بحران کمآبی تهدیدی بزرگ برای تولید برنج در خوزستان
رییس مجمع تشکلهای کشاورزی کشور گفت: کشاورزی خوزستان در اثر بحران کمآبی با چالشهای بسیاری مواجه است که در این میان تولید برنج و به تبع آن کارخانههای شالیکوبی به دلیل کاهش سالانه تولید، با تهدیدی بزرگی رو به رو هستند.
مسعود اسدی در جلسه هماندیشی برنجکاران و کارخانهداران برنج و بررسی قیمت برنج و شلتوک که امروز، ۱۱ آبانماه برگزار شد، عنوانکرد: خوزستان قطب آبهای جاری کشور است اما اکنون کشاورزان آن با محدودیت کشت مواجه شدهاند. به طور نمونه در حوضه کرخه که بخش زیادی از تولیدات کشاورزی ما در آن انجام میشود، ممنوعیت کشت از سوی سازمان آب و برق اعلام شده است.
وی افزود: اتفاق نگرانکنندهتر این است که اخیر سازمان آب و برق علاوه بر کشت تابستانه، کشتهای زمستانه را نیز ممنوع کرده که این اقدام بیشتر در حوضههای کرخه و مارون اعمال میشود.
اسدی عنوانکرد: بخش زیادی از مناطق خوزستان فقط از کار کشاورزی امرار معاش میکنند و در شرایط ممنوعیت کشت مردم یک منطقه مانند هویزه به مدت ۶ ماه درآمدی نخواهند داشت.
وی تاکید بر نرخگذاری قیمت تضمینی گندم براساس نرخ تورم گفت: براساس قانون، قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی باید براساس نرخ تورم تعیین شود. پس با چه مجوزی قیمت خرید تضمینی گندم فقط با ۱۰ درصد نرخ تورم تعیین میشود.
رییس مجمع تشکلهای کشاورزی تصریحکرد: کشاورزان خوزستان مظلومترین اقشار هستند که با زحمات فراوان در گرمای ۶۰ درجه انواع محصولات کشاورزی را تولید میکنند اما متاسفانه در زمان فروش محصول خود با مشکل مواجه میشوند و کسی از آنان حمایت نمیکنند.
مشکل اصلی بخش کشاورزی مدیریت منابع آبی است
در این جلسه همچنین سیدشکرخدا موسوی، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی گفت: نهتنها در تولید برنج بلکه در بخشهای مختلف خوزستان مشکلات فراوانی وجود دارد که متاسفانه مدیران استان از بیان آن واهمه دارند.
وی با اشاره به اهمیت مصرف برنج در کشور، افزود: امروز تولید و مصرف برنج در خوزستان و کشور بهمیزانی افزایش یافته که مصرف آن از نان هم مهمتر به نظر میرسد.
نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: کشاورز یکی از ارکانهای اصلی تولید است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد زیرا اگر نیروی کار نباشد، نمیتوان منابع موجود را بالفعل کرد.
موسوی با بیان اینکه متولیان باید برای کشاورز برنامهریزی کنند، اظهارکرد: متاسفانه کشاورزی ما هنوز سنتی است و به همین دلیل به نقطه ایدهآل نرسیده است. چنانچه وزارت جهاد کشاورزی و سایر بخشهای مربوطه بخش کشاورزی برنامهریزی دقیقی برای ساماندهی این بخش نداشته باشند ضربه اصلی به کشاورز وارد میشود.
وی با بیان اینکه مشکلی در تامین آب کشاورزی خوزستان نداریم، تصریحکرد: ما در استان مشکل آب نداریم، بلکه مدیریت منابع آبی مشکل دارد. بیش از ۱۳ میلیارد مترمکعب آب در رودخانه کارون جاری است که نشانگر منابع آبی کافی برای تامین آب کشاورزی است.
نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی خاطرنشانکرد: براساس آمار وزارت نیرو، ۲۰ میلیارد مترمکعب از منابع آبی خوزستان به خلیجفارس میریزد اما با این وجود ممنوعیت کشت محصول برای کشاورزان خوزستانی اعمال میشود.
