شکار پرندگان مهاجر در خوزستان ممنوع است
رییس یگان حفاظت اداره کل محیط زیست خوزستان گفت: در سال ۹۳، هیچگونه مجوزی برای صید و شکار پرندگان مهاجر و غیرمهاجر در استان خوزستان صادر نشده است.
آرمین صارمیفر اظهار کرد: شکار فینفسه ممنوع است، مگر این که سازمان حفاظت زیست و متولیان آن، برای این اقدام مجوز صادر کنند و در خصوص صدور پروانه صید و شکار نیز بر اساس سیاستهای کلی سازمان محیط زیست و همچنین بر اساس آمارگیریهای انجام شده از پرندگان مهاجر و پرندگان بومی منطقه، تصمیمگیری میشود.
وی افزود: بر اساس آخرین آمارگیریها به این نتیجه رسیدیم که در سال صید کنونی، هیچگونه پروانهای صادر نشود. همچنین با شرایط فعلی، به نظر میرسد که در ۲ ماهه آخر امسال نیز مجوزی صادر نشود.
صارمیفر گفت: زمان صدور پروانههای صید، بر اساس زمان تخمگذاری و پرورش پرندگان تغییر میکند؛ فصل شکار ممنوع از ابتدای سال شروع میشود و تا اواسط ماههای شهریور و مهر ادامه دارد زیرا در این زمان پرنده تخمگذاری کرده و معمولا یک جوجه دارد.
رییس یگان حفاظت ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان افزود: پروانههایی که با توجه به این شرایط صادر شده تا پایان فصل شکار که عمدتا اسفندماه است، معتبر هستند. البته شکار با مجوز قانونی نیز با شرایط خاصی انجام میشود و برای پرندگان حمایت شده و در خطر انقراض، ممنوعیت صید و شکار وجود دارد. همچنین محدودیت زمانی در زمینه صید و شکار پرندگان لحاظ میشود؛ به عنوان مثال در سه روز آخر هفته و با محدودیت تعداد پرندگان شکار شده. در این موارد؛ هر فرد مجاز بوده است در مجموع چهار پرنده از گونههای آبزی و کنار آبزی، مشروط به اینکه از پرندگان در خطر انقراض و حمایت شده نباشند، را شکار کند.
صارمیفر درباره اقداماتی که در جهت جلوگیری از شکار غیرمجاز پرندگان انجام میشود، اظهار کرد: وظیفه ذاتی و دستورالعملهای یگان حفاظت که نظارت بر صید و شکار است، بر عهده این یگان قرار دارد. به این منظور گشتهایی جهت کنترل شکارگاه و منابع آبی که زیستگاه اصلی پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی است، توسط محیطبانان و یگان حفاظت اداره کل حفاظت محیط زیست به طور مستمر انجام میشود و در صورت برخورد با متخلفان، طبق مقررات نسبت به جلب و دستگیری آنان اقدام شده و تحویل مراجع قضایی میشوند.
وی ادامه داد: بر اساس دستورالعملی که در زمینه برخورد با متخلفان وجود دارد و بسته به میزان ضرر و زیان از تلف شدن پرنده یا هر جانور دیگر، میزان جریمه و مجازات فرد تعیین میشود. آمار دستگیری شکارچیان غیرمجاز روزانه تغییر میکند و روزی نیست که شکارچی و صیاد دستگیر نکنیم و جریمه نکنیم.
رییس یگان حفاظت اداره کل محیط زیست خوزستان گفت: نص صریح قانون در این زمینه این است که حمل، عرضه، خرید، فروش، صید و شکار، قطعات زنده و مرده یک جانور مشمول جرم محسوب میشود.
وی درباره صید پرندگان در تالابهای خوزستان عنوان کرد: در تالابها معمولا از دامگاه استفاده میشود به این ترتیب که با گندم و جو، حیوان را به لحاظ تغذیهای به بخشی از تالاب پایبند میکنند و به وسیله تورها و دامگاههایی که ایجاد کردهاند، به صورت کثیر تعدادی را صید میکنند. این دامگاهها در خوزستان با عنوا «محمیه» و در شمال کشور با نام «آببندان» یاد میشوند.
صارمیفر درباره گونههای پرندگانی که تالابهای استان خوزستان را برای مهاجرت انتخاب میکنند، گفت: این پرنگان مهاجر از عرصه شمالی که دارای زمستانهای بسیار سرد است، برای زمستانگذری به مناطق جنوبی گرمسیر که دارای زمستانی معتدل هستند، مهاجرت میکنند. استان خوزستان نیز توسط این پرندگان برای مهاجرت انتخاب میشود.
وی اظهار کرد: پرندگان مهاجر دیده شده در خوزستان شامل درنا، انواع اردکها، خوتکا، چنگر، فلامینگوها به تعداد زیاد، غازهای کانادایی و پلیکانها میشوند و تعدادی از این پرندگان شرایط بومی را پیدا کردهاند و بومی منطقه شدهاند.