بهارستان و پس لرزههای نامه رحیمی
اما این نامه به فرجام نرسید و امضاها به عدد ۳۰ نفر رسیده بود که ادامه کار متوقف شد.
پیرمؤذن در گفت و گو با «ایران» توضیح داد که ما ابتدا فکر کردیم آقای رحیمی گفته نمایندگان مجلس نهم پول گرفته اند ولی همکاران توضیح دادند که نمایندگان ادعایی مربوط به مجلس هشتم بوده است.
نماینده اردبیل گفت که برخی از بزرگان همچون آقای حداد عادل و الیاس نادران که من آنها را نمایندگان پاکدست می دانم معتقد بودند نامه انتشار فهرست نمایندگان، اصل تخلفات رحیمی را تحت الشعاع قرار می دهد و به صلاح نیست که پیگیری شود و ما هم قانع شدیم و کار را متوقف کردیم.
با این حال برخی نمایندگان که البته تعداد آنها زیاد نبود اصرار داشتند اگر نماینده ای از طریق آقای رحیمی برای تبلیغات انتخابات پول گرفته باید نامش اعلام شود تا مردم بدانند.
محمدرضا تابش از جمله این نمایندگان بود که به «ایران» گفت: این موضوع عادی نیست یکی از گلوگاه های فساد همین موضوع است که نمایندگان از ابتدا وامدار برخی شخصیت ها یا جریان های خاص می شوند.
مسعود پزشکیان نماینده تبریز هم به «ایران» گفت که نامه آقای رحیمی و ادعای کمک به نامزدهای اصولگرای انتخابات نشانه ای از کوه یخی است که ما فعلاً نوک آن را می بینیم و اطلاعات دقیقی نداریم که چه اتفاقات دیگری افتاده است. یک محور دیگر نامه رحیمی این بود که ۲۱۱ نماینده در نامه ای از رئیس جمهوری بابت انتخاب وی به معاون اولی تشکر کرده اند. علی اصغر زارعی عضو جبهه پایداری در جمع خبرنگاران گفت: من به یاد ندارم چنین تأییدیه ای در این باره داشته باشیم ولی این عرف مجلس است که هر کس جابه جا می شود معمولاً از وی تشکر می شود.
او البته اضافه کرد که قاموس خلقت این طور است که هرکس خطایی کرد باید مکافات عملش را بدهد و در این میان هر کس مسئولیت بالاتری دارد مکافاتش هم سخت تر است. زارعی درباره فهرست نمایندگانی که از رحیمی پول گرفته اند هم تصریح کرد که ما مشکلی نداریم هر کس تخلف کرده اسمش اعلام شود.
*نامه پس از اطلاعیه
بازتاب ها و حواشی حکم محکومیت معاون اول دولت دهم گویی پایانی ندارد. پس از تلاش قابل توجه برخی جریان های سیاسی برای تبری از محمدرضا رحیمی و نزدیک نشان دادن او به دیگر دولت های گذشته این بار این نامه افشاگرانه شخص محکوم بود که خبرساز شد. نامه ای که با عنوان «افشاگری رحیمی علیه احمدی نژاد» در رسانه ها داغ شد و به نظر می رسد خود نه پایان یک داستان که آغاز رویدادهایی دیگر از جمله تغییر در مناسبات طیف هایی سیاسی همچون حلقه نزدیکان احمدی نژاد و بخشی از اصولگرایان خواهد بود.
رحیمی در نامه سرگشاده ای که در رسانه ها منتشر کرد بر مسائلی مهر تأیید زد که در سال های گذشته در بسیاری از انتقادات مطرح شده علیه دولت های نهم و دهم تکرار شده بود. توجه به «سروش آسمانی» و اصرار بر نظرات یک نفر در مقابل بی توجهی به نظرات دیگران و نیز یادآوری ماجراهایی همچون قهر احمدی نژاد بر سر تعیین وزیر اطلاعات یا به راه انداختن نمایش یکشنبه سیاه مجلس موضوعاتی بودند که پیشتر بسیار بیش از آنچه در نامه رحیمی طرح شد، به آنها پرداخته شده بود.