موسوی بیانکرد: منابع آبی فراوانی در خوزستان موجود است که میتواند تمام نیاز آبی اراضی کشاورزی را تامین کند اما متاسفانه مدیریت حاکم بر منابع آبی ما با کشاورزان همکاری نمیکند و در هر فصل، کشت تعدادی از محصولات ممنوع میشود.
وی اظهارکرد: تا پیش از این مشکلات تخصیص آب را به مدیران غیربومی سازمان آب و برق ربط میدادند اما در این دوره سعی کردیم از نیرویهای بومی استفاده کنیم؛ با این وجود متاسفانه شرایط حال با گذشته فرقی نکرده است.
نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری ایراداتی دارد، گفت: روند و برنامه آینده اجرای این طرح و چگونگی کشت و تامین منابع آبی اراضی که قرار است تسطیح شود، برای ما مبهم است. به همین منظور قرار است هفتهآینده از وزیر جهاد کشاورزی دعوت شود تا در خصوص پاسخگویی به این سوالات در مجلس شورای اسلامی حضور یابد.
موسوی خاطرنشانکرد: جایگاه برنج باید در طرح ۵۵۰ هزار هکتاری مشخص شود زیرا تعداد زیادی از کشاورزان ما برنجکار هستند و باید حداقل ۱۰۰ هزار هکتار از این اراضی به کشت برنج اختصاص یابد.
همچنین محمد سواری، رییس انجمن برنجکاران خوزستان در این جلسه با بیان اینکه سطح زیرکشت برنج امسال کاهش ۳۰ درصدی داشته است، گفت: سالگذشته ۱۱۰ هزار هکتار سطح زیرکشت داشتیم اما امسال به سطح ۷۴ هزار هکتار کاهش یافته است.
وی افزود: اولین گله برنجکاران از جهاد کشاورزی است که اهمیتی به آنان نمیدهند و دومین گله از مسئولان دیگر است که مشکلات را به مرکز منتقل نکردهاند.
رییس انجمن برنجکاران خوزستان تصریحکرد: برنجکاران شمالی همصنف ما، یک درصد مشکلات ما را هم ندارند. به دلیل وجود مشکلات زیاد در تولید برنج هر سال تعداد برنجکاران کاهش مییابد و بیانگیزگی آنها در کشت برنج بیشتر میشود.
سواری بیانکرد: در حال حاضر ۲ هزار نفر در واحدهای شالیکوبی مشغول بهکارند. کاهش کشت برنج، تعطیلی واحدهای برنجکوبی، پایین آمدن اشتغال و افزایش بیکاری را به دنبال دارد.
وی خاطرنشانکرد: جهادکشاورزی در توزیع نهادهها بین استانها سلیقهای عمل میکند؛ به طوری که نهادهها در برخی شهرستانها بیشتر و در برخی کمتر توزیع میشود.
رئیس انجمن برنجکاران خوزستان تصریحکرد: صندوق بیمه محصولات کشاورزی نیز یکیدیگر از معضلات ما است؛ متاسفانه این صندوق خسارت هر هکتار برنج را ۷۰ هزار تومان تعیین کرده در حالی که هزینه تمام شده هر هکتار بیش از چهار میلیون تومان است.
سواری خواستار تخصیص تسهیلات به عنوان سرمایه در گردش به واحدهای شالیکوبی شد و اظهارکرد: این واحدها به دلیل نداشتن سرمایه در گردش توانایی پرداخت وجوه کشاورزان برنجکار را ندارند. از طرفی وقتی کشاورز محصول خود را میفروشد انتظار دریافت به موقع پول را دارد تا بتواند نسبت به جدید کشت اقدام کند.
وی افزود: قیمت تعیین شده برای خرید تضمینی برنج با هزینه تمام شده تولید همخوانی ندارد؛ انتظار داریم قیمت تمام شده برنج با یک سود معقول تعیین شود که برای شالیکوب و شالیکار به صرفه باشد.
تعداد زیادی از برنجکاران و شالیکوبان در این جلسه هماندیشی از مشکل تامین آب، برق، گاز و دیگر مشکلات ابراز نارضایتی کردند. همچنین از عدم حمایت سازمانهای متولی بخش کشاورزی گلهمند بودند.
از سوی دیگر در حالی که معاونان سازمان جهاد کشاورزی خوزستان برای پاسخگویی به کشاورزان به این جلسه دعوت شده بودند، اما در این نشست حضور نیافتند.