خودروهای پررنگ و لعاب اروند به نام مردم به کام مسئولان

در زمینه تردد و واردات خودروهای پلاک اروند مصوبات متناقضی ارائه و به گوش مردم و مسئولان رسید اما اصل موضوع، کاهش استقبال ساکنان اروند از خرید این خودروها و اعطای امتیازات پررنگ و لعاب به پرسنل دستگاههای مختلف اجرایی بوده است.
اجرای مصوبه تردد خودروهای پلاک اروندی از زمانی آغاز شد که هیئت دولت، آبادان و خرمشهر را به عنوان منطقه آزاد اعلام کرد. مجوز تردد خودروهای خارجی ابتدا فقط برای این ۲ شهرستان صادر شد اما پس از پیگیریهایی که صورت گرفته شعاع آن به کل استان افزایش یافت.
واردات این خودروها به واقع به نام مردم و برای رفاه هر چه بیشتر حال ساکنان منطقه اروند تعریف شد اما به حق به کام مسئولان رو بهگذران است و شهروندان اروند هیچ نفع و سودی از آن نبردهاند.
در این زمینه مصوبات متناقض و مختلفی ارائه و به گوش و شنود مردم و مسئولان رسید که برخی شایعه و برخی دیگر واقعیت از آب درآمد اما اصل موضوع کاهش استقبال ساکنان اروند از خرید این خودروها و اعطای امتیازات پررنگ و لعاب به پرسنل و کارمندان دستگاههای مختلف اجرایی برای خرید خودروها بوده است.
این وضعیت موجی از گلایهمندیها را در بین مردم خوزستان بهویژه ساکنان اروند ایجاد کرده و آنها را بر این باور داشته که از منطقه آزاد شدن شهرستانهای آبادان و خرمشهر نه تنها هیچ بهرهبرداری نمیبرند بلکه سهمشان تنها تورم و گرانی زمین و ملک و خودرو بوده است.
در ادامه این توضیحات سری به مصوبات متناقض و پرزرق و برق تردد خودروهای پلاک اروند خواهیم داشت.

تردد شعاع ۱۲۰ کیلومتری
اسفند ماه سال گذشته بود که قائم مقام سازمان منطقه آزاد اروند در همین ارتباط اظهار کرد: خودروهای خارجی دارای پلاک اروند در ابتدای راهاندازی این طرح فقط امکان تردد در آبادان و خرمشهر را داشته و برای خروج از محدوده این ۲ شهر ضروری بود اقدام به گرفتن مرخصی کنند.
عبدالله کعبی گفت: از این پس خودروهای شخصی دارای پلاک اروند میتوانند به سایر شهرهای استان تا شعاع ۱۲۰ کیلومتر تردد کنند.
وی عنوان کرد: اهواز، ماهشهر و شادگان شامل این شعاع تردد هستند.
تردد به همه نقاط خوزستان آزاد شد
چند ماه بعد از اظهارنظر قائم مقام سازمان منطقه آزاد اروند، استاندار خوزستان با خبر خوش برای مردم خوزستان هفته دولت را آغاز کرد، خبر خوشی که خوشیاش بیست و چند روز بیشتر طول نکشید و استاندار خوزستان در این باره اظهار کرد: به مناسبت هفته دولت تردد خودروهای پلاک اروند در کل شهرهای استان خوزستان از سوی دولت آزاد شد.
عبدالحسن مقتدایی افزود: دولت قصد داشت در این هفته یک هدیه ارزشمند به کل مردم استان خوزستان اهدا کند که در این راستا از امروز تردد خودروهای پلاک اروند در کل شهرهای استان خوزستان آزاد اعلام شد. چند ماه قبل امکان تردد این خودروها تا شعاع ۱۲۰ کیلومتری از شهرهای آبادان و خرمشهر یا همان منطقه آزاد اروند مهیا شد و شهرهایی مثل اهواز، شادگان و ماهشهر امکان استفاده و توقف نامحدود خودروهای پلاک اروند را به دست آوردند.
به این ترتیب و با ابلاغ استاندار خوزستان همه خوزستانیها توانستند از این امکانات استفاده کنند.
این تصمیمات باعث شد که فقط در ۶ ماه اول امسال، واردات خودروهای پلاک اروند رشد ۵۴۹ درصدی را نشان دهد و بسیاری از ساکنان سایر شهرهای خوزستان این خودروها را خریداری و از آنها استفاده کنند.

رد مصوبات قبلی تردد خودروهای اروند
معاون اداره کل بندر و دریانوردی خرمشهر نیز چنین اظهار کرد: از ابتدای سالجاری تاکنون ۲ هزار و ۳۲۴ دستگاه خودرو به بندر خرمشهر وارد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۵۴۹ درصدی را نشان میدهد.
ابوطالب گرایلو، افزایش شعاع تردد خودروهای پلاک اروند به کل استان را مهمترین علت افزایش واردات خودرو به بندر خرمشهر دانست.