با این حال نامه سه شنبه شب رحیمی که در گلایه از اطلاعیه چند روز پیش دفتر محمود احمدی نژاد نوشته شده بود و تأکید داشت رحیمی محکوم امروز، «چوب آبروبری های» احمدی نژاد را می خورد، خالی از نکته های حائز اهمیت نبود.
*چون دوست دشمن است
رحیمی نامه اش را با مطلع «چون دوست دشمن است، شکایت کجا بریم» آغاز کرد. این در حالی است که مخاطب نامه در تمام سال های بر عهده داشتن مسئولیت ریاست جمهوری تأکید ویژه ای بر حمایت از حلقه نزدیکان خود داشت. احمدی نژاد گرچه برخی وزرایش را به بهانه کمترین تفاوت نظر کنار می گذاشت اما با وجود مطرح بودن انتقادات گسترده علیه حلقه نزدیکانش از آنها دفاع کرد. هنوز فراموش نشده است که وقتی چهره های شاخص کابینه او از جمله رحیمی در مظان اتهام پرونده های فساد و تخلف بودند، او چگونه یک تنه ایستاد که «کابینه خط قرمز من است» اما پس از قطعی شدن محکومیت معاون اول دولت پیشین اطلاعیه دفتر احمدی نژاد چیز دیگری را نشان داد.
اطلاعیه ای که تأکید داشت «تمام ماجرای آقای رحیمی مربوط به سال ۸۶ و قبل از آن و دوره ریاست ایشان بر دیوان محاسبات کشور» بوده و «در آن زمان چنین مسائلی مطرح نبوده است».
این ابراز بی اطلاعی در حالی است که احمد توکلی ۲۲ خرداد سال ۹۰ در گفت و گو با مهر از جلسه سه مقام بلندپایه قضایی با احمدی نژاد در سال ۸۹ خبر داده و می گوید: آقایان «اژه ای»، «رئیسی» و «خلفی» که قضات با سابقه و خوشنام کشورمان هستند پرونده رحیمی را مطالعه کردند و یک سال پیش نزد احمدی نژاد رفتند و به وی گفتند ما سه قاضی به اتفاق آرا تأیید می کنیم که توجه اتهام به آقای رحیمی قطعی است و باید تعقیب شود، اما احمدی نژاد ۱۰۰ دقیقه برای این ۳ نفر سخنرانی کرد و از توطئه علیه دولت یاد کرد و به صورت قاطع از معاون اول خود حمایت کرد.»
این در حالی است که پس از این دیدار ها احمدی نژاد همچنان کابینه را خط قرمز خود دانست و بر خلاف ابراز بی اطلاعی امروز اش با وجود اطلاع از جزئیات اتهامات رحیمی حاضر نشد معاون اولی خود را به شخص دیگری بسپارد. حالا آن حمایت قاطع، این روزها به اطلاعیه ای تبری جویانه تبدیل شده است. همچنان که روز گذشته «دولت بهار» سایت نزدیک به محمود احمدی نژاد در واکنشی عجیب به نامه رحیمی به تلویح مدعی شد که رحیمی عصبی است و تعادل لازم را ندارد این ارگان تندروها با اشاره به اینکه در سال ۹۲ پس از اعلام خبر بازداشت رحیمی و انتقال او به زندان اوین مادر وی سکته کرد نوشت: «همسر محمدرضا رحیمی نیز که از بیماری فشار خون رنج می برد، هم اکنون در بدترین شرایط جسمی است. «دولت بهار» ضمن ابراز تأسف از شرایط پیش آمده برای معاون اول دولت دهم اعلام می دارد این شرایط را درک می کند و امیدوار است مشکلات وی رفع شود.»
*عامل شکاف؟
محمدرضا رحیمی در نامه خود به احمدی نژاد به دو وجه از رابطه خود با برخی نمایندگان اصولگرای مجلس اشاره می کند. او با یادآوری نامه قدردانی ۲۱۱ نماینده از احمدی نژاد برای انتصاب رحیمی در سمت معاون اولی دولت به چک های متعددی می پردازد که در آستانه برگزاری مجلس هشتم میان شماری از چهره های اصولگرای کاندیدای مجلس توزیع کرده است. به گفته رحیمی یک میلیارد و دویست میلیون تومان از طریق حساب شخصی فردی به نام (…) میان ۱۷۰ نفر از کاندیداهای مجلس توزیع شده بود.
