دیابت در میان روستاییان خوزستان افزایش یافته است
کارشناس بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: در مرحله سوم غربالگری دیابت در روستاهای خوزستان، تاکنون ۹ هزار بیمار شناسایی شدهاند؛ اجرای این مرحله تا پایان سال ادامه خواهد داشت.
کوروش نعمانی در حاشیه همایش دیابت که امروز، دوشنبه (۲۶ آبان ماه) در محل دانشکده بهداشت برگزار شد، اظهار کرد: برنامه مراقبت دیابت کشوری از سال ۸۳ در مراکز روستایی آغاز شد. در استان خوزستان نیز مرحله سوم این برنامه از آبان ماه ۹۲ آغاز و تا پایان سال ۹۳ ادامه دارد. در این برنامه افراد بالای ۳۰ سال غربالگری میشوند.
وی با تاکید بر این که برای داشتن یک نظام مراقبتی خوب، باید تعداد موارد ابتلا شناسایی شوند، ادامه داد: پس از این که دانشکدههای علوم پزشکی آبادان، شوشتر، و بهبهان از دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز جدا شدند، جمعیتی حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار نفر در مراکز زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی اهواز غربالگری شدند. متاسفانه آمار ابتلا به دیابت در مرحله سوم با این شرایط که هنوز به پایان نرسیده، در مقایسه با مرحله اول در سال ۸۴-۸۳ که تعداد بیماران ۴.۵ درصد براورد شده بود؛ به حدود ۶ درصد رسیده است. یعنی تعداد مبتلایان به دیابت در روستاهای خوزستان ۱.۵ تا ۲ درصد افزایش یافته که این یک زنگ خطر محسوب میشود.
کارشناس بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: در برنامه غربالگری موارد هایریسک، یعنی افرادی که دارای عوامل خطر هستند؛ از جمله مبتلایان به فشار خون، افراد دارای سابقه دیابت در بستگان درجه یک، کلیه خانمهای باردار، خانمهایی که سابقه بد زایمان قبلی مانند سقطهای مکرر یا مردهزایی یا سابقه تولد بچه بالای ۴ کیلوگرم داشتهاند، افراد بالای ۳۰ سال و افرادی که چاق هستند، مورد آزمایش قرار میگیرند.
نعمایی اظهار کرد: از این افراد آزمایش قند ناشتا گرفته میشود و در صورتی که میزان قند خون فرد در ۲ بار آزمایش قند ناشتا، بالای ۱۲۶ باشدگ بیمار دیابتی تشخیص داده میشود.
وی ادامه داد: افرادی که قند ناشتای آنها بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ باشد، در معرض خطر بالای بیماری دیابت هستند و قند ناشتای زیر ۱۰۰، طبیعی است.
کارشناس بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اهواز اظهار کرد: برنامه مراقبت دیابت شهری نیز در کلانشهرها از جمله اهواز چند سالی است که در حال اجرا است. در اهواز ۲ واحد دیابت واقع در کوی سعدی (مرکز شماره ۴) و کوی ملت (مرکز شماره ۱۰) فعال هستند که غربالگری را برای تشخیص بیماران مبتلا به دیابت انجام میدهند. در این ۲ مرکز تاکنون ۴ تا ۵ هزار بیمار دیابتی شناسایی شدهاند که تحت درمان هستند.
نعمایی با بیان این که برنامه مراقبت دیابت باید ارتقا یابد، گفت: تعداد واحدهای فعال در زمینه برنامه مراقبت دیابت در اهواز، حدود ۲۰ واحد است که امیدواریم با اعتباراتی که تخصیص مییابد، این واحدها نیز فعال شوند.
وی دیابت را یکی از شایعترین بیماری غیرواگیر برشمرد و ادامه داد: طبق آمارها حدود ۴۰۰ میلیون فرد مبتلا به دیابت در دنیا وجود دارد که بر اساس برآوردها و بررسیهای انجام گرفته، این آمار تا سال ۲۰۳۵ به ۶۰۰ میلیون نفر خواهد رسید.
کارشناس بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: علیرغم این که این بیماری شناخته شده اما چون بدون علامت است، شناسایی نمیشود. در این شرایط، تغذیه ناسالم و کم شدن فعالیتهای ورزشی و فیزیکی نیز میتواند آمار را بیشتر از این افزایش دهد.
نعمانی اظهار کرد: آمارهای ابتلا به دیابت در کشور نیز نشان میدهد که حدود ۴.۵ تا ۵ میلیون نفر بیمار دیابتی در ایران وجود دارد که احتمال می رود این آمار تا سال ۲۰۳۰ به ۶.۵ میلیون نفر برسد که آمار قابل توجهی است.
وی عنوان کرد: با تغذیه سالم و فعالیت ورزشی میتوان از ۷۰ درصد موارد جدید ابتلا به دیابت پیشگیری کرد. در کنار تغذیه مناسب حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت ورزشی متوسط برای ۵ روز در هفته در پیشگیری از موارد جدید دیابت بسیار تاثیرگذار است.