دیپلماسی مشکلی از اقتصاد ما حل نکرد/ با مسئله اقتصادی برخورد سیاسی نکنیم
وی با تاکید بر توجه به مبحث اقتصاد و فرهنگ عنوان کرد: اگر بنا باشد جریان آرمان گرا و مطالباتی نسل جوان و نخبه جامعه در زمینه اقتصاد و فرهنگ اقدام قاطع و محکمی نداشته باشد آنگاه فرمایشات رهبری با تمام عظمت استراتژی که دارد به یک معضه و نصیحت مبدل شده و به عنوان یک شعار منزوی میشود.
وی بیان کرد: اقتصاد مقاومتی در مسیر پیشرفت درون زا نیازمند تحلیل است و بهتر است که عنوان شود اقتصاد مقاومتی عامل پیشرفت درونزا؛ دهه ما دهه پیشرفت است و امروز کشور ما در مسیر پیشرفت قرار گرفته است.
امام جمعه مشهد عنوان کرد: اگر اقتصاد مقاومتی درعرصه مدیریت اقتصادی مورد توجه باشد می توانیم پیشرفت را ادامه دهیم و اگر این مقوله در عرصه مدیریت اقتصادی رعایت نشود، متوقف شده و به عقب گرد دچار می شویم.
وی با بیان اینکه جریان اجرای سیاست خارجی در عرصه های اقتصادی یک دغدغه، اضطراب و دلواپسی را در ما بوجود میآورد، افزود: رشد سریع کشور در تمامی زمینه ها از طریق اقتصاد مقاومتی اتفاق می افتد و این در حالی است که اقتصاد مقاوم از سوی دولتمردان، نخبگان و مسئولان بدون توجه به فرامین و تحلیلهای رهبری به شیوه های دیگر تحلیل می شود و این موضوع آسیب زاست.
مسئولان در مبحث اقتصاد نباید غذاهای فاسد غرب را نوشخوار کنند
وی تصریح کرد: مسئولان در مبحث اقتصاد نباید غذاهای فاسد غربی را نوشخوار کنند زیرا شاهد هستیم که برخی مسئولان به جای ابتکار علمی در عرصه اقتصاد از تئوریهای غلط غربی استفاده می کنند و این امرنشان می دهد که ما از یک حرکت علمی در این بخش غافل شده ایم.
وی تصریح کرد: مبتکر اصطلاح اقتصاد مقاومتی مقام معظم رهبری هستند و اگر بخواهیم این اقتصاد را معنا و تفسیر کنیم بهتر است که این تفسیر از منطق و دیدگاه مبتکر این اصطلاح بدست آید.
وی با اشاره به رابطه اقتصاد مقاومتی با پیشرفت درون زا تصریح کرد: در این زمینه باید ۱۰ مولفه را مورد توجه قرار دارد و سپس آن را با پیشرفت درون زا تحلیل کرد.
وی بیان کرد: ایجاد پویایی شاخص در تامین رضایت عمومی، رشد اقتصادی، عدالت عمومی، توان مقاومت در برابر بحرانهای داخلی و عوامل بحرانزای خارجی، تکیه بر ظرفیت های داخلی، رویکرد جهادی و مدیریت جهادی، امنیت غذا و دارو و خودکفایی، مردم محوری در اقتصاد، کاهش وابستگی به فروش مواد خام، مسئله صرفه جویی و پرهیز از هزینه ها، فساد ستیزی و دانش محوری در اقتصاد از مولفه های اقتصاد مقاومتی است.
امام جمعه مشهد با تاکید بر اینکه اقتصاد مقاومتی، ریاضتی نیست، تصریح کرد: اقتصاد ریاضتی یعنی فقر اضطراری و این از منطق اسلام به دور است، اقتصاد مقاوم ملازم اقتصاد ریاضتی است و اگر مردم ۶۰ درصد از زندگیشان راضی هستند با اجرای این سبک اقتصادی آحاد جامعه صد درصد از زندگی خود رضایت خواهند داشت.
آیتالله علم الهدی بیان کرد: مطابق منطق اسلامی رشد اقتصادی به عدالت اجتماعی وابسته است و ما اعتقاد داریم که رانت خواری و انحصارگرایی در دست عده ای خاص نباید در بخش اقتصاد اتفاق بیفتد زیرا این امرمخالف و متضاد با عدالت اجتماعی است.
پویایی مولفه نخست اقتصاد مقاومتی است
وی پویایی را مولفه نخست اقتصاد مقاومتی دانست و تصریح کرد: مطابق منطق اسلام چنانچه منابع طبیعی در اختیار همگان قرار گیرد و میزان درآمد سرانه بالا رود رشد اقتصاد شکل می گیرد اما معیار رشد اقتصادی در اقتصاد ریاضتی این است که منابع درآمد سرانه در اختیار قشر سرمایه دار باشد.