اما ۲۶ شهریور ماه سالجاری، اسحاق جهانگیری آب پاکی را روی دست استاندار و مردم خوزستان ریخت و با صدور مصوبه جدید دولت در مورد واردات خودرو ۲ مصوبههای قبلی را رد کرد و مردم خوزستان را در بلاتکلیفی بزرگی گذاشت.
بر اساس مصوبه دولت، تردد خودروهای با پلاک مناطق آزاد صرفا در محدوده این مناطق مجاز است.
ممنوعیت واردات خودروهای با حجم موتور ۲ هزار و ۵۰۰ سیسی
سخنگوی دولت نیز با اشاره به اینکه واردات خودروهای با حجم موتور ۲ هزار و ۵۰۰ سیسی به کشور به طور کامل ممنوع شد، اظهار کرد: پیش از این امکان واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سیسی برای افراد خاص و ساکنان برخی از جزایر وجود داشت که با مصوبه دولت این واردات هم ممنوع شد.
محمدباقر نوبخت تاکید کرد: این ممنوعیت برای مناطق آزاد که قرار است به صورت عبور موقت باشند در ارتباط با مقررات گمرکی صورت میگیرد و وارد شدن این خودروها از مناطق آزاد به داخل کشور ممنوع شد.
صحبتی با رسانهها در خصوص تردد خودروهای پلاک اروند نداشتهام
سرهنگ قاسم قدرتی نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در اهواز اظهار کرد: تاکنون صحبتی با خبرنگاران و اصحاب رسانه در خصوص تردد خودروهای پلاک اروند در خوزستان نداشتهام و هر خبری که در این زمینه منتشر شده است، برداشت شخصی آن رسانه بوده است.
وی افزود: اینجانب هیچگونه صحبتی در زمینه دادن اجازه یا ممنوعیت تردد خودروهای پلاک اروند نداشتهام و خبرنگاران میتوانند سئوالات خود در این زمینه را از منطقه آزاد اروند داشته باشند.
نهایی شدن محدوده تردد خودروهای پلاک اروند
جانشین رئیس پلیس راهور خوزستان از پلاکگذاری شدن چهار هزار و ۲۰۰ خودرو منطقه آزاد از ابتدای سال ۹۳ خبر داد و اظهار کرد: باید هر چه زودتر محدوده تردد خودروهای پلاک اروند نهایی و از سردرگمی مردم کاسته شود.
مهران بابایی افزود: با توجه به افزایش محدوده تردد خودروهای پلاک اروند در سطح استان برای افزایش ظرفیتها و بهبود شرایط ترخیص این خودروها نیازمند اتخاذ تدابیری در این راستا هستیم.
وی چند پیشنهاد برای نیل به این اهداف مطرح کرد و گفت: از جمله پیشنهاداتی که میتوان برای بهبود وضعیت فعلی ترخیص خودروهای پلاک اروند ارائه کرد پیشبینی احداث مجتمعی کامل که در آن کارهای بیمهای نیز انجام و فضای توسعه در آن در نظر گرفته شده باشد.
جانشین پلیس راهور خوزستان تعداد خودروهای شماره شده منطقه آزاد را از ابتدای سال جاری چهار هزار و ۲۰۰ خودرو اعلام کرد و افزود: در مجموع از آغاز این طرح با احتساب پلاکگذاری و نقل و انتقالات این میزان هفت هزار و ۲۰۰ خودرو بوده است.
وی با بیان اینکه پلیس راهور در بحث پلاکگذاری مشکل خاصی ندارد، افزود: اکنون یک نفر در بخش پلاکگذاری خودروهای پلاک اروند به انجام کار میپردازد و آمادگی افزایش یک نیروی دیگر را داریم.
بابایی ادامه داد: در صورتی که روند کار پیش از پلاکگذاری تسریع شود آمادگی افزایش تعداد نیروها به چهار نفر را نیز داریم.
جانشین پلیس راهور خوزستان در ادامه گفت: متحدالشکل شدن لباس فرم تمام فعالان در عرصه خودروهای پلاک اروند، نصب تابلوهای نشان دهنده روش و روال کار برای اطلاع مراجعه کنندگان و جلوگیری از سردرگمی آنها، به روز شدن GPS که کل محدوده خوزستان را شامل شود و مانع خروج خودروها از این محدوده شود و رسیدگی به سالن انتظار و به جا آوردن تکریم ارباب رجوع از دیگر پیشنهادات در این راستاست.
وی در پایان بر لزوم روشنسازی تفاوت محدوده منطقه آزاد و محدوده تردد خودروهای پلاک اروند تاکید کرد و ادامه داد: امیدواریم تدابیری اندیشه شود که محدوده تردد خودروهای پلاک اروند تبیین و از سردرگمی مردم کاسته شود.
بابایی تصریح کرد: همچنین وضعیت محل سکونت و احراز سکونت در حال انجام است.
استدلال و اظهارات استاندار خوزستان
تا اینکه استاندار خوزستان در جلسه روز گذشته در همایش بزرگداشت روز ملی صادرات و تجلیل از صادرکنندگان نمونه استان اظهار کرد: باید با استراتژی توسعهای و نه تدافعی و یا انفعالی حرکت کنیم تا استان رونق یابد.
