طرح‌های انتقال آب از سرشاخه‌های کارون ، سوالات و ابهامات بی پاسخ

عضو کمیته علمی کنفرانس ملی رودخانه کارون گفت: طرح­های انتقال آب از سرشاخه‌های حوضه کارون علاوه بر اثرات منفی روی شرایط آب‌دهی و کیفیت آب پایین‌دست، تولید انرژی برق‌آبی، کاهش عملکرد محصول و تبعات منفی زیست­محیطی، بر امنیت و پایداری اجتماعی استان خوزستان نیز اثر منفی می‌گذارد.

دکتر مهدی نورزاده‌حداد عنوان‌کرد: افزایش جمعیت شهری و روستایی، تامین آب طرح‌های توسعه کشاورزی و صنعتی، برق‌آبی و نیازهای زیست محیطی همگی موجب افزایش نیازهای آبی پایین‌دست شده است. آنچه اکنون نگران‌کننده است تقاضاهای روزافزون متقاضیان طرح‌های انتقال بین‌حوضه‌ای است که با توجه به تغییر اقلیم جهانی و شدیدترشدن اثر پدیده خشکسالی، خسارت جبران‌ناپذیری در حوضه‌های مبدأ و حتی مقصد را باعث می‌شود.

وی افزود: اگرچه تصور عمومی بر این است که انتقال آب بین‌حوضه‌ای، کاهش کمبود آب مصارف در مناطق مقصد را باعث می‌شود اما در واقع اجرای این طرح‌ها موجب دامن‌زدن به افزایش تقاضا در کل منطقه و در نتیجه توسعه و اشتغال ناپایدار را به دنبال داشته و این امر موجب آسیب‌پذیری بیشتر در برابر خشکسالی و توسعه بی‌رویه کشاورزی، صنعتی و شهری و جدال سیاسی و اجتماعی می­شود.

نورزاده‌حداد خاطرنشان‌کرد: اگر مدیریت و بهره­وری آب در حوضه مقصد اصلاح نشود، مشکل به سال­های آینده منتقل شده و چه‌بسا بدتر شدن فرهنگ مصرف، بر وخامت اوضاع نیز می­افزاید.

عضو هیات علمی دانشگاه پیام‌نور خوزستان توضیح‌داد: مدت‌هاست که این طرح از نظر کارشناسی بررسی و تحلیل می‌شود که از جمله این موارد می‌توان به مقالات، نامه‌ها و گزارشاتی اشاره کرد که از سوی مجامع علمی و قانونی مختلف ارائه و منتشر شده است. نامه سازمان حفاظت از محیط زیست کشور در سال ۸۶، گزارش فروردین سال ۸۷ مرکز پژوهش‌های مجلس، گزارش مرکز تحقیقات منابع آب دانشگاه شهرکرد در سال ۸۹، نظر منفی دفتر فنی آب سازمان مدیریت منابع آب کشور در تیرماه سال ۸۹، نامه سازمان بازرسی کل کشور به وزارت نیرو در سال ۹۰، گزارش سال ۸۹ شرکت مهاب قدس و نظر بسیاری از کارشناسان عرصه آب اشاره کرد.

وی بیان‌کرد: متأسفانه عمده این موارد بدون پاسخ باقی‌مانده است. علاوه بر آن طی نشست‌ها و همایش‌های مردمی در استان‌های خوزستان و چهارمحال و بختیاری، واکنش‌های منفی زیادی نسبت به این طرح روا شده است و نمایندگان استان‌های خوزستان و چهارمحال و بختیاری نیز واکنش‌های منفی نسبت به این طرح داشته‌اند. با لحاظ کردن اصول کارشناسی و علمی و تجارب سایر کشورها اجرای طرح انتقال آب به فلات مرکزی (بهشت‌آباد) نه‌تنها مقبولیت اجتماعی و زیست‌محیطی ندارد بلکه از نظر اقتصادی در مقیاس ملی و منطقه‌ای توجیه‌پذیر نمی‌باشد.

نورزاده‌حداد گفت: ای کاش یکبار برای همیشه یک گزارش علمی روشن از اهداف، نحوه و میزان انتقال آب کارون برای تنویر اذهان عمومی ارائه شود.

https://hoorkhabar.ir/551751کپی شد!
68
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.