وی بیان کرد: توان مقاومت در برابر بحران های داخلی و عوامل بحران زای خارجی مولفه دوم اقتصاد مقاومتی است و اگر این سبک اقتصادی محقق شود آنگاه کشور ما نه تنها در برابر بحران های داخلی بلکه در مقابل عوامل تهدیدزا خارجی نیز مقاومت می کند.
وی تکیه بر ظرفیتهای داخلی را یکی دیگر از راه ها و مولفه های اقتصاد مقاومتی عنوان کرد و افزود: امروز همه مسئولان نظام اسلامی باید نه در حوزه سرمایه گذاری بلکه در سایر زمینه ها نیز نگاهشان به داشته های داخلی باشد.
وی با طرح این پرسش که آیا معیار در جریان حرکت اقتصادی توانستن و یا داشتن است، افزود: اقتصاد مقاومتی معیار داشتن است زیرا توانستن در هر زمانی به یک گونه ای تعریف میشود؛ ما هیچ گاه نه فرهنگ و نه جامعه مان در خط توسعه اقتصاد غربی نبود اما در چند سال پیش کارشناسان اقتصادی برمبنای توانستن اقتصاد را پایه گذاری کردند.
امام جمعه مشهد عنوان کرد: رویکرد و مدیریت جهادی نیز مولفه دیگر اقتصاد مقاومتی است و باید با چنگ و دندان از همه منابع طبیعی و خدادادی استفاده کرد و این دیدگاه باید در سایر حوزه ها نیز تقویت شود.
آیت الله علم الهدی با بیان اینکه مردم محوری نیز در عرصه اقتصاد باید مورد توجه باشد، افزود: اقتصاد دولتی همانند یک تیر بر پیکره اقتصاد وارد شده و بدنه اقتصاد را ناتوان ساخته است.
وی عنوان کرد: در گذشته ما دو نوع اقتصاد دولت سالاری و دولت مداری داشتیم و این حرکتها، ثبات اقتصادی را از ما گرفت و امروز برای توسعه هرچه بیشتر باید اقتصاد مردم محور داشته باشیم.
به گفته وی جریان اقتصادی نباید سرمایه محور باشد و متکی بر ظرفیتهای بیرونی باشد.
امام جمعه مشهد با تاکید بر اینکه خام فروشی ها بزرگترین ضربه بر پیکره اقتصاد است، اظهار کرد: کاهش وابستگی به فروش موادخام یکی از شاخصههای مهم اقتصاد مقاومتی است و دراین راستا باید مواد خام معدنی را فرآورده سازی کرده و در بازار دنیا عرضه کنیم.
شرط رسیدن به اقتصادی مقاوم فساد ستیزی است
آیت الله علم الهدی بیان کرد: امروز شرط رسیدن به اقتصادی مقاوم در کنار تمامی مولفه ها، فساد ستیزی است و بی تردید در چنین شرایطی هیچ گاه اقتصاد پویا شکل نمی گیرد و باید در نظر داشت که مشکل ما در اقتصاد، فسادهای اقتصادی بنیادین، پولشویی و تبعیض است.
وی تصریح کرد: فسادهای اقتصادی و بنیادین ما بیشتر از فسادهای شخصی و فردی شکل می گیرد و از سویی دیگر فرهنگ رانتخواری هنوز درکشور ما وجود دارد و این موارد بزرگترین منبع فلج شدن اقتصاد است.
وی بر لزوم دانش محوری در حوزه اقتصاد تاکید کرد و افزود: اقتصاد مقاومتی باید براساس دانش شکل بگیرد اما اگر سرمایه ها در اختیار افراد محدودی قرار بگیرد آنگاه زمینه فساد اقتصادی فراهم می شود.
آیتالله علم الهدی با اعلام اینکه بهره گیری از روش دیپلماسی برای رونق اقتصادی همچون تیغ دو لبه است، تاکید کرد: دیپلماسی در یک جا ممکن است جواب دهد اما گاهی نیز ممکن است در چاه ویل بیفتیم و کاری از پیش نبریم.
وی ادامه داد: وای به آن روزی که ظرفیت دیپلماسی مشکلی از اقتصاد ما حل نکند؛هرچند که امروز مذاکرات مشکلی از اقتصاد ما حل نکرده و مطابق گفته معاون بانک مرکزی تاکنون وجوه نقدی که باید به حساب ما واریز نشده است.
وی تصریح کرد: هرگز نباید با مسئله اقتصادی برخورد سیاسی کرد و تا امروز مذاکرات ما را به آن نتیجهای که میخواستیم نرسانده است البته اعتقاد داریم که این مذاکرات سبب شد تا مشکل ایران هراسی حل و موضع ما در نیا تغییر کند اما در عین حال استخدام ظرفیت دیپلماسی نتوانست مشکل اقتصادی را حل کند و چاه ویلی را پیش روی ما باز کرد.
به گفته وی اگر اقتصاد مقاومتی محقق شود پیشرفت می کنیم و در غیر این صورت متوقف شده و در چاه ویل میافتیم.