انتقاد شدید معاون استاندار خوزستان از عملکرد بانکها در استان
معاون برنامهریزی استاندار خوزستان ضمن ابراز نارضایتی از عملکرد بانکها گفت: سیستم بانکها بسته است و آنها نه به مصوبات هیات وزیران و نه طبق بخشنامههای بانک مرکزی عمل میکنید. در استان نیز بانکها ضوابط خاص خود را دارند که ضوابط صندوق با آنچه آنها در داخل بانک خود دارند، مغایرت است و تنها به آن عمل میکنند. برخورد بانکها سختگیرانه است و منطقی را بهدنبال ندارد و مدیران موظفند آن را اصلاح کنند.
امید حاجتی در جلسه کارگروه تخصصی امور اقتصادی ضمن ارائه توضیحاتی در رابطه با آخرین جلسه این کارگروه اظهارکرد: در جلسه هفته گذشته عملکرد جذب منابع صندوق توسعه ملی در استان بررسی شد که در نهایت عملکرد حوزه کشاورزی و بانک کشاورزی در استان مطلوب خوانده شد و این دستگاه و بانک مربوطهاش مازاد بر سهمیه پیشبینی شده خود نیز جذب داشتهاند.
وی افزود: در رابطه با سایر بانکها شرایط مناسبی نداریم و از آنجاییکه در چند ماه گذشته تمام تلاش خود را در جهت سادهسازی فرآیند، هموار کردن مسیرها و شفافسازی و تقسیم وظایف بهکار گرفتیم، انتظار داشتیم دستگاههای اجرایی و بانکهای عامل آنها بهگونهای عمل کنند که منابع بیشتری در استان خوزستان جذب شود که متاسفانه در اکثر حوزههای اقتصادی استان هنوز این اتفاق رخ نداده است.
حاجتی بیانکرد: در این جلسه که با حضور نمایندگان دستگاههای اجرایی و نیز بانکهای استان خوزستان برگزار شد، اولویت تخصیص تسهیلات بانکی را حوزه صنعت قرار دادیم تا وضعیت متقاضیانی که پس از معرفی دستگاه اجرایی موفق به دریافت تاییدیه از بانک مذکور نشدند و نتوانستند از منابع صندوق توسعه ملی استفاده کنند را مورد بررسی قرار دهیم.
معاون استاندار خوزستان اظهارکرد: بخشی از مشکلات سرمایهگذاران ما این است که زمانی که تقاضای تسهیلات را ارائه میکنند به آن رسیدگی نمیشود و مبلغی را که پیشبینی کرده بودند، بهدلیل زمان زیادی که میگذرد ارزش خود را از دست میدهد و دیگر با آن مبلغ نمیتوانند کاری کنند.
وی ادامهداد: در تعاملی که بین بانک و سرمایهگذار صورت میگیرد، سرمایهگذار روی تقاضایی که داده بود و توافقی که با بانک حاصل کرده حساب باز میکند و برای از دست نرفتن فرصت، کار خود را ادامه میدهد. اگر بانک بر اساس همان توافق اولیه تعهد خود را اجرا کند، مشکلی پیش نمیآید اما بانکها همکاری لازم را انجام نمیدهند.
حاجتی خطاب به مدیران بانکهای عامل تاکیدکرد: وقتی روی طرحی توافق شده که درصدی از هزینه کار را بانک و درصدی را سرمایهگذار پرداخت کند آن سرمایهگذار روی درصد اعلام شده از سوی بانک حساب باز میکند. اگر کسی خوب کار میکند بهجای اینکه تشویق شود و بانک از این مشارکت خوب که فردا توان پس دادن بدهی خود را دارد خوشحال باشد، نهتنها تشویقی صورت نمیگیرد بلکه فرد باید زیانی را هم بردازد. این بسیار اشتباه است و اگر چنین ضابطههای نادرستی وجود دارد وظیفه مدیران است که آن را اصلاح کنند.
وی گفت: باید از کسانی که توان اجرای کار را دارند حمایت کنیم و بانکها باید به این مسئله اهمیت دهند.
حاجتی با اشاره به اینکه اکثر پروندههای موجود در بانکها برای دریافت تسهیلات مربوط به سال ۹۲ است و یک توافق با بانک به چنین زمانی نیاز ندارد، اظهارکرد: در شرایط خاص رکودی، شخص سرمایهگذار چقدر توان مقاومت و تحمل دارد که توافق تا این اندازه طولانی شود؛ این یعنی اینکه شرایط اقتصادی و وضعیت خاص کشور برای ما مهم نیست، آیا این همان سیاست ما در حمایت از فعالین اقتصادی است؟
معاون برنامهریزی استاندار خوزستان ضمن اشاره به فشارها و تحریمهای موجود گفت: در حال حاضر فشارهای بسیاری را از خارج از کشور متحمل شدیم و دیگر نباید از درون به اقتصاد خود ضربه بزنیم.