عبدالحسن مقتدایی تصریح کرد: همانگونه که تصمیمگیری برای بندر شادگان یک تصمیم درست اقتصادی و طرح خودروهای پلاک اروند نیز یک تصمیمگیری عاقلانه در روند توسعه استان بود.
همینطور که پیش از این استاندار خوزستان در برنامه پایش پیرو بحثهای به وجود آمده درباره تردد خودروهای پلاک اروند در این استان گفت: استدلال و اظهارات خیلی از مسئولان را هم شنیدم، جمعبندی من این است که اساسا یک برداشت کاملا غلطی از اتفاقی که افتاده دارند و بر اساس آن برداشت غلط همچنان تحلیل میکنند.
مقتدایی تصریح کرده بود که اولا جایگاه هیچ کدام از مسئولانی که در مورد تردد خودروهای پلاک اروند در استان خوزستان اظهار نظر کردهاند، اعم از وزیر و دیگران در جایگاهی نیستند که در این ارتباط نظر دهند و نمیتوانند به این قضیه ورود بکنند اگر کسی که مخالف تردد این خودروهاست از خود من میپرسید من آنها را توجیه میکردم.
وی عنوان کرد: متاسفانه نعمتزاده و بازرسی کل کشور و همه آنهایی که جنجال به راه انداختند با بنده که مسئول هستم و باید توضیح و پاسخ بدهم، تماس نگرفتند.
استاندار خوزستان افزود: با توجه به این که چندین سال استاندار بودهام و کاملا با قانون آشنایی دارم استاندار ۲ بخش وظایف دارد یکی بخش حاکمیتی و دیگری بخش دولتی به عنوان کارگزار دولت و مجری دستورالعملها و ضوابط و قوانین و مقرراتی است که از سوی دولت ابلاغ میشود و بخش حاکمیتی است و وظایف آن زمانی به استاندار محول میشود که عنوان رئیس شورای تامین با استاندار ابلاغ میشود.
وی تاکید کرد: تردد خودروهای پلاک اروند در استان خوزستان آزاد است و هیچ منع قانونی ندارد و اگر نعمتزاده با بنده تماس میگرفتند، دچار اشتباه نمیشدند.
دفاع از حق مردم خوزستان در استفاده از خودروهای اروند
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی نیز با دفاع از حق مردم خوزستان در استفاده از خودروهای اروند اظهار کرد: مقایسه آمار واردات ماشینهای خارجی به تهران با آمار واردات خودروهای پلاک اروندی، نشان میدهد که سالانه خودروهای خارجی چند برابر میزان خودروهای پلاک اروندی با مجوز و امضای شخص وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس گمرک به کشور وارد میشود اما در این خصوص واکنشی نمیبینیم.
سید شریف حسینی عنوان کرد: متاسفانه این روزها با اظهارنظرهای مختلفی در مخالفت با این مصوبه از سوی مسئولان کشوری مواجه شدهایم.
وی افزود: کسانی که مخالفت خود را با اجرای مصوبه تردد خودروهای پلاک اروند در خوزستان مطرح کردند از مسئولان ارشد وزارت صنعت و معدن بودهاند اما باید این مسئله شفاف شود که مسئولان این وزارتخانه هیچگونه مسئولیتی در خصوص صدور مجوز تردد خودروهای پلاک اروند ندارند و تنها متولی صنعت و تولید هستند.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی گفت: برخی مسئولان فکر میکنند با مخالفت با این موضوع از تولید داخلی حمایت میکنند و مدعی هستند که واردات خودروی اروندی تولید داخلی را دچار چالش کرده است اما ما با اعداد و ارقام ثابت میکنیم که اینطور نیست.
حسینی ضمن حمایت قاطع از مصوبه تردد خودروهای پلاک اروند در کل استان خوزستان اظهار کرد: با توجه به شرایط و ظرفیتهای موجود در خوزستان مردم باید از این مصوبه بهرهمند باشند.
این نماینده در پایان تاکید کرد: سئوال من از وزیر صنعت، معدن و تجارت این است که اگر با اجرای این مصوب مخالف هستید چرا صنعت خودروسازی در خوزستان راهاندازی نمیکنید.
حال باید نشست و نظارهگر بود که آیا پایان قصه تردد و ورود خودروهای اروند به منطقه چگونه خواهد بود و آیا سهم خوزستانیها در این زمینه چگونه تقسیم خواهد شد؟!
در این میان تصمیم دولت بر منطقه آزاد اروند میچربد و یا اینکه مسئولان استان بنا بر اختیارات تفویض شده در زمینه تردد و واردات خودروهای پلاک اروند به نتیجه و اجرایی نهایی خواهند رسید!
امید است استاندار خوزستان به منظور سهولت خرید و دسترسی ساکنان اروند به این خودروها که در واقع برای ارتقای وضعیت تجاری و اقتصادی منطقه به صورت پلاک اروند درآمدهاند، اقدامی ویژه و مؤثر کرده و نسبت به تخصیص تسهیلات ویژه خرید خودرو به مردم شهرستانهای آبادان و خرمشهر اقدام کند.