اعتراف و افشاگری که سعید لیلاز، فعال سیاسی در تحلیل دلایل طرح آن به «ایران» گفت: می دانیم که ماجرای تخلفات مالی ایشان خیلی بیشتر از این یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بوده است. اما کاری که آقای رحیمی در نامه خود کرده است به صحنه کشیدن دیگران و به نوعی تهدید به افشاگری علیه آنها است.
لیلاز با بیان اینکه نامه رحیمی حاوی افشاگری بیش از آنچه همه می دانیم درباره احمدی نژاد نیست افزود: رحیمی با به میان کشیدن ماجرای یکشنبه سیاه مجلس سعی دارد این گونه القا کند که انگیزه برخورد با او بیشتر سیاسی بوده است. بنابر این باید درباره محتویات و سمت گیری نامه رحیمی بیشتر تأمل کنیم اما من این نامه را نشانه جدی وجود شکاف میان رحیمی و احمدی نژاد تلقی نمی کنم.
عبدالرضا داوری، از جمله اطرافیان احمدی نژاد هم تأکید دارد: احساس می کنم نامه آقای رحیمی باعث محکم تر شدن اعتقاد شان به احمدی نژاد شد.
داوری البته دلیلی برای این احساس و عقیده ابراز نکرد.
وی همچنین با بیان اینکه قرار شد کسانی که به آقای احمدی نژاد نزدیک هستیم درباره این نامه سکوت کنیم و موضعی نگیریم، به ایران گفت: تحلیل محتوا و روند نامه رحیمی نشان می دهد که ایشان از ابتدا با آقای احمدی نژاد همسو نبوده و در نقاط کلیدی نظرات ایشان را مد نظر قرار نمی داده و پرونده رحیمی ارتباطی به دولت نهم و دهم نداشته است، با وجود این، یک فعال سیاسی اصولگرا که نخواست نامش مطرح شود در گفت و گو با «ایران» پیش بینی کرد با انتشار این نامه، کار طیف احمدی نژاد برای ادامه فعالیت سیاسی و انتخاباتی سخت خواهد شد. گلایه رحیمی که اطلاعیه دفتر احمدی نژاد را «زخم کاری» توصیف می کند در آینده روابط احمدی نژاد و حلقه نزدیکان و حامیان او بی تأثیر نخواهد بود.
احمد شیرزاد فعال سیاسی اصلاح طلب نیز معتقد است که اطلاعیه دفتر احمدی نژاد و نامه رحیمی علیه رئیس جمهوری پیشین یک زلزله سیاسی درون جریانی به راه خواهد انداخت.
وی با بیان اینکه سازمان تشکیلاتی کوچک حلقه آقای احمدی نژاد با این نامه بیش از پیش از هم پاشیده می شود و تحلیل کسانی که می گفتند احمدی نژاد دوباره به میدان خواهد آمد و در انتخابات مجلس آینده کاری می کند کارستان، تحلیل اشتباهی است، افزود: اطلاعیه چند روز پیش دفتر او در تبری جویی از تخلفات آقای رحیمی یک اشتباه سیاسی بسیار بزرگ بود. زیرا این ابراز تبری که سرشار از تناقض با حمایت های گذشته او از کابینه اش بود یک خودکشی سیاسی است. وی در توضیح انگیزه رحیمی از نوشتن این نامه با بیان اینکه درک شرایط احساسی رحیمی کار سختی نیست و البته این نامه واکنشی غیر سیاسی است، اظهار داشت: رحیمی تجربه ۸ سال «بگم بگم» احمدی نژاد را دیده بود و می دانست که اگر چیزی گفتنی است باید گفت برای همین هر چه در دل داشت بیرون ریخت. اما این کار هم یک خودکشی تمام عیار بود و او عذرهای بدتر از گناه آورد.
شیرزاد با تأکید بر اینکه با توجه به اتهاماتی که به جریان اصولگرا وارد شده و شأن مجلس زیر سؤال رفته است، این جریان باید روشنگری کنند، افزود: رسانه ها در این روشنگری نقش ویژه ای دارند اما نباید هیاهویی ایجاد شود که ترمز قضیه کشیده شود و همه ناچار به سکوت شوند.
