علیرضا سلیمانی؛ قهرمان دورانساز (کیومرث هاشمی)
ورزش ایران در همه سالهایی که در مسیر رشد و پیشرفت گام برداشته، چهرههای درخشانی را در آسمان پرستاره خود داشته است که با افتخارآفرینی خود سرآغاز تحول و «دورانساز» بودهاند.
هرچند قهرمانیها و افتخارآفرینی آنها، باعث شادمانی و سربلندی ملت ایران شده است، در کنار اینها، اثر اقدامات آنها نقطه عطفی در تاریخ ورزش ایران به شمار میرود. پهلوان علیرضا سلیمانی یکی از این ورزشکاران دورانساز بود. او در کنار بعد قهرمانی و مدالآوری البته از سرآمدان اخلاق و معرفت پهلوانی نیز محسوب میشد، به گونهای که پیشوند «پهلوانی» بیگمان زیبندهترین صفت برای اوست.
از نظر مدالآوری، مدال طلای علیرضا سلیمانی در مسابقات ۱۹۸۹ سوئیس، یکی از مهمترین بزنگاههای تاریخی در ورزش کشور است که در واقع موج بعدی توجه به ورزش قهرمانی در کشور را از این مقطع زمانی در ساختار برنامهریزی کلان ورزش کشور وارد کرد؛ مدال علیرضا سلیمانی یادآور این بود که توجه به ورزش قهرمانی در بستر ورزش برای همه میتواند یک راهبرد اصولی در تبلور غرور ملی و میهنی برای کشور باشد. توجه به این نکته که وقتی علیرضا سلیمانی به مدال طلای مسابقات جهانی رسید، یک دهه بود که ورزش ایران نتوانسته بود مدال طلای جهانی را در رشته ملی کشتی از آن خود کند.
این مسأله نه به دلیل ضعف ورزش و ورزشکاران ایرانی که به دلیل فضایی بود که جبهه استکبار غربی، جنگی ناجوانمردانه را علیه ملت مظلوم ایران تحمیل کرده بودند. در این سالها ورزشکاران زیادی مانند گروههای دیگر جامعه، اولویت نخست را حضور در میادین جبهه و مبارزه با دشمن میدیدند. همه پتانسیلهای کشور از جمله نیروی انسانی جوان و غیرتمند جذب جبهه شده بودند و مجالی برای حضور در عرصههای دیگر نبود.
در این میان اما مدال طلای سلیمانی درست پس از پایان جنگ آن هم با کیفیتی که او در برابر حریف آمریکایی به پیروزی رسید، یک استارت سریع و بجا برای تبلور ورزش قهرمانی در کشور بود.
آن مقطع زمانی مهم بود؛ پرچم نظام مقدس جمهوری اسلامی بالاتر از ابرقدرتهای شرق و غرب به اهتزاز درآمده بود و این نشاندهنده نیرومندی و پیروزی ایرانیان در میادین گوناگون به شمار میرفت. همین مسأله در عرصه بینالملل ورزش ایران را مطرح کرد و در عرصه داخلی ورزش قهرمانی را در نزد مسئولان به مثابه یک ابزار مهم در دیپلماسی عمومی در عرصه بینالملل مطرح کرد.
این راهبرد مهم در کلام رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز مورد توجه قرار گرفت، به صورتی که ایشان فرمودند: من بر خلاف برخی که از اول انقلاب گفتند انقلاب با قهرمان ورزشی مخالف است، گفتم نه، بنده با قهرمان ورزش موافقم و بر این باورم که دنیای ورزشی باید قهرمان داشته باشد.
کلام معظمله در واقع یک استراتژی بلندمدت در نزد برنامهریزان ورزش کشور شد، به صورتی که توجه به ورزش قهرمانی، تبلور غرور ملی در عرصه داخلی و بینالمللی مطرح گشت. از این روی، مدال علیرضا سلیمانی در مقطع پایان جنگ تحمیلی آن هم در برابر نماینده آمریکایی و بالا رفتن پرچم نظام مقدس جمهور یا سلامی از روسیه و آمریکا (دو ابرقدرت روز جهان)، بیشک دورانساز بود و راه ورود به ورزش قهرمانی، رسما مدیون این دلاورمرد کشتی کشورمان است.
روحش شاد؛ پهلوان علیرضا سلیمانی مرد اخلاق، معرفت و مردانگی، مرد دورانساز ورزش ایران