لزوم توجه به استاندارد در هر فعالیت و کار تولیدی

مدیرکل استاندار خوزستان بر لزوم توجه به استاندارد در هر نوع فعالیت و کار تولید تاکید کرد.
رضا دهدشتیزاده در مراسم تجلیل از برترینهای استاندارد استان که امروز، ۲۷ مهرماه در محل هتل پارس اهواز برگزار شد، اظهارکرد: کاهش هزینه، کاهش ضایعات، حفاظت از محیط زیست و منابع محدود ملی از مزیتهای استانداردسازی است.
وی افزود: در کشور ما متاسفانه توجه یا اقبال جمعی به مقوله کیفیت در انجام امور روزمره و یا در چهارچوب شاخصها و مقررات تعریف شده برای هر کار یا فعالیت کمتر دیده شده است و اقبال عمومی به این موضوع به میزانی که باید باشد، نیست.
دهدشتیزاده تصریحکرد: در حال حاضر بیشتر از هر زمان دیگری لازم است که توجه مردم را به سمت کیفیت و استاندارد جلب کنیم و باید از خودمان شروع کرده و این مساله را به تمام اقشار توسعه دهیم.
وی عنوان کرد: با توجه به محدودیتهای منابع مالی، افزایش سطح توقعات مردم جهت ایمنی و رفاه از دولتها و شرایط پیچیده اقتصادی پیش رو، لزوم استقرار نظامها و سیستمهای کیفیت بیشتر از هر زمان دیگر احساس میشود و برای تحقق این مساله نیاز به همت جمعی و عزم عمومی است.
دهدشتیزاده در ادامه نقش رسانهها را در جلب توجه مردم به مقوله کیفیسازی و استاندارد بسیار موثر دانست و افزود: “استانداردها، طرازکننده میدان رقابت” شعار امسال روز جهانی استاندارد است. استانداردها در واقع مدارکی مبتنی بر نتایج علوم، فنون و تجارب بشری و حاصل اجماع و برآیند افکار اندیشمندان و متخصصان هر حوزه است.
وی ادامهداد: استفاده از استانداردها در بنگاههای اقتصادی بهخصوص بنگاههای کوچک و متوسط، میتواند امکان انتقال تجارب و فناوری، حضور در بازارها، امکان رقابت یکسان و صادرات را فراهم کند.
وی با اشاره به اینکه اشاعه گسترده فرهنگ استاندارسازی رویکرد جدید سازمان استاندارد است، خاطرنشانکرد: باید در هر فعالیت و تولید یکسری استانداردها و شاخصها را تعریف کرده و به آنها پایبنده باشیم.
در ادامه این مراسم عزیز قنواتی، مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان اظهارکرد: استاندارد به معنای نظمی مبتنی بر نتایج ثابت علوم، فنون و تجارب بشری است که به صورت قواعد و مقررات به منظور ایجاد هماهنگی و وحدت رویه، افزایش میزان تفاهم، توسعه صنعت و صرفهجویی در اقتصاد ملی و حفظ سلامتی و ایمنی عمومی و گسترش مبادلات بازرگانی داخلی و خارجی بهکار میرود.
وی افزود: استاندارد و استاندارسازی از پایههای استوار و اصلی علم و فناوری است و در توسعه فعالیتهای عمرانی، پیشرفت صنعت و تحقق اقتصاد مقاومتی نقش بهسزایی دارد و بنابراین باید در جهت افزایش سطح کیفیتها و دستیابی به فرآیندهای پیشرفته تولید هر محصول تلاش کرد.
قنواتی تصریحکرد: اغلب تصور میکنند که استاندارد فقط برای حفظ منافع مصرفکننده است: اگرچه این نظر تا حدی صحیح است اما در دنیای کنونی استانداردسازی و کیفیت کالا و خدمات از مهمترین عوامل رقابت محسوب میشود. استمرار حرکت چرخ تولید و فناوری و حضور موثر در بازارهای داخلی و جهانی کاملا به این موضوع بستگی دارد.
وی عنوانکرد: بنابراین سود حاصل از رعایت استاندارد برای تولیدکنندگان بیش از مصرفکنندگان است زیرا از یکسو آثار مطلوب تداوم حضور در بازار را برای صاحبان صنایع به ارمغان میآورد و از سوی دیگر منجر به صرفهجوییهایی شامل کاهش ضایعات و هزینههای خدمات پس از فروش و دوبارهکاریهای ناشی از تعمیر و تعویض کالا میشود.
قنواتی گفت: فواید رعایت استاندارد معمولا به قدری چشمگیر است که هرگونه سرمایهگذاری در زمینه استانداردسازی خدمات و کالاها را برای صاحبان صنایع و مجریان و پیمانکاران پروژههای عمرانی و صنعتی موجه میکند.
وی افزود: در حال حاضر در بسیاری امور اعم از دولتی و غیردولتی، استانداردهای خارجی پایه و اساس انجام فعالیتها قرار میگیرد اما چرا در کشور ما با وجود ظرفیتهای علمی در همه موارد پایه و اصول خارجی مبنای عمل قرار میگیرد و چرا حداقل در بخش علوم انسانی ما به مرجعی برای دیگران تبدیل نمیشویم و اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.
در ادامه ابراهیم حاجیدولو، معاون پژوهشی دانشگاه شهید چمران اهواز اظهارکرد: استاندارد، کاربرد و استفاده از آن به عنوان یکی از شاخصهای پیشرفت و توسعه برای کشورها مطرح شده است زیرا کشورهای توسعه یافته در مسیر حرکت خود برای پیشرفت، به این باور رسیدهاند که باید شاخص و معیارهایی باشد تا براساس آنها فعالیت کنند و مسیر تولید را ادامه دهند.
وی افزود: در سالیان اخیر مباحث استاندارد از سمت محصول محوری به سمت فرآیند محوری حرکت کرده است.
حاجیدولو در ادامه به طرح تحقیقاتی تحت عنوان استاندارد مدیریت مصرف انرژی با همکاری دانشگاه شهید چمران و ادارهاستاندارد استان اشاره و خاطرنشانکرد: این استاندارد ISO 50001 است که در سال ۲۰۱۱ وارد جامعه شده و با توجه به اینکه استان ما صنعتی است و مصرف بالای انرژی دارد، لازم است که در این زمینه شناخت و توجه بیشتری داشته باشیم.
در پایان این مراسم شرکت شیر پاستوریزه پگاه خوزستان، شرکت سیمان خوزستان، شرکت فولاد اکسین خوزستان، گروه ملی صنعتی فولاد ایران، شرکت نفت پاسارگاد، شرکت نوردلوله سپنتا، شرکت آریا سنجش علوم سرخ، شرکت مرجعان خاتم و آکادمی کامیاران پردازش و مدیران کنترل کیفی به عنوان برترینهای استاندارد تجلیل شدند.