*بازتاب نامه رحیمی در بهارستان
مؤید حسینی صدر نماینده مستقل مجلس، برای ارزیابی نامه محمدرضا رحیمی، نگاهی به رخدادهای چند روز گذشته دارد و برجسته سازی محکومیت معاون اول رئیس جمهوری سابق از سوی برخی چهره ها، رسانه ها و جریان های حامی دولت قبل را در نگارش نامه معاون اول احمدی نژاد مؤثر می داند. به گفته صدر به نظر می رسد این جریان ها و رسانه ها می خواهند تمامی عملکرد دولت قبل و همه پرونده های فساد مطرح شده و اعلام نشده را به همین یک پرونده ختم کنند و با برجسته سازی های کاذب این گونه القا کنند که آنها مبری از هر گونه سهمی در عملکرد دولت گذشته هستند.
نماینده خوی به خبرنگار ایران می گوید که نامه محمدرضا رحیمی بخصوص آنجا که اشاره می کند به تعدادی از نامزدهای مجلس هشتم برای تبلیغات پول داده، درست است چنانچه من خودم شاهد بودم که علاوه بر این در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ هم تعدادی از نمایندگان حامی دولت به دفتر آقای رحیمی در دیوان محاسبات دعوت شدند و مبالغی جهت تبلیغ آقای احمدی نژاد در حوزه های انتخابیه دریافت کردند.
صدر اضافه می کند همان ها که یک زمان هر مخالفت و انتقادی علیه دولت را در حکم مخالفت با امام زمان (عج) و نظام و انقلاب می دانستند، حالا فرار به جلو را تاکتیک سیاسی خود کرده اند و با هجمه به رحیمی، برجسته سازی پرونده او و در حقیقت خالی کردن پشتش، تلاش دارند افکار عمومی حمایت های آنها از دولت قبل را به فراموشی بسپارند غافل از اینکه آنچه الان در قالب پرونده های فساد علنی می شود نتیجه بذرهایی است که در همان دوره کاشته شده است.
صدر اما از یک نگرانی بزرگ خبر می دهد که حاصل تجمیع ثروت های بادآورده ای است که فضای سیاسی آینده کشور را هدف قرار داده است.
او می گوید: امروز یک جریان بزرگتری از رحیمی در حال شکل گیری است. آنها که در دو سال آخر دولت دهم از ناحیه اختلاف قیمت ارز، قاچاق نفت، دریافت ارز دولتی از بانک مرکزی و فروش آن به قیمت آزاد، انحصار واردات و صادرات و سوآپ مواد نفتی، ثروت های بادآورده پیدا کرده اند، الان شبکه های سراسری در کشور تشکیل داده اند. به گفته وی این شبکه سراسری در قالب و عناوین مختلف حمایت از ایتام، زنان بی سرپرست و… فعال است. هدف آنها هم تأثیر گذاری در فضای سیاسی معطوف به انتخابات مجلس و انتخابات ریاست جمهوری است.
*سرنوشت محتوم سایر نزدیکان احمدی نژاد
غلامعلی جعفرزاده نماینده اصول گرای مجلس از این زاویه به نامه محمدرضا رحیمی نگاه می کند که وی به این نتیجه رسیده است که قربانی تخلفات و قانون گریزی های احمدی نژاد شده و بر خلاف آنچه تصور می کرده نزدیک ترین یاران قدیمی هم حالا او را تنها گذاشته و از او تبری می جویند.
نماینده مردم رشت در گفت و گو با ایران تأکید دارد که بر همین اساس برخی دیگر از نزدیکان آقای احمدی نژاد باید بدانند که چنین سرنوشتی در انتظار آنها هم خواهد بود و آنها نیز بتدریج خواهند فهمید که شایسته نیست تاوان برخی اقدام ها و رفتارها و مواضع دولت و شخص آقای احمدی نژاد را بدهند.
این نماینده مجلس خطاب به این دسته از مدیران و نزدیکان احمدی نژاد پیشنهاد می کند که قبل از فرا رسیدن چنین روزی و دچار شدن به فرجام آقای رحیمی خودشان پا پیش بگذارند و اطلاعات افشا نشده خود را در اختیار مسئولان امر بگذارند چرا که نظام جمهوری اسلامی همچون دریایی است که آلودگی را در خود نمی پذیرد و دیر یا زود دست همه متخلفان و مفسدان رو خواهد شد.