وی افزود: انتظاری که از مدیران بانکی داریم این است که بررسی طرح در یک زمان منطقی انجام و پس از آن تمام مراحل طی شود، در غیر اینصورت فرافکنی صورت میگیرد و در نهایت مشخص نمیشود که مشکل چه بوده است.
حاجتی خطاب به مدیران حاضر در جلسه گفت: ما با شخص مشکل نداریم و این سیستم موجود مشکل استان را حل نمی کند.
وی عنوانکرد: تغییر مدیریت برای تغییر دیدگاه در راستای بهبود شرایط است و نه تغییرات سیاسی؛ چنانچه دولت روحانی دولت اعتدال است و کاملا منطقی از تمام ظرفیتها با تفکرات مختلف در چارچوب نظام استفاده میکند. اگر تغییری رخ داده است با انتظار تحول بوده و اگر مدیری تغییر کند به همین منظور است.
معاون استاندار خوزستان در ادامه خطاب به مدیران بانکی گفت: نگرشها باید تغییر کند و هر دستگاه اجرایی موظف به بررسی هر مورد در دستگاه خود است و استانداری نمیتوانند برای حل مشکل تمام این طرحها دخالت کند. خود دستگاه اجرایی باید از بانکهای عامل توضیح بخواهند.
حاجتی اظهارکرد: همانگونه که بانک کشاورزی در این زمینه موفق عمل کرده است، سایر بانکها و دستگاهها نیز میتوانند. اگر بانکها در این خصوص کوتاهی کنند سال آینده منابعی که قرار است برای توسعه اختصاص یابد، تنها به بانکهایی تخصیص مییابد که برای توسعه استان خوزستان فعالیت میکنند.
وی افزود: اگر به فکر توسعه استان خوزستان هستیم باید به یکدیگر کمک کنیم تا به نتیجه مطلوب برسیم. از انتهای جدول بودن باید خارج شویم. دستگاه اجرایی با کمک بانک عامل خود باید به این تعامل برسند که اتفاقی که بین بانک کشاورزی در حوزه کشاورزی افتاد، در سایر دستگاهها و بانکها نیز رخ دهد، در غیر اینصورت باید ریشهیابی و دلیل آن مشخص شود که آیا ضعف از دستگاه اجرایی است یا سیستم بانکی؟
معاون برنامهریزی استاندار خوزستان ادامهداد: شاید نتوانیم تمام کارهایی که برای پیشرفت استان مهم است را انجام دهیم اما یک سری از آنها را که میتوانیم و اگر به این نتیجه برسیم که بانکی نمیتواند نقشی که از آن انتظار میرود را در جهت توسعه استان خوزستان ایفا کند، این اطمینان را میدهم که با ابزارهای موجود حداقل ۵۰ درصد از منابع آنها را کاهش دهیم.
حاجتی گفت: قصد ما این است که از تمام ظرفیتهای موجود استفاده کنیم و مدیران استان باید کمک کنند و پیشنهاد دهند تا اصلاحات صورت بگیرد. این نشستها باید مستمر باشد و تنها به حوزه استانداری و معاونت برنامهریزی ختم نشود. دستگاه اجرایی باید با بانک نشست و جلسات دائمی برگزار کنند.
وی ضمن اشاره به اینکه دستگاه اجرایی و بانکهای عامل موظف هستند که تا پایان دیماه هفتهای دو جلسه برگزار کنند، تاکیدکرد: در این جلسات باید تمام طرحها مورد بررسی قرار گیرند و مدیران گزارش عملکرد ارائه خود را به استانداری ارائه دهند.
حاجتی در پایان با اشاره به اینکه بحث تکریم ارباب رجوع تنها در ظاهر نیست بلکه باید به نتیجه نیز برسد، اظهارداشت: اگر عملکردمان در جذب منابع صندوق توسعه به گونهای باشد که بین ۱۰ استان برتر کشور قرار بگیریم میتوان امیدوار بود که عزمی برای توسعه استان وجود دارد و در غیر اینصورت با تعیین ضوابط و چگونگی جابهجایی منابع در بانکها را تعیین کنیم.
وی همچنین افزود: عمده صادراتی که به کشور عراق داریم مصالح ساختمانی است؛ بنابراین باید سرمایهگذاری آجر، که از موارد صادرات است اولویت در استان خوزستان باشد.
در ادامه جلسه مشکلات متقاضیان عنوان شد که مدیران بانک مربوطه توضیحاتی نیز در مورد دلیل عدم همکاری با متقاضیان بیان کردند.