در استفاده از این لوازم آرایشی از سالنهای آرایش زنانه بربایند.
گوش الاغی!
طبق آمار انجمن تحقیقات راینولوژی ایران، سالانه بیش از ۸۰ هزار جراحی زیبایی بینی در کشور انجام میگیرد و از هر پنج نفری که برای عمل بینی مراجعه می کنند دو نفر آنها مرد است که نسبت به گذشته افزایش داشته است. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، ۵۰ درصد مراجعان برای انجام جراحی بینی واقعا نیازی به این عمل ندارند. تزریق بوتاکس، لیپوساکشن، عمل جراحی پلک، کشیدن پوست صورت و گردن، لیزر پوست، کاشت مو، کشیدگی بازو و صاف کردن شکم از جمله عملهای جراحی زیبایی است که مردان انجام میدهند.در کنار این اعمال جراحی که برای زیباتر شدن انجام میشود بعضا شاهدیم مد برای بعضی افراد تا جایی اهمیت دارد که بدون توجه به جنبه زیبایی به کارهایی دست میزنند که شاید عجیب باشد.
چند وقتی است که عمل جراحی به گوش هم رسیده است. گوشهایی که به شکل مثلثند ، گوشهایی که فرم طبیعی را شکستهاند و با سر تیزشان میخواهند بگویند سبکی جدید برای ظاهر انسانها دارند. در عمل زیبایی موسوم به «گوش الاغی» با برش قسمت بالایی گوش و سپس بخیه زدن، فرم گوش را تیز میکنند. عملی که در نتیجه آن و با تغییر فرم طبیعی گوش، بازگشت به حالت اولیه ناممکن میشود.عمل زیبایی گوش در ایران در ماههای اخیر رواج یافته است. اما هافینگتون پُست در سال ۲۰۱۱، از این عمل با نام «گوشهای جنی» یاد کرده و آن را جدیدترین عمل زیبایی نامیده است.
زیبایی یا جلب توجه؟
گرایش مردان به زیبایی آن هم از نوع زنانه آن با توجیه مرتب بودن و زیباتر شدن در نظر جنس مخالف مطرح میشود اما گزارش یک خبرگزاری فرانسوی در مورد نظر زنان در مورد زیبایی مردان نشان میدهد ۹۷ درصد زنان به مردانی که به صورت طبیعی خود ولو به شکل نه چندان زیبا دست نزده بودند و آن را حفظ کرده بودند تمایل بیشتری داشته و آنها را جذابتر میدانستهاند.
این در حالی است که حتی اگر الگوی زیبایی مانکنها یا هنرپیشههای مطرح دنیا باشد با کمی دقت میتوان فهمید همه این افراد که به دلیل چهره خود معروف شدهاند نه تنها در ظاهر خود دست نبردهاند بلکه حتی در برخی موارد به دلیل ایرادهای ظاهری و مثلا داشتن بینی بزرگ معروف شدهاند.
جدای از این مسائل باید گفت میل به داشتن ظاهر زیبا در مردان به صورت جذابیتهای رفتاری یا اندام متناسب بیشتر نمود مییابد و در زنان به شکل صورت زیبا و یا ظرافت هایی از این دست و اینکه برخی افراد این مسائل را با هم اشتباه میگیرند نشان میدهد حتی الگوهای مد و زیبایی در کشور ما با مد جهانی تفاوت دارد. در کشورهای آمریکایی و اروپایی پسرانی که آرایشهای زنانه کرده و در ظاهر خود دست میبرند فقط افرادی هستند که میل به تغییر جنسیت خود دارند و افراد عادی به هیچ عنوان به این امر تمایلی ندارند.
تشخیص زن ومرد از هم سخت شده است
یک روانشناس در این باره به آرمان می گوید: بخش زیادی از هویت کودک در سنین چهار تا هفت سالگی شکل میگیرد؛ عدم مشارکت موثر پدر در فرزندپروری در این سنین سبب می شود که کودک همواره فقط با مادر خود در ارتباط باشد و این مسئله به صورت ناخودآگاه در خلق و خوی او تاثیر می گذارد. همچنین در میان خانواده های تکپسری نیز در برخی موارد چنین مشکلاتی دیده میشود. بهروز بیرشک عنوان میکند: الگوهای تربیتی که برای همانندسازی نقش مرد و زن در پسران و دختران در جریان رشد شکل میگیرد اگر هر کدام مخدوش باشد، زمینه برای تمرکز روی نقش دیگر و همانندسازی با آن بیشتر میشود. او میافزاید: از سوی دیگر الگوهای فرهنگی جامعه هم در این عامل بیتاثیر نیست. در حالی که تا دو دهه پیش الگوهای مردانه کسانی بودند که اندام خشن و عضلانی داشتند و زنان با لطافت و ظرافتشان زیبا بودند، امروزه دیگر تشخیص زن و مرد از هم سخت شده است.
الزام مشاوره روانپزشکی قبل از عمل
یکی از اعضای کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به اینکه عمل جراحی همیشه به بهانه زیباتر شدن نیست و خلاهای روانی و مشکلات شخصیتی هم میتواند انگیزه افراد از دست زدن به عملهای جراحی زیبایی باشد، به آرمان میگوید: از نظر علمی تمامی جراحان زیبایی باید مشاوره روانپزشکی قبل از عمل را برای افراد الزامی کنند تا انگیزههای واقعی دست زدن فرد به عمل مشخص شود. سیامک مره صدق عنوان می کند: در حالی که در همه دنیا این مشاورهها قبل از عمل ضروری است در ایران هیچ نظارتی بر این مسئله وجود ندارد.
از سوی دیگر مخاطرات این قبیل عملها به درستی بازنمایی نمیشود. برای مثال در هر بیهوشی خطر مرگ برای افراد وجود دارد. او در ادامه با اشاره به مصرف سرانه بالای لوازم آرایشی در ایران میگوید: اکثریت این محصولات غیر استاندارد هستند و بدون مهر تائید و نظارت سازمان بهداشت یا غذا و دارو به فروش میرسند در حالی که جمعآوری آنها به شکل برخورد در سطح مغازهها وظیفه نیروی انتظامی است.