حامد قادر مرزی نماینده دیگر مجلس با بیان اینکه قصد دفاع از رحیمی را ندارد می افزاید: نامه او نشان از آن دارد که در بروز تخلفاتی که منجر به محاکمه رحیمی شده است او تنها مقصر نبوده و به واسطه یکسری حمایت ها یا پشتگرمی ها و اهداف و انگیزه هایی به این کار ورود کرده که نمی شود گفت همه اش شخصی است.
به گفته نماینده قروه که زادگاه محمدرضا رحیمی هم هست، رحیمی تنها مفسد نبوده و نیست و متهمان بزرگ دیگری هم وجود دارند که باید به آنها هم بدون در نظر گرفتن وابستگی به کدام خاندان، جناح و دسته سیاسی رسیدگی شود.
*دستگاه قضا
سخنگوی دستگاه قضا با بیان اینکه پرونده محمدرضا رحیمی از مهرماه سال ۸۸ شروع شده است، گفت: حکم وقتی قطعی شد، اجرا می شود که الان در تشریفات اداری هست.
به گزارش ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای عصر دیروز در یک نشست خبری افزود: البته در آن زمان که پرونده شروع شد، در خصوص فسادی بود که در شرکت بیمه ایران مطرح بود و (…) به عنوان فردی که در آن فساد نقش اساسی و مهمی داشت.
وی ادامه داد: هنگام رسیدگی به پرونده مشخص شد که این آقا در پرونده دیگری نیز نقش داشته و ایشان ۶۰ میلیارد تومان بدهی و معوقه بانکی داشته که برای رفع و رجوع به پرداخت رشوه اقدام کرده است و در تحقیق انجام شده پای آقای رحیمی به میان کشیده شد.
معاون اول قوه قضائیه تصریح کرد: بر اساس اظهارات متهمان، اسناد و مدارکی که به دست آمد و در بررسی تعدادی از حساب های بانکی و ردیابی و پیگیری وجوهی که رد و بدل شده بود و هم در پرونده فساد بیمه، اتهام، متوجه آقای رحیمی شد.
محسنی اژه ای گفت: پرونده در سال ۸۹ به صورت رسمی ثبت کیفری شد و نام ایشان ضمیمه پرونده شد اما باز تحقیقات ادامه داشت. بازپرس مجدداً حساب ها را مرور کرد و جزئیات را پرسید و پس از آن در نیمه اول سال ۹۰ به صورت رسمی تحقیق از محمدرضا رحیمی شروع شد و طی ۱۱ جلسه با حضور محمدرضا رحیمی و وکیل ایشان جلساتی چند ساعته برگزار شد.
وی در مورد نامه محمدرضا رحیمی که به محمود احمدی نژاد نوشته است گفت: این نامه را دیدم. در بخش سوم نوعی غرض ورزی سیاسی وانمود شده که انگار این پرونده با غرض ورزی سیاسی تشکیل شده است در حالی که وقتی داشتیم پرونده معاون اول وقت را بررسی می کردیم بسیار دقت کرده و بر اساس قانون و شرع و بسیار دقیق به آن رسیدگی کردیم و بدون مستندات قابل توجه و وسواس کافی پیش نرفتیم.
محسنی اژه ای در پاسخ به خبرنگاری مبنی بر اینکه شنیده شده بود که در این پرونده گفته شده دادستان کل کشور که آن زمان شما بودید از سوی برخی افراد در دولت تهدید شده و به شما گفته اند پته تان را روی آب می ریزیم و رحیمی خط قرمز دولت است گفت: کسی من را تهدید نکرده است اما در این گونه پرونده ها فشارهایی هست.
وی در پاسخ به این سؤال مبنی بر اینکه محمدرضا رحیمی در نامه خود خطاب به محمود احمدی نژاد به نوعی گفته است اموال زیادی ندارد و مشکلات زیادی در زندگی دارد و آیا با این تفاسیر می تواند ۳ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان رد مال را بدهد گفت: اگر پولی داشت اخذ می شود و اگر ندهد از اموالش بر می داریم و در جزای نقدی اگر نداشته باشد بابت آن باید حبس بکشد.